fbpx

International Velux Award 2014

Grupul VELUX a anunţat că pe 2 septembrie se va deschide în mod oficial perioada de înscriere pentru ediţia 2014 a concursului International VELUX Award, adresat studenţilor arhitecţi din întreaga lume. Organizat pentru prima oară în 2004, concursul are tema unică „Light of Tomorrow” şi îi provoacă pe participanţi să găsească noi soluţii pentru folosirea luminii naturale în cadrul clădirilor şi spaţiilor publice, pentru a creşte astfel confortului utilizatorilor acestora. Ediţia de anul viitor va marca pe de o parte cea de-a zecea aniversare a competiţiei şi, pe de alta, va duce mai departe un eveniment devenit deja o tradiţie – o platformă de lansare pentru tinerii arhitecţi.

Ultima ediţie International VELUX Award, organizată în 2012, a atras 983 de proiecte din 59 de ţări, iar marele premiu, dintre cele 14 acordate în total, a revenit unei echipe formate din doi tineri chinezi, Bo Li şi Ge Men, studenţi la ETHZ Zürich, Elveţia. Proiectul acestora – „Rezonanţă, memorie” – a apărut din nevoia de a purta arhitectura dincolo de lumea fizică, pentru a trezi emoţii, şi porneşte de la ideea întoarcerii spre natură ca o reacţie la tehnologizarea excesivă a mediilor urbane. Inspirat de drumeţiile autorilor săi prin Elveţia, proiectul pleacă de la ipoteza unei alunecări de teren în Alpi, care ar fi îngropat un sat; soluţia este metaforic reprezentată printr-o serie de coloane de termoplastic transparent plantate în pământ, prin care pătrunde lumina soarelui.

De asemenea, una dintre menţiunile acordate la ediţia precedentă a revenit unei echipe de studenţi ai Universităţii Politehnice din Timişoara. Ovidiu Mihuţescu, Andrei Lazăr, Radu Dorgo şi Adrian Mihai, îndrumaţi de arhitectul Bogdan Demetrescu, au semnat proiectul intitulat „Interactive Natural Light Source”, o propunere de rezolvare a unei probleme specifice spaţiilor de locuit socialiste, cea a iluminatului natural în scările întunecoase ale blocurilor. Soluţia propusă de ei constă în introducerea unui dispozitiv exterior, care urmăreşte şi concentrează razele solare, şi a unui tub care distribuie lumina naturală în interiorul scării. Sistemul nu este numai foarte simplu, ci şi extrem de flexibil, locatarii având posibilitatea de a manevra cu uşurinţă tubul de lumină pentru a modifica distribuţia şi cantitatea de lumină naturală din scară.

Grupul VELUX îi invită din nou pe studenţii arhitecţi din întreaga lume să exploreze modalităţi inovative de folosire a luminii naturale în mediile urbane aglomerate, în relaţie cu principiile arhitecturii sustenabile. La fel ca în anii precedenţi, organizatorii se aşteaptă să fie impresionaţi de ideile tinerilor arhitecţi, ale căror proiecte se dovedesc, de multe ori, a fi îmbinări surprinzătoare între experimentul conceptual şi gândirea poetică. Având libertatea de a aborda tema luminii naturale în arhitectură din orice perspectivă, participanţii din anii trecuţi au ridicat probleme relevante în legătură cu rolul luminii în relaţie cu tehnologia de ultimă oră, dar şi cu elemente ale naturii, precum apa şi solul. Şi la această ediţie juriul va fi unul divers, format din profesionişti, cu o experienţă vastă în practica şi predarea arhitecturii, pe plan internaţional.

Studenţii arhitecţi care îşi doresc să ia parte la competiţie se pot înscrie până în data de 3 martie 2014, iar proiectele pot fi trimise până cel mai târziu pe 2 mai 2014.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul VELUX, la iva.velux.com sau pe pagina oficială de Facebook a evenimentului, www.facebook.com/InternationalVELUXaward.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0