fbpx

Interviuri Biophilic Design: Ioka Design

Genuin, business românesc de produse Home&Deco din in 100% european, în parteneriat cu igloo, realizează o serie de interviuri cu specialiști din studiouri de arhitectură și design interior, cu scopul de a analiza modul în care românii aleg materiale naturale pentru designul casei lor și ce înseamnă acum designul biofilic în România. Aici, ideile și insight-urile punctate de Camina (Nicolau) Zerva, interior architect & partner Ioka Design.

E important pentru tine să ții pasul cu trendurile de design interior? Le aplici în proiectele voastre?

Nu îmi doresc să mă încadrez într-un stil anume. Deci nu îmi place ideea de trenduri. Noi creăm spații timeless. Nu punem obiecte, materiale pentru că se poartă ci pentru că sunt durabile și de calitate. Urmărim un stil clean, dus spre minimalism în multe situații. Dar cu un touch foarte personal.

 

 

Care crezi că e relația românilor cu casa în care locuiesc?

Noi am lucrat în ultimii ani foarte multe proiecte pe zona de rezidențial, ne-am nișat pe case. Însă e un domeniu foarte greu pentru că lumea se implică personal în tot ceea ce înseamnă casă. Totul e foarte emoțional. Oamenii devin pe fiecare subiect foarte exigenți și greu de mulțumit.

 

Pentru anumite categorii de oameni casa este și despre statut social: contează ce branduri ai în casă. În ultima vreme am observat o mai mare aplecare către branduri: tot ce îți pui în casă să fie „de firmă”. Clienții educați pe zona de obiecte de design, de materiale naturale, sunt interesați în special de branduri din țările nordice. Pentru majoritatea clienților noștri însă cred că primează confortul, să locuiască în spații comode.

1_IMG_0425-Edit copy

Cât știu românii despre produse organice și sustenabile în zona de decorațiuni interioare?

Nu prea știu, sincer. Nu ne cer direct asta, nu sunt foarte interesați de subiect. Un singur client ne-a cerut asta dar era un om foarte plimbat prin lume.

 

Ce știu românii despre beneficiile integrării elementelor naturii în casele lor? Vă cer clienții astfel de recomandări?

Ne cer să introducem plante în case. E ancestral pentru oameni să știe că au plante vii în jurul lor. Nu e o temă gândită sau studiată, ci pur și simplu, intuitiv, simt că le aduce un beneficiu mai mult decât doar vizual verdele în casă.

 

Ce părere ai despre principiile de Biophilic Design? În ce măsură le utilizați în proiectele Ioka Design?

Sincer nu prea utilizăm. Nu sunt familiară cu principiile conceptului de design biofilic. Nu am pornit niciodată, până acum, un concept în jurul plantelor dintr-o casă.

4_IMG_4763-HDR-Edit copy

Folosiți materiale naturale, organice pentru zona de decorațiuni interioare în proiectele pe care le desfășurați?

Da, noi recomandăm natural pentru materialele de design interior. Dar uneori sacrificăm din zona asta pentru a obține efectul estetic dorit per ansamblu.

Ne lovim mult și de o serie de „mituri urbane” legate de materialele naturale. De tipul: „nu ne plac perdelele de in pentru că adună praf și se murdăresc mai ușor”. Sau „inul se întreține mai greu, intră la apă la spălat, e un material complicat.”

 

Folosiți produse din in pentru zona de decorațiuni interioare? Dacă da, pentru ce zone?

Folosim in pentru zona de perdele, draperii. Și pentru așternuturi de pat am putea folosi.

3_IMG_4958-Edit copy1 copy

Care crezi că sunt principalele beneficii ale inului pentru care îl cer și folosesc clienții voștri pentru decorațiuni interioare?

Aleg inul pentru că se gândesc că nu vor să inspire plastic. Materialele sintetice degajă compuși chimici toxici în contact cu soarele. Inul nu. Deci pentru beneficii care țin de sănătate, în principal. Apoi cred că și pentru beneficii care țin de estetică, de felul în care se așează un material natural în casă – o perdea de in se așează/cade altfel decât un material plasticos.

 

Care crezi că sunt principalele motive pentru care clienții nu aleg inul pentru zona de decorațiuni interioare?

Prețul cred că poate fi o barieră importantă pentru a nu alege inul. Apoi întreținerea specială: spălarea și călcarea obiectelor din in. O barieră poate fi și viziunea mai clasică a unor clienți pentru care perdelele trebuie să fie perfect drepte, neșifonabile, fără cute.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0