fbpx

Interviuri Biophilic Design: Vinklu

_princ_56A9428
Genuin, business românesc de produse Home&Deco din in 100% european, în parteneriat cu igloo, realizează o serie de interviuri cu specialiști din studiouri de arhitectură și design interior, cu scopul de a analiza modul în care românii aleg materiale naturale pentru designul casei lor și ce înseamnă acum designul biofilic în România. Aici, ideile și insight-urile punctate de Ștefan Păvăluță – Ahitect & Founder V I N K L U.

E important pentru ține să ții pasul cu trendurile de design interior? Le aplici în proiectele Vinklu?

Nu îmi place labeling-ul, nici trendurile. E mai important să rezulte o experiență din proiectele la care lucrez, nu să urmez un trend.

 

Care crezi că e relația românilor cu casa în care locuiesc?

Cred că oamenii se identifică mai mult cu un spațiu de wellbeing și confortabil pentru familie decât cu alte nevoi care țin de exprimarea potenței financiare/show off.

1_Vinklu - PN-55 F

Cât știu românii despre produse organice și sustenabile în zona de decorațiuni interioare?

Sunt puțini clienți care au venit cu temele făcute. 3-5% din clienți știu ce înseamnă cu adevărat organic și sustenabil. Dar cred că e un trend care va crește, acum devine mai popular. În cazul textilelor de design interior din materiale organice sustenabilitatea e strâns legată de durabilitate, de trăinicia materialelor. Astfel ar putea fi valorizate corect, nu ar mai părea atât de scumpe.

 

Ce știu românii despre beneficiile integrării elementelor naturii în casele lor? Va cer clienții astfel de recomandări?

Foarte puțini știu. Au informații limitate clienții, merg pe recomandările noastre, ale specialiștilor. Eu le propun materiale naturale la fiecare proiect pentru care lucrez, invariabil.

 

Ce părere ai despre principiile Biophilic Design? În ce măsură leutilizezi în proiectele Vinklu?

Nu cunosc în detaliu principiile Biophilic Design. Plante pentru interioarele locuințelor am mai folosit dar nu foarte des, nu am exagerat.

2_VINKLU_PN-18 copy

Folosești materiale naturale, organice pentru zona de decorațiuni interioare în proiectele pe care le desfășurați?

Folosesc materiale exclusiv naturale: var natural, izolație naturală de celuloză. Pentru că respiră și se comportă altfel în timp. Naturalul îmbătrânește într-un fel în care îl poți reabilita altfel, e trainic. Naturalul îmbătrânește mai frumos. Pentru spațiile interioare folosesc pardoseli naturale din piatră, parchet lemn masiv, teracotă, covoare și mobilier tapitat cu lână și perdele din in.

 

Care crezi că sunt principalele beneficii ale inului pentru care îl cer și folosesc clienții pentru decorațiuni interioare?

Eu îl propun și îl recomand pentru textura, profunzimea și prezența inului. Arată într-un anumit fel și se simte într-un anumit fel. Iar în timp are o rezistență mai mare decât sinteticul. Sunt și câțiva clienți conștienți despre sănătate pentru că așa sunt ei despre orice are legătură cu acest subiect: ce mănâncă, cu ce se îmbracă deci, firesc, și ce pun în casă. Dar vorbim de un procent redus al celor care gândesc așa din totalul clienților interesați de design interior.

Care crezi că sunt principalele motive pentru care clienții nu aleg inul pentru zona de decorațiuni interioare?

Educația – lipsa informațiilor despre beneficiile naturalului în casăTotul acum e ceva care „pare”: pare parchet, pare lemn natural. Vedem o oglindă a societății în toate alegerile și gusturile românilor. Inul are oricum o notorietate scăzută, pentru că atunci când dispare o industrie, dispare un produs, dispare și tradiția folosirii lui. Și prețul este evident o barieră. Ce e natural e mai scump, manopera e și ea mai scumpă. 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0