Intră în universul New Tech cu igloo #203
Dedicăm acest număr al revistei încă unui subiect care privește cu îndrăzneală spre viitor: NEW TECHNOLOGY. Dosarul New Tech parcurge noi sintagme ale formelor arhitecturale, care reimaginează și pun în concret concepte poate altădată considerate utopice. Tocmai aceste dezvoltări rapide fac ca meseria de arhitect să nu fi surprins niciodată o perioadă atât de prolifică, propulsând-o rapid spre un viitor pe cât de fascinant, pe atât de problematic. Ce înseamnă asta pentru meseria de arhitect? Cum transformă noile tehnologii utopiile de ieri în realitate? Cum își reinventează arhitectura limbajul și sensul în epoca digitalizării?
OFERTĂ DE LANSARE
Pentru că nici un număr igloo nu vine singur, am pregătit un premiu special pentru cititorii noștri pasionați de design sustenabil.
Comandă igloo #203 până la 1 septembrie și poți câștiga lampa Ariel Star de la Wooba. Are un design modern, minimalist & modular, e produsă din materiale regenerabile sau reciclabile și e 100% made in Ro!
[button color=”white” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.igloo.ro/produs/igloo-203-august-septembrie-2021/”]comandă igloo 203[/button]
UPDATE: Câștigătoarea lămpii este Andreea Cogianu din Iași. Felicitări!
Extragerea s-a realizat prin random.org, luând în considerare toate comenzile plasate online în perioada 16 august – 1 septembrie.
Ce mai dezvăluie sumarul numărului:
- Rubrica PROIECTE DIN ROMÂNIA prezintă, ca întotdeauna, proiecte recente remarcabile și mult așteptate, din programe arhitecturale diverse: Matei Millo Offices (ADNBA), o clădire de birouri cu o prezență elegantă și rațională în contextul urban; Vila O, amenajată de Phenomena Laboratory, care propune o abordare îndrăzneață și creativă, reușind să obțină scenarii arhitecturale cu manufactură aplicată; sediile de birouri Microsoft HQ Bucharest (de Cristian Corvin Studio) și NTT Ltd. București (COS) propun formulări de design care să aducă multiple îmbunătățiri ale spațiilor de lucru, iar amenajarea rezidențială a celor de la Studio 2.1 conturează un spațiu seren.
- La AGENDĂ suntem cu ochii pe dinamica internațională din domeniu și transmitem direct de la Bienala de Arhitectură de la Veneția; apoi vizităm muzeul și biblioteca din Jiashan, cu o arhitectură a cărei fațadă răspunde în maniere diferite orașului și spațiului public din curtea interioară; revenim în țară cu o cronică de carte, Ctitorii ale oamenilor liberi, un studiu temeinic despre „arhitectura bisericilor de zid ale românilor din zonele de graniță dintre Oltenia, Muntenia și Transilvania (1700-1850)”.
- CITY PLUS mereu conectat la pulsul tehnico-creativ al orașelor; în acest număr, vorbim despre structuri pavilionare urbane, dezvoltate prin tehnologii diverse, de ultimă oră.
- Secțiunea de INOVAȚIE aduce în prim-plan La Samaritaine a lui SANAA, cu o fațadă din sticlă ondulată absolut spectaculoasă.
- La TEORIE se pun în discuție cicluri de diversificare în spațiul urban și strategii de politici urbane. ARHITECTURA ÎN OBIECTIV explorează Bucureștiul prin ochii lui Cristi Radu, colecționar de imagini, spații și colțuri mai puțin știute.
- Rubrica PROIECTE INTERNAȚIONALE propune două capodopere arhitecturale: Bourse de Commerce a lui Tadao Ando și noua extensie a Kunsthaus Zürich de David Chipperfield.
- DOSARUL, cum spuneam, dezvoltă formule prin care tehnologia propulsează arhitectura cu pași repezi spre viitor. Discutăm aici despre strategii și formule aplicate, care ne aduc, în definitiv, mai aproape de avansurile tehnologice cândva considerate utopii. Problematizăm conceptul de realitate (& hiperrealitate); printare 3D și noua vârstă a vechiului beton; explorări 4D pentru a pătrunde, cartografia și înțelege spații vulnerabile, puțin accesibile; noi tehnologii și o nouă mobilitate pentru un monument precum Colosseum-ul; arhitectură empatică mijlocită de tehnologie; metamorfoze nemaivăzute ale materialelor de construcții.
- #DEGUSTBUN schimbă ritmul și ne poartă în inedite destinații de vară: în insule, visând spre zări infinite. Dar până acolo, ne oprim scurt la Perfect Simplu la cafea, apoi până în Piața Muncii la Fresco Artigianale. Ne imersăm împreună în instalația Network of Emotions a lui Adrian Damian și stăm la taclale cu creaturile delicat-stranii create de arh. Anca Pop, păpuși pentru cei mici și cei mari.
[button color=”white” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.igloo.ro/produs/igloo-203-august-septembrie-2021/”]comandă noul igloo[/button]
Sau mai bine abonează-te! Vara asta abonamentul îți aduce și albumul de vacanță Conace & Pensiuni din România 2. În plus economisești o treime din prețul revistei achiziționate individual.
SUMAR
EDITORIAL
New Tech
AGENDĂ
Ctitorii ale oamenilor liberi
Un altfel de „împreună”. Cea de-a 17-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția
O mini-cetate contemporană dedicată cunoaşterii. Muzeul şi biblioteca din Jiashan, China
CITY PLUS
Pavilionul urban: formă şi tehnologie
BUGA Fibre Pavilion. O structură din fibră de carbon şi sticlă
Murmuration. O instalaţie sculpturală din mesh
Zephyr. Un puzzle autoportant din aluminiu
Air Mountain. Un munte din membrană transparentă
TEORIE
Cicluri de diversificare în spațiul urban
POLITICI URBANE
Indicatori ai activității din spațiul public
INOVAȚIE
La joie des formes. La Samaritaine
ARHITECTURA ÎN OBIECTIV
Cristi Radu și Bucureștiul fotografic: „un oraș insular pe care iubim să-l urâm”
PROIECTE INTERNAȚIONALE
Forme ideale, idei circulare. La Bourse de Commerce
Lumină și materialitate. Extinderea muzeului Kunsthaus Zürich
PROIECTE DIN ROMÂNIA
Matei Millo Offices. Un limbaj rațional și elevat
Interpretare plastică a unui caracter maximalist
Microsoft HQ Bucharest: industrial blând și avânt tech
Artă stradală, dinamică și texturi urbane în spațiul de lucru. Birourile NTT Ltd. București
Industrial Greenery by Studio 2.1
DOSAR
New Tech. Noi perspective. Noi formulări
VERUM MORPHOSIS sau nașterea Realității Subiective (Hyperreality)
Fast Complexity. Printare 3D pentru planșee casetate din beton
Dimensiunile informalului. Favelas 4D by MIT
Un mecanism colosal
Striatus de Zaha Hadid Architects. Un nou limbaj pentru beton
Fața întrețesută a tehnologiei. Kolon One & Only
TECLA – atmosferă prin tehnologie
#DEGUSTBUN
Meniul zilei: Perfect (de) Simplu să bei o cafea de specialitate lângă Cișmigiu
Fresh la Piața Muncii – băcănia / sandwich shop FRESCO ARTIGIANALE
Un împreună al tehnologiei și designului în instalația IQOS World – Network of Emotions
Taclale: Na coton atina – o poveste jucăușă cu păpuși unicat
Digestiv: În căutarea ataraxiei contemporane pe insule calme