fbpx

Invitație la vernisajul expoziției „Rethinking Someș” din cadrul forumului „Ape pentru comunități durabile”

În cadrul forumului „Ape pentru Comunități Durabile”, festival-eveniment european având că miză conștientizarea valorii râului și raportarea lui la oraș și la comunitate, are loc și expoziția „Rethinking Someș” de la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2021, în perioada 15 aprilie – 1 iunie 2022. Vernisajul are loc vineri, 15 aprilie, la ora 18:30, la Galeria Galateca (Str. C.A. Rosetti 2-4, București).

Cu acest prilej se lansează și un screening de inițiative locale care valorifică superior cursurile de apă din interiorul sau din apropierea localităților, care includ folosirea benefică a apei în viața curentă a orașului și locuitorilor lui, care propun soluții bazate pe natură.

Conferința Ape pentru comunități durabile (14-15 aprilie) propune o discuție între specialiști și factori de decizie privind importanța apei pentru comunitate. Este analizat modul în care orașul decide cum să își asigure un spațiu atât estetic și funcțional, cât și sustenabil – pentru om și natură.

 

Conferința organizată la Biblioteca Națională a României de Rețeaua Apele Unite ale României în parteneriat cu OAR Național, OAR București și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă urmărește:

  • să propună o viziune privind rolul arhitectului-urbanist în valorificarea râului pentru oraș;
  • să includă noțiunea de patrimoniu hidrografic în gândirea și practica de urbanism, inclusiv pe baza examinării unor exemple de bună practică;
  • să propună autorităților publice locale un ghid de management integrat la risc de inundații și modalități practice de a include soluțiile bazate pe natură în dezvoltarea de proiecte;
  • să răspundă la întrebarea „Ce facem cu Dâmbovița și salba de lacuri ale Bucureștiului?”

 

Nu în ultimul rând, dezbaterea trece în revistă prioritățile ce derivă din principiile de dezvoltare durabilă și din necesitatea de adaptare la schimbările climatice – elemente decisive în procesele de accesare de fonduri de dezvoltare.

 

Conferința este un prim moment al forumului „Ape pentru Comunități Durabile”.

 

La eveniment participă László Borbély (Consilier de Stat, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă), Daniel George Surdu (Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), reprezentanți ai Președinției României, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Ministerului Culturii, ai Apelor Române, ai Băncii Mondiale, ai unor administrații locale, ai organizațiilor profesionale ale arhitecților, urbaniștilor, peisagiștilor, membri ai Rețelei Apele Unite ale României, coordonatori de proiecte realizate în preajma apelor, realizatorii proiectului Rethinking Someș de amenajare a râului Someș (Studio Practica), precum și primarii Sectoarelor 1 și 2 din București.

 

Prin aducerea la aceeași masă a diverșilor actori interesați, evenimentul încearcă să evidențieze importanța colaborării în găsirea de soluții viabile de integrare a intervențiilor urbanistice într-o viziune armonioasă de rezolvare a conexiunii dintre râu, oraș și oamenii săi.

 

Lucrările conferinței sunt disponibile în format video pe conturile de Facebook ale organizatorilor, respectiv: https://www.facebook.com/OARNational / https://www.facebook.com/oar.bucuresti / https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin

 

https://rowmania.ro/apeleunite/

Proiectul Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă este derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Fundația Dala, Asociația miniMASS, Asociația Unda Verde, Apele Române, Asociația Comunelor din România ACOR, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

Scopul proiectului este să creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o rețea de entități preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic și să stabilească o legătură afectivă între locuitori și ape.

 

Despre Programul Active Citizens Fund România. Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

 

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro.

Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0