fbpx

Irina Maria Iliescu: ilustrată de satiră și umor

Abia așteptăm să descoperim cum arată Bucureștiul pe hârtie în versiunea Irinei Maria Iliescu – tânăra ilustratoare care ne-a atras atenția grație proiectului său „Corporatrista” – o serie satirică de ilustrații în format mini care portretizează, așa cum o sugerează și titlul, viața la feminin în mediul corporatist. Ilustrațiile se pot detașa, putând deveni cadouri pline de umor.

Pasionată de toate manifestările artelor grafice, Irina a studiat la București și la Accademia di Belle Arti di Brera Milano și se bucură că aparține unei generații de artiști grafici care creează într-un moment de efervescență.

Cum e să fii designer grafic/ilustrator în România momentului?

Mi se pare că trăiesc într-o perioadă interesantă, în care entuziasmul pentru ilustrație și grafică e în continuă creștere. Cumva, mă simt privilegiată că reușesc să trăiesc din ceea ce îmi place să fac. Desigur, nu tot ce am lucrat a fost dream-job sau m-a îmbogățit, dar din când în când apar și proiecte care sunt exact pe sufletul meu, și ele mă motivează să continui.

Câteodată am senzația că dacă vrei să supraviețuiești în domeniul creativ la noi, trebuie să fii un fel de om-orchestră: știu că ești ilustratoare, dar dacă ai putea să faci și layout-ul catalogului și pregătirea pentru tipar ar fi minunat, ah, dar animație știi să faci? Ne-ar trebui niște gif-uri sau video-uri de pus pe website/social media, iar dacă tot faci animația poți să te ocupi și de sound design? Eventual totul în același buget, haha…

Surse de inspirație: designeri, grafic designeri, ilustratori (români și internaționali)

Am o listă destul de lungă de oameni care fac lucruri frumoase, dar azi mă voi limita la: Sorina Vazelina, Maria Surducan, Oana Ispir, Saddo, Alina Marinescu, Ioana Șopov, Paula Rusu, Livia Coloji, SEFEU (Timotei Drob), Summerkid (dar mai sunt mulți, mulți alții). Ca design grafic îmi place ce lucrează Grapho_MAT, Ovidiu Hrin, Radu Manelici, Alice Stoicescu, și o designeriță stabilită la Praga – Andreea Bora. Printre ilustratorii străini care îmi plac se numără Mattias Adolfsson, Mr. Bingo, Oliver Jeffers, Steve Simpson, Yukai Du, Malika Favre. Pe o parte din aceștia i-am cunoscut la Visual Playground, singurul festival din România dedicat ilustrației și designului grafic.

Proiectul care ți-a adus cele mai multe provocări dar și cel pe care visezi să îl realizezi?

Cele mai multe provocări mi-a adus „Corporatrista” – primul proiect personal pe care l-am făcut de când am terminat studiile. Am încercat să găsesc un subiect sincer în care să se regăsească totuși oamenii din jur, și un stil de ilustrație care să mă definească, și să fie recognoscibil. „Corporatrista” este o serie de ilustrații cu femei care se plâng de job și de viață în general, iar imaginile au ca sursă de inspirație fotografiile de stock cu angajate „fericite”.

 

Ca proiect ideal, cred că mi-ar plăcea să fiu ilustrator pentru un brand mare și stilul meu să devină parte din identitatea vizuală a brandului respectiv.

La ce lucrezi în prezent și ce planuri de viitor ai?

Momentan, pe lângă job și proiecte freelance, vreau să fac o carte ilustrată despre București, ca un fel de omagiu adus orașului în care m-am născut, cu bune și rele.

Articol apărut în numărul august-septembrie 2019 al revistei igloo: #191_materiale și fabricare digitale

cop_igloo_191

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0