JOYS Café. O cafenea mai îngustă decât un loc de parcare în Shenzhen, China

Biroul multidisciplinar chinez Onexn Architects, înfiinţat în 2015 în Shenzhen, semnează proiectul acestei cafenele cu o suprafaţă totală de 9 m2 şi o faţadă cu lăţimea de numai 2,6 m,  îmbogăţindu-şi oraşul cu o insolită inserţie atât arhitecturală, cât şi – aşa cum numele proiectului poate sugera – de bună dispoziţie.

Ocupând locul unui fost atelier pentru repararea aparatelor de aer condiţionat, cafeneaua este situată în cartierul Xiangmi Third Village şi urmăreşte să revitalizeze zona, încurajându-i pe localnici să socializeze în timp ce îşi savurează cafeaua. În cuvintele arhitecţilor, JOYS integrează mai multe idealuri, gânduri, culturi, precum şi sentimentul de comunitate. Scara sa foarte redusă contrastează cu ideea de oraş mare, aflat în continuă dezvoltare, dar se dovedeşte indispensabilă la nivel social.

Deoarece un spaţiu atât de mic riscă să treacă neobservat într-un context dominat de clădiri înalte, faţada a avut prioritate în ceea ce priveşte designul, luând forma unei instalaţii formate din două părţi. În primul rând, streaşina reprezintă extinderea spaţiului către stradă şi, în acelaşi timp, creează o atmosferă primitoare, urmărind să-i facă pe cei care îi calcă pragul să se simtă ca şi cum ar reveni acasă după o zi lungă în oraş. Ea se continuă la interior cu un plafon suspendat curbat ce contribuie la sentimentul de relaxare, păstrând, totuşi, şi un aer misterios şi conspirator. Astfel, JOYS apare ca un living urban, un spaţiu unde oamenii pot comunica şi îşi pot crea amintiri.

Maşina de cusut şi răzorul de flori situate în afara intrării, rămase de la vechiul atelier, au fost păstrate atât pentru efectul de insolit, cât şi pentru a simboliza continuitatea dintre vechi şi nou.

Înăuntru, eficienţa spaţiului a fost maximizată prin generarea unei zone tip mezanin şi introducerea de rafturi create special pentru acest proiect.

În perioada şantierului, arhitecţii au fost abordaţi de membri ai comunităţii locale, care le-au oferit sfaturi în ceea ce priveşte designul. Deşi iniţial au „rezistat”, ei şi-au dat mai apoi seama că o atitudine deschisă şi dorinţa de a dezbate sunt, de fapt, foarte importante în crearea unui spaţiu al cărui scop este încurajarea coeziunii sociale, iar comunicarea cu localnicii a devenit punctul de plecare pentru designul peretelui din dreapta intrării, într-un proces numit de arhitecţi „design spontan”.

Iluminatul, aspect problematic pentru un spaţiu atât de îngust, a fos rezolvat prin înălţarea intrării şi introducerea unei ferestre înalte în faţadă, detalii ce maximizează aportul de lumină naturală în interior şi, pe timp de noapte, creează iluzia unui ochi care priveşte spre oraş.

PROIECT: Onexn Architects; ARHITECŢI: Zhang Bo, Wang Jingjing; DESIGN: An Bingxiang, Shi Qiuyang, Guo Xiaohong; FINALIZAT: 2019