fbpx

Kokedama Forest. Frumusețea transformării într-o instalație verde

ARHITECTURĂ: Nomad Studio TEXT: Anca Rotar FOTO: Nomad Studio

Instalație premiată în cadrul ediției 2021 a Philadelphia Flower Show, cel mai prestigios eveniment dedicat horticulturii și grădinăritului în Statele Unite ale Americii, Kokedama Forest a pornit de la o veche artă japoneză, cu o istorie îndeaproape înrudită cu cea a mult mai celebrilor bonsai. Urmând ideea frumuseții transformării, după finalizarea evenimentului, elementele componente ale instalației au fost integrate în alte contexte, continuându-și ciclul natural de viață într-o altă formă.

Kokedama – de la koke (mușchi) și dama (minge, bulgăr) – înseamnă întocmai „bulgăre de mușchi”, iar acești bulgări realizați manual sunt folosiți pentru creșterea de plante ornamentale. În colaborare cu Kazumi Garden, continuatori ai tradiției pe teritoriul Statelor Unite, arhitecții de la Nomad Studio au creat o pădure miniaturală cu suprafața de aprox. 93 mp, conținând peste 1.200 de kokedama cu puieți de arbori.

Pentru a susține instalația, echipa a conceput o delicată, dar complexă structură metalică tridimensională în formă de dom inversat, o reprezentare vizuală a combinației aparent contradictorii de fragilitate și vitalitate inerentă tuturor ecosistemelor.

Dincolo de importanța vegetației în sine, instalația Kokedama Forest a urmărit să atragă atenția asupra rolului jucat de organismele care trăiesc în sol, a căror existență, în simbioză cu cea a plantelor, este esențială pentru un mediu înconjurător bogat și sănătos. Bulgării kokedama nu numai că au servit drept ilustrare a acestei legături indisolubile ci și, suspendați în cadrul rețelei metalice, au evidențiat o altă relație simbiotică – cea dintre natură și artă.

După încheierea evenimentului Philadelphia Flower Show, bulgării kokedama au devenit parte din colecția NorthPark Center, un important centru comercial din Dallas, Texas. În ceea ce privește puieții de copaci ei au fost „adoptați” de organizația Tyler Arboretum din Delaware County, care se ocupă de prezervarea și îmbogățirea mediului natural din regiunea adiacentă orașului Philadelphia.

PROIECT: Kokedama Forest; AMPLASAMENT INIȚIAL: Philadelphia Flower Show, FDR Park, Philadelphia, Pennsylvania, SUA; AMPLASAMENT ACTUAL: NorthPark Center, Dallas, Texas, SUA; SUPRAFAȚA: aprox. 93 mp; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Nomad Studio (William E. Roberts, Laura Santín); COLABORATORI: Kazumi Garden; AN: 2021

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură temporară în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0