Koto Home Office. Ia-ţi biroul cu tine, oriunde ai fi.

Biroul britanic Koto, specializat în structuri modulare prefabricate neutre din punct de vedere energetic, a lansat primul proiect dintr-o serie de spaţii de lucru personalizate concepute în colaborare cu New Art Centre. Arhitecţii şi-au dorit să ofere o alternativă pentru birourile convenţionale prin crearea unui spaţiu inspirat, ce oferă intimitate şi o cale de comunicare directă cu natura.

Koto Home Office ia forma unui obiect sculptural, cu o formă geometrică elegantă şi funcţională şi suprafeţe vitrate ce oferă perspective generoase asupra exteriorului. Realizată în întregime din lemn, structura are o amprentă de carbon complet neutră. Forma aparte – puternic geometrică şi, în acelaşi timp, creând impresia de plutire – este rezultatul a multor ore petrecute perfecţionând fiecare detaliu. Înăuntru, lumina pătrunde sub unghiuri diferite şi creeză o senzaţie de căldură şi adăpost, făcând din cabină un spaţiu ideal atât pentru a lucra nederanjat, dar şi pentru a medita sau a contempla natura.

Aspectul „carbonizat” al lemnului de la exterior este rezultatul folosirii tehnicii japoneze tradiţionale Shou Sugi Ban, şi evocă filozofia Wabi Sabi, care ne învaţă să acceptăm natura trecătoare a vieţii şi să vedem frumuseţea din imperfecţiune, în contrast cu viaţa trăită în viteză şi cu obsesia pentru perfecţiune ce caracterizeatză era contemporană.

Prima dintre cabine a fost instalată în cadrul New Art Centre Sculpture Park şi ilustrează perfect afirmaţia lui Constantin Brâncuşi, conform căreia „Arhitectura este sculptura locuită”, fiind o îmbinare perfectă între artă şi funcţionalitate, care se integrează perfect între operele unor artişti precum Richard Deacon sau Michael Craig Martin.

PROIECT: Koto Design; FINALIZAT: 2020