fbpx

KVIFF.TV Park. Renașterea unui pavilion modular

ARHITECTURĂ: CHYBIK + KRISTOF TEXT: Anca Rotar FOTO: Alex Shoots Buildings

Creat de biroul CHYBIK + KRISTOF, cu o bogată experiență în realizarea de structuri din module prefabricate, și inițial proiectat pentru ediția 2022 a Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary (KVIFF), pavilionul KVIFF.TV Park s-a bucurat de un mare succes în rândul vizitatorilor, motiv pentru care el a revenit, într-o variantă actualizată, și în cadrul ediției de anul acesta, desfășurată între 30 iunie și 8 iulie. Inspirată de aspectul arhitecturii balneare ce o înconjoară, structura multifuncțională a constituit, pentru a doua oară, inima evenimentului, loc de întâlnire cu actori și regizori, spațiu de socializare și zonă de relaxare.

Compus din 41 de module verticale și 18 module orizontale, cu o lățime de 18 m, o lungime de aproape 30 m și o înălțime de 6 m, generosul pavilion, organizat pe două niveluri, are o capacitate de până la 1.000 de persoane. Ușor de ridicat și întreținut, el a fost gândit, încă de la început, pentru a putea fi ușor refolosit și adaptat.

Deși o structură temporară, pavilionul are un aer atemporal, respingând aspectul dispozabil în favoarea eleganței care nu ține cont de schimbarea tendințelor.  Pentru construcție s-au folosit module ajustabile pe înălțime, care generează o zonă spațioasă, cu colonade, inspirată de specificul arhitecturii balneare de secol 19 a celebrei stațiuni cehe.

În schimb, culoarea și aspectul brut al structurii din oțel, precum și roșul intens al mobilierului trimit la arhitectura brutalistă a vecinului imediat, hotelul Thermal, construit între 1967 și 1976 de cuplul de arhitecți Věra și Vladimír Machonin. Astfel, pavilionul devine o extensie temporară a acestei clădiri reprezentative pentru arhitectura modernă din centrul și estul Europei.

Față de anul trecut, cea mai importantă schimbare adusă structurii constă în corpurile de iluminat, dotate cu tehnologie LED pentru ajustarea facilă a intensității și culorii luminii, pe care arhitecții și organizatorii au ținut să le alinieze cu identitatea grafică a ediției 2023 a festivalului.

De asemenea, arhitecții au acordat o atenție deosebită organizării interiorului în mai multe zone funcționale, oferind toate soluțiile necesare pentru o bună desfășurare a evenimentului.  Printre acestea s-au numărat zone de lounge pentru partenerii festivalului, un generos bar central cu scenă, precum și o galerie la nivelul superior, cu zone VIP. Astfel, pavilionul a oferit un spațiu primitor pentru întîlniri, relaxare și spectacole de muzică, ușor de transformat într-o zonaă de bar animate, cu ring de dans, pe timp de noapte. Raportul bine gândit dintre interior și exterior a asigurat menținerea unei ventilații optime, creând o atmosferă confortabilă pentru vizitatori.

KVIFF.TV Park devine o parte integrantă a festivalului, îmbogățind atmosfera și armonizându-se cu contextul local. Conceptul modular permite o folosire eficientă a spațiului pe durata evenimentului, fără a necesita intervenții majore asupra structurii, și fără a afecta imaginea de ansamblu a orașului. Ondřej Chybík, arhitect, CHYBIK + KRISTOF

PROIECT: KVIFF.TV Park; AMPLASAMENT: Ivana Petroviče Pavlova, 360 01 Karlovy Vary, Republica Cehă; SUPRAFAȚA: 700 mp; CLIENT: Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary (KVIFF); ARHITECTURĂ: CHYBIK + KRISTOF; ECHIPA DE PROIECTARE: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Kristýna Blažíčková, Ondřej Mundl, Martin Holý, Ondřej Jelínek, Alex Montolio Font; FABRICANȚI CONTAINERE: OSTRA GROUP, CUBESPACE, HSF System; INGINERI: SEMA DesignING; COLABORATORI: Aeroevents, Dejsiprostor; AN: 2022, refolosit 2023

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură temporară în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0