fbpx

La Borda. Locuire socială colaborativă în Barcelona

ARHITECTURĂ: Lacol arquitectura cooperativa TEXT: Anca Rotar FOTO: Lluc Miralles, Baku Akazawa, Gabriel Lopez, Chopo PLANURI ŞI RANDĂRI: courtesy of Lacol

Cooperativa de locuințe La Borda este o dezvoltare gestionată de către utilizatorii săi, care şi-au dorit să aibă acces la spaţii de locuit decente, non-speculative, cu accent pe funcţionalitate. Ideea acestui tip de organizare a luat naștere în 2012 în zona industrială Can Batlló, la iniţiativa comunităţii locale. Amplasată pe un teren public pentru locuinţele sociale, clădirea La Borda mediază limita dintre fostele terenuri industriale şi oraş, faţada principală „privind” spre cartierul existent La Bordeta.

Proiectul La Borda se bazează pe trei principii fundamentale. Primul dintre acestea este redefinirea şi reimaginarea a ceea ce înseamnă locuire socială colectivă. Diferitele funcţiuni se întrepătrund, iar termenii de „înăuntru” şi „afară” nu mai au un sens atât de strict, în scopul îmbogăţirii şi diversificării vieţii comunităţii. Ansamblul cuprinde 28 de unităţi de locuit, cu suprafeţe de 40, 60 sau 75 mp, şi mai multe spaţii comunitare, respectiv un living comun cu bucătărie, o spălătorie, un spațiu multifuncţional şi unul pentru adunări, o zonă dedicată sănătăţii și îngrijirii, precum şi numeroase spaţii exterioare şi semi-exterioare. Toate acestea sunt articulate în jurul unei curți centrale, un spațiu generos care amintește de „corralas”, locuinţe tradiţionale din centrul și sudul Spaniei.

 

Al doilea principiu se referă la sustenabilitate şi grija faţă de calitatea mediului. Obiectivul arhitecţilor a fost de a construi cu cel mai mic impact posibil asupra mediului şi, mai ales, de a crea locuinţe confortabile cu acces la toate facilităţile şi resursele necesare, dar care să necesite un consum minim. În special în ceea ce priveşte consumul de energie electrică, au fost prioritizate strategiile pasive, pentru a obține un grad maxim de utilizare a resurselor existente.

 

În al treilea rând, implicarea activă a utilizatorilor a reprezentat, încă de la început, un element definitoriu al proiectului, mai ales având în vedere faptul că aceştia gestionează acum singuri locuirea la comun şi buna funcţionare a complexului. În cadrul procesului de construcţie a fost alcătuită o comisie, care a constituit legătura dintre echipa tehnică și comunitatea locuitorilor, şi s-a ocupat de organizarea unor ateliere colaborative, în cadrul cărora au fost elaborate strategii generale şi de mediu, şi au avut loc discuţii de validare a proiectului iniţial.

PROIECT: cooperative de locuinţe La Borda; ADRESA: Constitució 85-89, Barcelona, Spania, SUPRAFAŢA: 3.000 mp; ARHITECTURĂ: Lacol arquitectura cooperativa; COLABORATORI: Arkenova, Miguel Nevado, AumedesDAP, Societat Orgànica, PAuS (Coque Claret şi Dani Calatayud), Grisel (la Iglesias şi José Juan Martínez Larriba); FINALIZAT: 2018

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0