fbpx

La ESHTE se simte și se creează românește

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of ESHTE

Pe bucureșteana stradă a Doamnei, aproape de colțul cu Ion Ghica, trecătorii nu zăboveau poate decât preț de o fotografie făcută înainte de a descoperi Centrul Vechi. Doar că în București, așa se întâmplă adeseori – în locuri prin care ai trecut poate de zeci de ori și nu s-a întâmplat nimic, te poate surprinde ceva într-o bună zi. O asemenea surpriză, care nu numai că te oprește din drum pentru o privire curioasă, ci îți dă ghes să revii pentru a mai tot privi, mirosi, atinge și gusta, se numește ESHTE și și-a deschis ușa la parterul clădirii Ghica House. Trecându-i pragul, realizezi că este genul de loc, care se dezvăluie treptat, un univers în care te simți acasă la cineva și unde descoperi, rând pe rând, detalii și sensuri.

Acest acasă nu e deloc întâmplător, după cum am aflat chiar de la Ioana Voloacă, fondatoarea Fundației ESHTE, o organizație non-profit care, sub egida „pentru talent românesc”, își propune să susțină creativitatea autohtonă contemporană. Neîntâmplător, pentru că Ioana, care s-a ocupat inclusiv de amenajarea de interior, a petrecut mai întâi mult timp în Ghica House, conducând echipa care a insuflat viață nouă imobilului modernist cu accente Art Deco (fost sediu al Creditului Funciar Urban). Apoi a realizat că acest spațiu cu ieșire în strada Doamnei poate deveni o prelungire a lui acasă, care nu invită numai la conștientizarea și celebrarea rădăcinilor, ci și la susținerea creației și producției românești din domenii pe cât de variate, pe atât de armonios compatibile. Din această paradigmă ajungem la sufixul -ește, care a inspirat numele, devenind cheia descoperirii și înțelegerii demersului.

La ESHTE, descoperirea începe prin admirarea amplitudinii spațiului cu supantă. În timp ce aștepți o cafea – un blend special ales și prăjit pentru ESHTE de către echipa Origo, ori, mai pe înserat, un pahar de gin românesc cu măr sau de vin spumant made in RO – ochiul începe să înregistreze elementele poveștii: diversitatea în mobilier și spirit a spațiilor unde se poate bea cafeaua, textura materialelor (lemn, beton, granit), atmosfera primitoare conturată inclusiv cu ajutorul corpurilor de iluminat de la Circa 1703-3071.

EshteWeb-284

Scara te conduce apoi în zona unde se etalează esențele primelor patru colaborări cu care ESHTE a pornit la drum invitând designeri și artiști români să creeze colecții-capsulă care să celebreze elementele naturii și originile. Acestea se dezvăluie, rând pe rând, în rafturile de lemn masiv produse de Atelier cu lemn, ale căror mici piese de mobilier pot fi admirate în întreg spațiul, sau din leagănul sculptural-organic care a devenit un axis mundi. Sub semnul lui ademenESHTE, colaborarea cu Créateur 5 d’Emotions a avut drept rezultat un parfum unisex, creativ, cu note bogate de piele și fum, inspirat de călătoria lui Constantin Brâncuși de la Hobița la Paris. O adevărată călătorie este și scrinul în care parfumul se dezvăluie, în sertarele acestuia fiind etalate, rând pe rând, ingredientele care îi dau notele. Acesta, ca și alte mici obiecte-bucurii vizuale au fost aduse de Ioana chiar de acasă pentru a nuanța și întregi viziunea ei legată de materializarea spațiului. 

EshteWeb-130

Zona croiESHTE prilejuiește întâlnirea cu o frumoasă mașină de cusut vintage și cu hainele cu iz atemporal create în colaborare cu Irina Moroșanu (Les Vacances d’Irina). Pământul, apa și focul sunt elementele modelatoare ale ceștilor ceramice realizate de către Poemi, sub semnul lui meșteșugESHTE, perfect de imperfecte în textura lor rugoasă care va întregi, tactil, experiența savurării cafelei la ESHTE sau acasă. Încheiem periplul cu însuflețESHTE, colecția de bijuterie creată de Carla Szabo și inspirată de puterea și arhitectura semințelor, abia așteptând să vedem cum toate aceste semințe ale începutului ESHTE sădite de către Ioana vor rodi și vor deveni.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0