La Mamizza pizza se coace la scenă deschisă
AMENAJARE DE INTERIOR: Yellow Office TEXT: Manuela Zipişi FOTO: Călin Andrei Stan, courtesy of Mamizza
Pentru cine a fost la Napoli, pizza se poate lesne împărți în cea napoletană și restul. Blatul pufos, marginile vălurite, doza de crocant și aerare potrivite, compoziția care se subțiază către mijloc sub greutatea sosului de roșii și a mozzarellei și descrierea poate continua… Revenind la realitate, pentru acele momente în care nu suntem la Napoli, e bine de știut că se poate mânca pizza napoletană și la București. Mai precis, la Mamizza, o pizzerie care și-a găsit recent o nouă casă la parterul imobilului de birouri Unirii View, de pe bulevardul Corneliu Coposu.
Inspirată din tradițiile și ingredientele zonei Napoli, bucătăria Mamizza se proclamă the Mother of Pizza și își îmbie oaspeții cu un meniu împărțit în pizze clasice (margherita sau capricciosa) și pizze neo-napoletane care combină creativ ingredientele. Acestea provin în majoritatea lor de la mici producători italieni și de la cooperative agricole din zona Campania-Napoli.
Echipa a fost inițiată în tainele preparării pizzei de către pizzaiolo-ul napoletan Attilio Bachetti. Meniul este completat de experimentare și pe partea de cocktailuri și muzică, iar transpunerea lui în concept de design de interior a fost făcută de arhitecții de la Yellow Office: Vladimir Mîndru, Rareș Fotău și Irina Lupu. Spațiul open devine o invitație a așteptării în apropierea mesei din marmură, utilizată în prepararea blatului de pizza a cărui pregătire devine un spectacol la scenă deschisă și prin poziționarea cuptorului mai aproape de sală.
Multe din elementele utilizate la Mamizza I (mobilier, corpuri de iluminat) și-au regăsit loc în noul spațiu, trimițând la senzația de intimitate și familiar a unei pizzerii italiene la care se adaugă twist-uri contemporane: barul se etalează prin sticle reprezentative, la fereastră, ca o vitrină care filtrează lumina, iar toaletele au fost integrate în spațiu „sub forma a doi cilindri free-standing, îmbrăcați în tablă ondulată pastelată”. În aceeași cheie a suprapunerii unor tușe contemporane peste un fundal istoric, tablourile sunt apariții ludic-inedite.
Selectarea materialelor a jucat, de asemenea, un rol important în desfășurarea forțelor amenajării, după cum spun chiar arhitecții: „Lemnul masiv este lăsat brut, cu imperfecțiunile vizibile. Pereții sunt finisați cu tencuială grosieră, dar înnobilați cu praf de mică, o antichizare fină care accentuează atmosfera de restaurant clasic italian. La partea inferioară sunt placați cu ceramică încheiată cu un brâu cu profil zimțat – un alt element care propune jocuri de lumină și umbră. Pardoseala este neutră, servind ca fundal pentru toate celelalte elemente”.O experiență, iată propunerea Mamizza, pe axa design-meniu, într-un anotimp în care pizza este numai bună de încălzit inimi.
Articol publicat în igloo #206 / februarie-martie 2022 / Arhitectură vizionară / Rubrica #DeGustBun