fbpx

La plimbare prin cartier, în jurul Cișmigiului: Dispozitiv Books

Îmi sunt dragi străzile din jurul Cișmigiului. Străzi cu uimitoare case și colţuri ascunse de verde-iederă, care curg către Gara de Nord, Piaţa Matache sau către Sala Palatului, în funcţie de direcţia pașilor călătorului. Străzi pe care le-am străbătut poate de sute de ori în ultimii ani, în plimbări de zi sau seară, leneșe sau grăbite, pe care am mers pentru a păși pentru prima oară după ani de bucureștenire în micul, dar atât de simpaticul parc Luigi Cazzavillan sau pe care am găsit întâmplător într-o seară de vară portretul unei nunţi uitate. Popa Tatu, Temișana, Transilvaniei, Mircea Vulcănescu, Astronomului, Berthelot… străzi care alcătuiesc un cartier al cărui nume nu l-am știut niciodată, dacă există, și care a început în ultimii ani să iasă dintr-o dezmorţire din care numai concertele de la Sala Radio îl mai scoteau. Se încheagă aici o comunitate de locuri și oameni preocupaţi de frumos și calitate în domenii menite să bucure atât trupul, cât și sufletul.

IMG_6249

Pe strada generalului cu nume sonor (Henri Mathias Berthelot), dacă nu e momentul unui concert la Sala Radio, facem dreapta pe Popa Tatu și ne oprim la numărul 20 unde de câteva luni a apărut Dispozitiv Books, singura librărie de reviste din oraș. Apărută graţie entuziasmului și iubirii pentru tipărituri a echipei de fondatori a Kajet Journal, Laura Naum și Petrică Mogoș, librăria și-a găsit loc de aranjat periodice de artă și cultură contemporană în rafturi la parterul unui imobil pe care cărui fereastră se conturează, poate deloc întâmplător, un simbolic „D”.

IMG_6245

După ce s-au întors acasă de la studii în străinătate, Laura și Petrică și-au dorit să deschidă o librărie cu cărţi și revsite în limba engleză. Librăria nu a apărut, în schimb ne bucurăm că s-a materializat Kajet, o revistă cu întrebări pertinente și răspunsuri inteligente despre Europa de Est, ajunsă deja la cea de-a treia apariţie; după care a apărut Dispozitiv, librăria unde Kajet poate fi descoperită în compania unor publicaţii precum The Gentlewoman, Art Review, Fantastic Man etc.

IMG_6273

Selecţia este urmarea călătoriilor reale și virtuale la târguri, în librării de profil sau pe site-uri ale celor doi. Alături de ei, în povestea Dispozitiv s-a prins și designerul grafic Alin Cincă, cei trei având în pregătire câteva proiecte în print. Tot Alin are în spaţiu și un „magic” risograf, cu ajutorul căruia produce niște printuri speciale care pot fi descoperite tot la librărie. Există și un raft de cărţi de specialitate, se întâmplă și lansări, iar site-ul librăriei se pune la punct, urmând să se poată comanda și online.

IMG_6280

Articolul complet a apărut în Banchiza Urbană 14 / toamnă 2019

cop_bu14_shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0