fbpx

Arhitectură și urbanism în România anilor 1944-1960: constrângere şi experiment

Simetria vă invită Joi, 8 decembrie 2016, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti, Café Verona, str. Pictor Verona 13, Bucureşti cu ocazia lansarii volumului Arhitectură şi urbanism în România anilor 1944-1960: constrângere şi experiment, de Irina Tulbure

Vor prezenta: Ana Maria Zahariade şi Nicolae Lascu
„Scrutând cu un fel de curiozitate tăioasă perioada dintre 1944 și 1960, Irina Tulbure îl introduce pe cititor în hățișul unei complicate și, din punctul meu de vedere, dramatice istorii profesionale și a moștenirii ei construite, care atunci se nășteau, într-o traumatizantă schimbare de societate. (…) … arhitectura nu apare numai din formele construite (tratate exhaustiv de la programe și obiecte la oraș și teritoriu), ci și dintr-un întreg context profesional, cuprinzând și litera scrisă (povestită în anchilozarea ei treptată sub ideologie), și întreaga metamorfoză instituțională (o sinteză inedită și clarificatoare), și ca instrument de propagandă (exemple de-a dreptul „mustoase“, dacă n-ar fi triste). Toate acestea se conturează la intersecția unor linii compoziționale care vin de mult mai departe în timp și în spațiu. Linia „tare“, a puterii sovietice, vine invaziv dinspre Răsărit și dinspre Revoluția din Octombrie. Sub ea se conturează cu tușe precise (și noi în literatura noastră profesională) linia instrumentului de colonizare culturală, realismul socialist, pe care autoarea îl disecă analitic în geneza, semnificațiile și ambiguitățile lui și, de subliniat, chiar în magnetismul lui, și îl descrie sintetic în nuanțele pe care le-a căpătat în revărsarea sa implacabilă peste teritoriile satelizate. (…).” (extras din prefață, prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade)

Irina TULBURE (n. 1978, București). Arhitect, lector in cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului al UAUIM. Masterat în Conservarea Monumentelor Istorice şi doctorat în arhitectură cu teza Arhitectură și urbanism in Romania anilor 1944-1960: Constrangere și experiment, 2011. Membru în Asociația pentru Arheologie Industrială. Bursier GE-NEC III, 2011-2012. Colaborator al UAR pentru Arhiva Fotografică.

Cartea a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutulproiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0