fbpx

Lansare de carte | Reabilitarea patrimoniului construit. Teorie și tehnică, marți, 27 iunie

Marți, 27 iunie, ora 18:30, la sediul Ordinului Arhitecților din România (OAR) va avea loc evenimentul de lansare a cărții doamnei prof. Rodica Crișan  ̶̶  „Reabilitarea patrimoniului construit. Teorie și tehnică”.

 

Alături de președintele OAR, conf. Ștefan Bâlici, vor prezenta volumul prof. Ana Maria Zahariade (Departamentul „Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului” din cadrul UAUIM), prof. Iulia Stanciu (Departamentul „Sinteza Proiectării de Arhitectură” din cadrul UAUIM; Starh), arh. Șerban Sturdza (membru corespondent al Academiei Române și președinte Pro Patrimonio România; Prodid) și conf. Horia Moldovan (decanul Facultății de arhitectură din cadrul UAUIM; H.M.S. Architecture).

Cartea sintetizează cunoștințele acumulate de autoare pe parcursul a aproape 30 de ani de predare la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și de cercetare personală în domeniul reabilitării patrimoniului construit.

 

Născut din dorința de a împărtăși aceste cunoștințe, volumul se adresează viitorilor arhitecți, formatorilor de viitori arhitecți, precum și profesioniștilor implicați în decizii ce privesc clădiri existente și proiecte de reabilitare.

 

Autoarea argumentează necesitatea formării unei atitudini care să favorizeze reutilizarea patrimoniului construit, ca alternativă rațională la demolare, în consonanță cu preocupările actuale privind protecția mediului, conservarea identităților culturale locale și, nu în ultimul rând, în acord cu practicile internaționale curente. Totodată, volumul furnizează cunoștințele teoretice și tehnice necesare formării specializate pentru reabilitarea fondului construit, abordând acele probleme particulare prin care reproiectarea construcțiilor existente – și mai cu seamă a celor istorice – diferă substanțial de proiectarea clădirilor noi.

 

Prima parte a volumului este dedicată aspectelor teoretice ale reabilitării, bazându-se pe experiența țărilor în care astfel de intervenții sunt de mult o practică obișnuită, precum și pe observații personale.

 

Cartea cuprinde noțiuni teoretice (principii de bază ale reabilitării, terminologie), informații istorice, probleme legislative și teoretice privind reabilitarea locuirii și a construcțiilor redundante și un capitol privind valoarea de utilizare și valoarea culturală a patrimoniului construit.

 

A doua parte a volumului detaliază principalele probleme tehnice inerente reabilitării, concentrându-se pe degradarea clădirilor și pe tratamentele aferente unor diverse tipuri de patologii.

 

„Atitudinea distructivă față de patrimoniul construit, în prezent întâlnită curent în România, diferă radical de practica țărilor dezvoltate din spațiul internațional contemporan, unde reabilitarea construcțiilor existente are de mult timp prioritate în fața demolărilor, din motive ce privesc utilizarea eficientă a resurselor, reducerea impactului proceselor constructive asupra mediului, precum și păstrarea identităților culturale locale în contextul globalizării. Această constatare aduce în atenție necesitatea formării unei atitudini care, și în spațiul românesc, să atribuie patrimoniului construit valoarea meritată și să favorizeze reutilizarea sa eficientă și responsabilă, fiind dublată de însușirea competențelor specifice proiectării reabilitării.” Rodica Crișan (Cuvânt înainte)

 

Cartea a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

 

***

Colecția Academia cuprinde cărți ce sunt rezultatul unor cercetări doctorale și alte lucrări cu caracter academic. Celelalte apariții din colecția Academia sunt Dincolo de centru. Politici de locuire în București (1910-1944), autor Irina Calotă (2017), Buzău. Monografie urbanistică, autor Teodor Octavian Gheorghiu (2019), Forma urmează situației. Orașul contemporan anticipat de situaționiști, autor Silviu-Teofil Medeșan (2020), Arhitectura de hârtie. Forme alternative de creație arhitecturală în România anilor 1980, autor Alexandru Sabău (2022) și volumul Confluențe arhitecturale. In Honorem Professoris Nicolae Lascu (2018).

 

Ozalid este o editură independentă, care își propune să publice carte de arhitectură și din domeniile conexe. Interesul nostru se îndreaptă în special spre publicarea cărților ce oferă informații tehnice. Editura Ozalid aparține Positif Concept srl, un birou de arhitectură fondat în 2008.

 

www.ozalid.ro

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0