fbpx

Lansarea hărții ilustrate „Case de muzicieni – București”

Asociația „Opus” vă invită sâmbătă, 4 februarie 2023, de la ora 18:00, la lansarea hărții ilustrate „Case de muzicieni – București”. Evenimentul va avea loc la Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecților din România (OAR), situată pe str. Pictor Artur Verona nr. 19.

Harta reprezintă o premieră, oferind publicului iubitor de cultură și istorie a Capitalei reperele a peste 60 de adrese alcătuind un puzzle incitant și emoționant, ce vorbește despre povești muzicale acoperind 175 de ani de istorie și despre diversitatea și unicitatea patrimoniului arhitectonic al orașului București. Nu lipsesc instituțiile și spațiile de concert și spectacol fundamentale ale Capitalei (Ateneul Român, Sala Radio, Opera Națională București, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Opera Comică pentru Copii, Universitatea Națională de Muzică, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Sala Palatului, Sala „Dalles”). Ilustrațiile și grafica hărții poartă semnătura Anei Bănică. Doar în ziua lansării, cei prezenţi se vor putea bucura de o expoziţie reunind o selecţie reprezentativă a planşelor caselor de muzicieni, planşe create de asemenea de Ana Bănică.

 

La lansare vor cânta muzica lui George Enescu violistul Răzvan Popovici, fondatorul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră „Sonoro” și un susținător activ al salvării și conservării patrimoniului arhitectonic românesc și pianista Cristiana Mihart.

 

După o primă etapă în 2021, „Case de muzicieni” a căpătat în 2022 o nouă dimensiune în Capitală. În urmă cu doi ani, proiectul s-a concretizat prin realizarea hărții digitale implementate în Google Maps, documentate prin intermediul site-ului www.casedemuzicieni.ro dedicat caselor din București unde au locuit mari personalități ale vieții muzicale românești (de la Anton Pann și până la George Enescu, Dinu Lipatti, Dan Mizrahy și Ion Voicu, între mulți alții). Inițiativa a reușit să pună la dispoziția oricui, gratuit, informații esențiale despre patrimoniul material, imobiliar al Capitalei (fiind vorba, în bună parte, despre spații cu semnificație istorică), totul corelat cu povestea marilor personalități ale culturii muzicale românești care le conturează un profil distinct și viu până astăzi, ce marchează memoria afectivă a orașului București.

 

În 2022, „Case de muzicieni” a trecut la un nou nivel în privința Capitalei, ca urmare a concursului de proiecte organizat de Ordinul Arhitecților din România. Lista a fost completată în această a doua etapă cu pagini dedicate caselor în care au locuit Ion Dacian, George Ștephănescu, Tiberiu Brediceanu, Arta Florescu, Dumitru Georgescu Kiriac, George Breazul, Grigoraș Dinicu, Mihail Andricu, Paul Constantinescu, Ludovic Spiess, Gheorghe Dumitrescu, Theodor Grigoriu ș.a. Informațiilor obiective (biografice și arhitecturale), li s-au adăugat date culese cu ajutorul interviurilor solicitate celor apropiați (arhitecta Ana-Maria Goilav, inginerul Constantin Erbiceanu, istoricul George Trohani, pianista Liana Șerbescu, pianistul Andrei Licareț, pianista Oana Velcovici, profesoara Alma Peter Apostoleanu etc). Informațiile sunt însoțite de documentarea vizuală datorată lui Andrei Mărgulescu, fotograf specializat în fotografia de arhitectură, el însuși de profesie arhitect.

 

În 14 ianuarie 2023, „Case de muzicieni” a primit Premiul pentru Proiecte Culturale în cadrul Galei Premiilor Musicrit, ediția I (acordate de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România).

 

Ana Bănică, autoarea hărții „Case de muzicieni – București”, este ilustrator și creator de autocolante de perete. A studiat artele plastice în liceu, iar apoi a urmat arhitectura de interior la UAUIM București. Deși Ana se bucură să ilustreze mai ales povești de dragoste, reale sau imaginate, fie scene fantastice cu feline mari și leneșe, portofoliul ei include proiecte variate de ilustrație de afiș sau de carte, dar și multe proiecte pentru evenimente festive. Ca mod de lucru Ana optează pentru tehnicile tradiționale, preferând guașa.

 

Echipa completă de creație este alcătuită din arhitecta Andreea Mihaela Chircă, din muzicologi și realizatori de emisiuni la Radio România Muzical, având și o solidă experiență în derularea unor proiecte culturale independente (Larisa Clempuș, Ioana Marghita, Andreea Kiseleff şi Petre Fugaciu), Daniel Ivașcu – web-designer, Ana Bănică – arhitectă și ilustratoare, arhitectul și fotograful Andrei Mărgulescu. Acestora li se adaugă Andra Aron – editor de sunet. Co-inițiator al proiectului și PR: Ştefan Costache. Manager de proiect: Monica Isăcescu Lup.

 

 ***

 

Accesul la lansarea din 4 februarie se face, în limita locurilor disponibile, prin invitație ce se poate obține gratuit la adresa: casedemuzicieni@gmail.com.

 

Proiectul este co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

 

Parteneri: Ordinul Arhitecților din București, Muzeul Literaturii Române, Radio România Muzical.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0