Renașterea kebabului: Le BAB, by Angus Buchanan
Chiar în inima orașului, se poate trăi zilele acestea la București o experiență complexă design/gastronomie denumită Le Bab. Designerul Angus Buchanan, autorul proiectului de amenajare de interior, cunoscut pentru colaborările cu Mario Testino, Vogue și Dior, a imprimat restaurantului ceva din spiritul experiențelor sale de set-designer.
Una dintre cele mai fericite și mai inspirate întâlniri ale designului cu gastronomia din Bucureștiul ultimilor ani se numește Le Bab și s-a instalat, din 2019, în Centrul Vechi, pe Calea Victoriei 12A. Povestea cu iz oriental nu începe însă pe vreun tărâm exotic, ci la… Londra, în 2016, când apărea primul restaurant Le Bab în Soho. De atunci, au mai apărut Maison Bab și Kebab Queen tot în capitala Marii Britanii, iar Angus Buchanan, designerul care semnează conceptul poveștii, a ajuns și la București, conturând Le Bab-ul bucureștean într-o clădire care, după cum afirmă, l-a impresionat de la început.
Pentru a instala bine și coerent o nouă poveste într-un spațiu, lui Angus îi place să îl dezbrace de toate straturile adăugate în timp, pentru a-l aduce într-un stadiu inițial din care să poată fi, după caz, recuperate și conservate elemente definitorii peste care să se articuleze noul design.
În cazul imobilului bucureștean în care s-a instalat Le Bab, a fost vorba despre două elemente-cheie grație cărora s-a conturat amenajarea de interior. Este vorba, în primul rând, despre podeaua terrazzo, care te face să aluneci rapid (la figurat, numai) într-o reverie venețiană. Cel de-al doilea element repus în valoare l-au reprezentat pereții restaurantului, a căror personalitate de beton „brută”, onestă, a fost scoasă la lumină, designerul considerând un mare atu accentuarea frumuseții unor astfel de materiale.
Iată cadrul în care și-au găsit loc și celelalte materiale simple pe care s-a mizat, cum ar fi oțelul inoxidabil sau metalul brut. Acestora li s-a adăugat marmura care, neieșind din sfera naturalului, a dat o nuanță de glam zonei meselor și a celor două baruri. Acestea din urmă au constituit, după cum afirmă designerul și una dintre provocările proiectului, fiind necesar un nivel ridicat de profesionalism, precizie a tăierii și răbdare pentru a transforma designul în realitate.
„O altă provocare a fost legată de grupurile sanitare, pe care le doream cât mai discrete posibil și pentru care nu exista un loc evident de amplasare. Soluția găsită a fost să le fac să dispară, îmbrăcându-le în sticlă”, ne-a povestit Angus. Și pentru că tot am ajuns la acest capitol, ar fi de precizat că la Le Bab veți dori să zăboviți la toaletă mai mult decât în alte părți… pentru că aici se face într-un mod cât de poate de umoristic o introducere audio în istoria kebabului, a shaormei și a altor delicii înrudite.
Pentru că s-a dorit o impregnare a locului și proiectului cu ceva din spiritul românesc, marmura utilizată în proiect și mare parte a veselei sunt românești. Iar meniul stabilit de chef Doug Faulkner se bazează tot pe ingrediente locale, propunând, asemenea designului, o experiență eclectică: gusturi și arome orientale, adaptate și combinate cu ingrediente-surpriză. De fapt, întreaga poveste este extrem de atent „pusă în scenă” și nu e de mirare, având în vedere multidisciplinaritatea lui Angus Buchanan (design, set-design, fotografie etc.).
„Mi-ar plăcea, înainte de toate, ca oamenii să se simtă în largul lor la Le Bab. Am încercat să conturez prin design un spațiu care să le permită clienților să se reunească și să se relaxeze împreună în timp ce se bucură de un meniu deosebit. Mi-ar plăcea, de asemenea, să se simtă inspirați atât de clădire, cât și de țară. (…) Sper ca restaurantul să fie considerat o celebrare și o carte de vizită pentru minunata Românie” – Angus Buchanan.
***
Proiect: Le Bab; Program: amenajare de interior restaurant; Adresă: Calea Victoriei 12A, București; Amenajare de interior: designer Angus Buchanan; Finalizat: 2019
Proiect prezentat în igloo #194/februarie_martie 2020