fbpx

Liliana Mercioiu Popa – Moduri de a construi (expoziție MNAC)

Liliana Mercioiu Popa (n. 1975) e o artistă vizuală care trăiește și lucrează la Timișoara, unde predă pictură la Facultatea de Arte și Design și activează în cadrul unor grupuri precum INFORMAT sau Avantpost. Lucrările ei subsumează mai multe forme de expresie, de la pictură și desen la instalație și fotografie. Interesele Lilianei Mercioiu sunt nuanțate prin percepția personală asupra contextelor micro și macro-istorice: devenirea ei în raport cu mutațiile lumii, evoluția istorică a climatului social și cultural în care se inserează, echilibrul de forțe și de factori determinanți în ceea ce privește/privind crearea identităților – la nivel de comunitate, grupuri sociale sau indivizi –, toate acestea sunt teme recurente în arta ei.

În expoziția de la MNAC, accentul a fost pus pe (re)crearea unui parcurs în practica ei, începând cu proiecte timpurii și până la un corpus recent de lucrări, dintre care o parte au fost dezvoltate sau adaptate pentru această ocazie; scopul este acela de a aduce laolaltă o serie de preocupări și teme ca elemente constitutive a ceea ce devine, în fapt, o instalație site-specific coerentă, incluzând varietatea de medii practicate cu lejeritate de artistă, precum readymade, video, fotografie sau instalație. Concepută ca o alăturare convingătoare de imagini puternice, Moduri de a construi dezvăluie mai presus de orice felul în care Liliana Mercioiu Popa se raportează la „mediul” înconjurător – cel obiectiv, dar și straturile conceptuale prin care își (re)compune, mereu, imaginea despre lume.

Pornind de la o serie de fotografii din 2007 documentând elemente constructive ambigue, părăsite pe malul Timișului, transpuse acum într-o formulă spațială constituind nucleul expunerii, Liliana Mercioiu Popa și-a îndreptat privirea scrutătoare, uneori transformatoare, asupra propriei practici artistice, asumând însă și provocările induse de contextul social sau modalitățile prin care ne raportăm la alte specii ori la natură, în general. Astfel, întreaga expoziție este marcată de efortul de a observa ipostaze ale „construirii”, văzută ca parte fundamentală a activității umane, aflată uneori într-o interacțiune periculoasă cu mediul natural sau cultural. Cu toate acestea, nu ne confruntăm doar cu instanțe ale lui homo faber sau cu ilustrări ale potențialului distrugător al dominației omului asupra naturii, căci perspectiva artistei, deși critică, nu este radicală. Dimpotrivă, exercițiile formale minimaliste, ce așează obiectele – inclusiv tipurile de materiale – într-o tensiune generatoare și crează situații neașteptate de echilibru, dezvăluie o încercare neobosită de a înțelege forțele determinând starea de fapt și o tentativă de a oferi o imagine posibilă a căilor de acces ce pot (con)duce finalmente către o reconciliere.

Liliana Mercioiu Popa – Moduri de a construi

06.02 – 29.03.2020

Etaj 4 / Muzeul Național de Artă Contemporană

Curator: Sandra Demetrescu

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0