fbpx


White November igloo

Limita estompată dintre natură și cultură. Muzeul Qingxi, China

ARHITECTURĂ: UAD TEXT: Anca Rotar FOTO: ZYStudio, Ding Junhao

Departe de agitația urbană, Muzeul de Istorie și Cultură Qingxi este o mică instituție dedicată culturii locale ce integrează spații de expunere și interactive, precum și un centru de turism. Amplasamentul pare să existe în afara timpului, cu un singur drum de țară ce leagă satele din apropiere și locuitorii acestora care lucrează câmpurile din jurul șantierului. Datorită diferențelor mari de înălțime, situl prezintă platforme încastrate care urcă de la nord la sud, deschizând o perspectivă generoasă către munții din depărtare pe latura de nord.

Respectarea naturii și integrarea în peisaj au reprezentat principiile de bază ale proiectului. Spațiile exterioare se adaptează perfect la terenul sitului, iar acoperișurile sunt plantate, astfel încât silueta obiectului arhitectural este aproape impreceptibilă de la distanță.

Materialele naturale, de proveniență locală, folosite pentru construcția muzeului, au fost valorificate la potențialul lor maxim, arhitecții apelând la meșteri locali pentru a reproduce aspectul caracteristic al câmpurilor terasate și detalii specifice zonei, precum ancadramentele de piatră ale ferestrelor și canturile de picurare.   

 

poza_text_3_16 Mountain foot at dusk © ZYStudio
poza_text_4_11 Roofs and terraces fields © ZYStudio

La rândul lor, spațiile interioare sunt create în conformitate cu forma exterioară. Pereții neregulati și acoperișurile decalate generează spații unice și variate, asemenea unui drum de țară. Pereții din lut sau placați cu piatră naturală și detaliile de lemn ale ușilor și ferestrelor trimit la estetica primitivă a arhitecturii vernaculare. Atmosfera este întregită de lumina care pătrunde în interior prin numeroase deschideri și creează un discret efect scenografic.

poza_text_5_08 Entrance area © ZYStudio
poza_text_6_07 Exhibition hall on 1F © ZYStudio

Integrând, aparent fără efort, spații naturale și artificiale cu diferite funcțiuni, clădirea pare că se dizolvă în peisajul de munte. Dimensiunea estetică trece în plan secundar, favorizând expresia sistemelor sociale, culturale și tehnice care definesc viața din zonă, precum și specificul peisajului.

20 Site plan © UAD

PROIECT: Muzeul de Istorie și Cultură Qingxi; AMPLASAMENT: 422 Township Road, Sangzhou, Districtul Ninghai, Municipalitatea Ningbo, Provincia Zhejiang, China; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 1.691 mp; ARHITECTURĂ: The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. (UAD); ECHIPA PROIECTARE: Wu Zhenling, Zhang Jiachen, Li Ning, Wang Yingni, Chen Yu; STRUCTURĂ: Jin Zhenfen, Shen Jin, Ni Wenhao; INSTALAȚII APĂ: Chen Ji, Chen Fei; INSTALAȚII ELECTRICE: Zhen Guoxing, Ding Li; INSTALAȚII HVAC: Guo Yinan, Ren Xiaodong; SMART DESIGN: Jiang Bing; AMENAJARE DE INTERIOR: Li Jingyuan, Fang Yu; ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ: Wu Weiling, Xu Conghua, Zhu Jing; ECONOMIA CONSTRUCȚIEI: Chu Qianbo; FINALIZAT: 2022; PREMII: Outstanding Engineering Survey and Design Award (premiul I), WAN Awards (aur)

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0