fbpx

Livia Fălcaru în BU10: Endlessly Creating Myself

Contururi viguroase, culori tari, forme pline, linii vii, trasate cu nerv – așa ni se dezvăluie universul grafic al Liviei Fălcaru, o tânără ilustratoare care nu se teme să traducă prin desen stări și cuvinte greu de definit. Noi am descoperit-o răsfoind o carte-obiect foarte specială, The Dictionary of Obscure Sorrows de John Koenig, o listă infinită care încearcă să numească sentimente specifice și imediat recognoscibile de către oricine, dar rămase până acum nenumite. Despre ilustrarea acestui inedit dicționar, dar și despre alte lucruri ne-a povestit Livia Fălcaru.

Ce a însemnat pentru tine lucrul la The Dictionary of Obscure Sorrows? Cum vezi acum raportul dintre cuvânt și ilustrație?

Lucrul la dicționar a fost un întreg proces, care m-a trecut prin stări foarte diverse. Inițial am vrut să-l realizez în stilul meu vizual cu care eram deja obișnuită și confortabilă. Apoi mi-am dat seama că, fiind proiectul meu de licență și probabil cel mai mare proiect la care lucrasem până în momentul acela, poate ar trebui să ies din zona de confort și să fac altceva. Lucrul ăsta m-a entuziasmat atunci, dar m-a și frustrat pe parcurs. Mi-am dat seama că imaginile se află în strânsă legătură cu cuvintele atunci când ne dorim să se întâmple asta și că se pot întări și completa foarte frumos unele pe altele dacă știi să alegi contextul potrivit.

Ca să fiu sinceră, ideea să fac dicționarul mi-a venit fix în dimineața când trebuia să merg la facultate și să prezint în fața profesorilor o idee definitivă aleasă pentru licență. Ce vreau să spun este că nu a fost nimic (foarte) premeditat în toată povestea asta. Și dacă stau bine să mă gândesc, cele mai memorabile lucruri din viața mea au venit mai degrabă spontan și de nicăieri. Asta e unul dintre ele cu siguranță.

img_0866

Cuvintele din dicționar sunt create de John Koenig pe parcursul mai multor ani. El continuă și în acest moment să inventeze noi cuvinte pentru stările noastre nedenumite încă. I-am descoperit blogul acum aproximativ 4 ani, când nu era chiar așa de celebru. Între timp a prins mare popularitate pe social media, a avut o conferință TED în 2016, iar în prezent lucrează la dicționarul său oficial. Așa că la începutul ultimului an de facultate i-am scris un mail kilometric și i-am cerut permisiunea să folosesc cuvintele – spre surprinderea mea a fost de acord.

De asemenea, pentru acest proiect l-am avut ca profesor îndrumător pe Radu Manelici. A avut multă răbdare cu mine și m-a ghidat constant fără să simt că sunt constrânsă sau că îmi impune ceva. Asta cred că e o ocazie bună să îi mulțumesc! 🙂

Un dialog între două lumi…

dictionar

Am gândit formatul cărții ca pe un dialog între două lumi: a mea și a lui John Koenig. Dacă te uiți în dicționar o să vezi mereu în stânga cuvântul, iar în dreapta reprezentarea mea vizuală pentru acesta. Am ales să păstrez un format cât mai simplu și aerisit pentru ca muncă noastră să iasă în evidență.
Ilustrațiile am vrut să aibă o gamă cromatică cât mai restrânsă, accentul să rămână pe formă și hașură. Coperta este cartonată și învelită în pânză albastră peste care am serigrafiat cu ajutorul Primitiv Print. Toate acestea au fost printate frumos și puse împreună de către oamenii mei dragi de la Fabrik, în care amîntotdeauna încredere că fac treabă bună.

Citește interviul complet în Banchiza Urbană 10 / 2018
Comandă BU10 până în 24 aug. și poți câștiga o lucrare de Livia Fălcaru

bu10_shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0