fbpx

Locuințe de vacanță acoperite cu șindrilă în Filipovice, Republica Cehă

ARHITECTURĂ: CL3 TEXT: Anca Rotar FOTO: Tomáš Slavík

Situate într-un sat din munții Jeseniky, o destinație populară pentru recreere, aceste clădiri „gemene” de apartamente de vacanță folosesc pentru placarea întregului exterior șindrila din lemn de larice, material întrebuințat în mod tradițional pentru acoperișurile caselor din zonă, precum și pentru construcțiile anexe. Culorile vii ale loggiilor și ancadramentelor ferestrelor – albastru pentru una dintre clădiri și galben pentru cealaltă – conferă fiecăreia o identitate proprie și aduc o notă de dinamism și vitalitate.

Construite pe fundații din benzi prefabricate din beton, clădirile au o volumetrie simplă, aproape minimalistă, ce reprezintă o traducere în limbaj contemporan, epurată, a morfologiei arhitecturii tradiționale a regiunii.  Lemnul de larice de proveniență locală folosit pentru placarea exteriorului păstrează toate semnele și neregularitățile apărute în mod natural. În timp, el va căpăta o notă cenușie, integrând cu atât mai mult noile construcții în specificul local și accentuând contrastul cu nuanțele tonice ale mozaicului de sticlă colorată al logiilor și ale ancadramentelor ferestrelor pătrate, vopsite și ele în culoarea „identitară” a clădirii.

Spre deosebire de exteriorul acoperit în întregime cu șindrilă, în interior, apartamentele și spațiile comune au pereți din cărămidă nisip-var și plafoane din placă de beton armat, numai structura acoperișului fiind din lemn.

text_3_cl3-filipovice-apartments-tomas-slavik-20

Folosirea materialului de proveniență locală este doar una dintre caracteristicile sustenabile ale proiectului. Cele două clădiri au fost proiectate astfel încât să fie cât mai autonome, singura utilitate furnizată fiind energia electrică. În rest, încălzirea se realizează prin pompă de căldură, iar zonele comune sunt echipate cu sisteme de recuperare a aerului. Alimentarea cu apă se face din fântâna proprie a complexului, dotată cu echipamentul necesar, iar apele uzate vor fi eliminate într-o stație de tratare, cu absorbție în sol a apei epurate.

PROIECT: Apartments Filipovice; AMPLASAMENT: Filipovice, Republica Cehă; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 299 mp + 299 mp; SUPRAFAȚA BRUTĂ: 1.132 mp + 1.110 mp; SUPRAFAȚA TERENULUI: 2.375 mp; ARHITECTURĂ: CL3; ECHIPA: Roman Gale, David Bureš, Radek Pasterný; COLABORATORI: Nicol Gale, Kateřina Kunzová; INSTALAȚII TEHNICE: TPS project; INSTALAȚII ELECTRICE: Huryta; SECURITATE LA INCENDIU: Zdeňka Maggio; ILUMINAT: ATEH lighting; CLIENT: Domoplan; FINALIZAT: 2020

 

Descoperiți potențialul estetic și funcțional al materialelor tradiționale sau inovatoare în arhitectură în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0