fbpx

Locuire în inima pădurii: Stejarii Collection

ARHITECTURĂ: ARTLINE TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Vlad Pătru

Proiectat într-o estetică a discretului și luminosului, cu respect pentru locuire și natură laolaltă, recent inauguratul ansamblu rezidențial Stejarii Collection impune noi standarde în peisajul locuințelor colective din România. Gândit în linii clare și echilibrate, complexul purtând semnătura ARTLINE (sub coordonarea arh. Radu Teacă) materializează un scenariu de locuire privilegiat, pornind de la ceea ce oferă situl mai prețios – imediata învecinare cu pădurea, a cărei prezență se va „infiltra” și în interiorul ansamblului..

Valorificând excelenta amplasare, pe un sit anturat de pădure pe trei laturi, proiectul ansamblului rezidențial Stejarii Collection se desfășoară într-o construcție continuă, de o modularitate geometric-armonioasă, asemenea unei panglici care formează patru curți interioare. Datorită acestei structuri arhitecturale, toți locatarii se pot bucura, din apartamentele lor, de priveliștea pădurii. De altfel, stabilirea unei relații cât mai deschise și mai permeabile cu exteriorul a fost o constantă în gândirea întregului complex.

Așa a rezultat soluția a două tipuri de terase – unele acoperite, „săpate” în volum, iar altele obținute din alternanța nivelurilor diferite, care se concretizează în terase generoase. Conceptul se bazează pe jocul dinamic al unor volume simple, paralelipipedice, ce individualizează unitățile de locuit și aduc ansamblul la scara umană. Prezența consistentă a teraselor adânci cu jardiniere, integrate în aceste volume cu regim mediu de înălțime, reprezintă, o dată în plus, o fină mediere între exterior și interior și accentuează senzația de întindere și orizontalitate. De aici o calitate a locuirii ce se apropie de confortul unei locuințe individuale – un deziderat, în fond, mereu valabil, dar pe care experiența pandemiei l-a transformat într-o necesitate și mai acută.

text2_STJ_005_IMG_9057_vladpatru

În încercarea de a sublinia volumetria limpede a clădirii și de a păstra acuratețea imaginii generale, arhitecții au folosit exclusiv culoarea alb, anvelopanta fiind tratată ca fațadă ventilată, cu panourile de fibrociment tip Eternit alb pline sau perforate, ce nu interferează cu gestul arhitectural. Din aceleași rațiuni formale, atât structura verticală (diafragme, stâlpi), cât și cea a consolelor sunt puțin prezente, integrându-se în pereții partiurilor. 

Unicul element de contrast cromatic ce participă la estetica fațadelor îl reprezintă verdele vegetal – al jardinierelor și al curților interioare – pe fundalul albului mineral dominant. Rămânând la capitolul soluțiilor tehnice ingenioase, trebuie menționat că structura mixtă de beton și triangulațiile de metal, care susțin consolele, au dat posibilitatea unor deschideri mari, fără stâlpi în interiorul încăperilor, creând astfel posibilitatea comunicării vizuale cu natura, fără niciun obstacol de ordin constructiv.

În ceea ce privește apartamentele, s-a încercat pe cât posibil o delimitare între zona de zi și cea de noapte, cu bucătăriile aproape de intrarea în apartament, în imediata apropiere a zonei de dining, de obicei cu acces direct către o logie sau terasă. Imobilul cuprinde apartamente generoase, de două până la cinci camere, cu suprafețe de la 80 de mp până aproape de 200 mp. Parcarea automobilelor se realizează exclusiv în subsol, unde se află un parcaj cu 430 de locuri, inclusiv pentru încărcarea mașinilor electrice. Nu în ultimul rând, proiectul ține cont de conceptul de casă pasivă și obține certificatul verde BREEAM, cu calificativul Excellent.
 

PROIECT: Ansamblul rezidențial Stejarii Collection; REGIM DE ÎNĂLȚIME: S+P+4E+5R; AMPLASAMENT: Str. Jandarmeriei 14B, Sector 1, Bucureşti; SUPRAFAȚĂ TEREN: 23 910 mp; SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 58 164,8 mp; ARHITECTURĂ – PROIECTANT GENERAL: ARTLINE; ECHIPA: Șef proiect: arh. Radu Teacă; proiectanți: arh. Corina Nicola, arh. Andrei Teacă; colaboratori: arh. Alexandra Uță, arh. Alina Bălan, arh. Maria Ghement, arh. Dimitrie Zerva, arh. Gruia Dumitrescu, arh. Petru Darida, arh. Andreea Manea, stud. arh. Oleg Buza, stud. arh. Sara Iosub; STRUCTURĂ: Concept Structure – ing. Cristian Năstase; INSTALAȚII: Proiect tehnic: General Instal Comp – ing. Bogdan Popescu; executant instalaţii + proiect DE: GTS; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Ideea Proiect GPS – Emil Anghel; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo #217 /POV: arhitectură, film, scenografie, oraș / decembrie 2023 – ianuarie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0