fbpx

Locuire și comunitate într-o zonă cu semnificație culturală și istorică. Masterplan-ul realizat de Tatiana Bilbao pentru Olive West, St. Louis, Missouri, SUA

ARHITECTURĂ: Tatiana Bilbao Estudio TEXT: Anca Rotar FOTO MACHETE: Rodrigo Chapa

Tatiana Bilbao este o arhitectă mexicană a cărei practică se axează pe sustenabilitate și pe proiectarea, în special, de locuințe sociale, opera ei fiind caracterizată de întâlnirea armonioasă dintre geometrie și natură. Ea este cunoscută și pentru faptul că refuză să lucreze cu randări, folosind, în schimb, mijloace tradiționale de reprezentare precum machete, schițe și colaje, din motiv că o randare poate să creeze o imagine fixă în mintea clientului, în timp ce mijloacele tradiționale încurajează creativitatea și colaborarea. Unul dintre cele mai recente proiecte ale biroului care îi poartă numele este un masterplan pentru un complex de locuințe sociale din orașul american St. Louis, numit Olive West.

Zona unde va fi construit noul complex se situează aproape de centrul orașului St. Louis, la intersecția unor centre rezidențiale și comerciale, dar și educaționale și culturale, precum Muzeul de Artă Contemporană și Pulitzer Arts Foundation. Masterplanul răspunde atât nevoii de locuințe de calitate, dar și celei de comunitate, prin includerea de spații comune pentru socializare între unitățile de locuit. De asemenea, el respectă caracterul cultural al zonei prin crearea unui centru de producție și întâlnire pentru rezidenți în cadrul unei clădiri istorice din apropiere.

Un amestec de case orășenești (două volume adiacente sau stivuite) și case cu grădină (volume unice) reprezintă elementele de bază ale masterplanului. Acestea vor fi proiectate de arhitecți recunoscuți la nivel internațional, care vor aborda temele locuirii și comunității fiecare din propria perspectivă, asigurând astfel diversitatea locuințelor din cadrul complexului. Însă, ceea ce face din proiect unul armonios și coerent este gradația atentă a nivelelor de intimitate, de la cel al locuinței la spațiile de socializare și la parcul public, generând circumstanțe în care oamenii se simt confortabil să participe în comunitate. Cu acest scop, a fost stabilită o ierarhie a spațiilor de la complet privat la complet public, în care zonele ambivalente, cum ar fi spațiul privat în aer liber al fiecărei unități sau facilitățile situate între unități, generează o serie de locuri de întâlnire nuanțate.

7 - IMG_5171_01

Din masterplan face parte și una dintre casele-pilot ale viitorului complex, a cărei arhitectură reprezintă o reinterpretare a unei tipologii de casă vernaculară specifică Sud-Estului și Vestului Mijlociu al Statelor Unite, numită „dog trot house”. Acest tip de locuință cuprinde un coridor central („dog trot”) ce ajută la ventilarea naturală a interiorului și generează un spațiu semi-privat, asemenea unui pridvor introvertit.

 

Casa Olive West South preia planul de bază al „dog trot house”, pe care îl „umple” cu camerele unei case unifamiliale contemporane din America de Nord, creând o intercalare între public și privat. De exemplu, camera de zi deschisă se comportă ca un pridvor, în timp ce dormitoarele și băile își păstrează în totalitate intimitatea.

 

În cadrul acestei structuri, diagrama „dog trot”-ului vernacular este duplicată și reprogramată pentru a corespunde cerințelor locuirii contemporane, în timp ce jocul interior-exterior creează posibilitatea unui stil de viață mai sociabil. Astfel, simetria inerentă a diagramei a permis stivuirea și rotirea la nouăzeci de grade a coridorului central, gest care nuanțează spațiile semi-deschise de la parter și generează, în același timp, două mici grădini pe acoperiș, dublând cantitatea de spațiu în aer liber.

PROIECT: Olive West Masterplan; AMPLASAMENT: St. Louis, Missouri, SUA; SUPRAFAȚA: 20.000 mp; ARHITECTURĂ: Tatiana Bilbao Estudio; ARHITECT PRINCIPAL: Tatiana Bilbao; PARTENERI: Catia Bilbao, Juan Pablo Benlliure; DIRECTORI DE PROIECT: Udayan Mazumdar, Mariano Castillo; MANAGERI PROIECT: Sofía Betancur, Simona Solorzano; ECHIPA DE PROIECTARE: Emma Woodward, Alan Bigelow, Dylan Impinck; MANAGER ECHIPĂ MACHETE: Isaac Monterrosa; ECHIPĂ MACHETE: Victor Castañeda, Io Plouin, Verónica Nazar, Emerson Carmona; COLABORATORI: Michael Benz Architecture, PRODUCTORA, MOS Architects, Estudio Macías Peredo, Mitchell Wall Architecture & Design

 

 

PROIECT: Olive West South; AMPLASAMENT: St. Louis, Missouri, SUA; SUPRAFAȚA: 157 mp; ARHITECTURĂ: Tatiana Bilbao Estudio; ARHITECT PRINCIPAL: Tatiana Bilbao; PARTENERI: Catia Bilbao, Juan Pablo Benlliure; DIRECTOR DE PROIECT: Udayan Mazumdar; MANAGERI PROIECT: Sofía Betancur, Simona Solorzano; ECHIPA DE PROIECTARE: Simona Solorzano, Dylan Impinck; CLIENT: Olive West Properties LLC; STRUCTURĂ: Frontenac Engineering Group, Inc.

 

Descoperiți mai multe tipuri de reprezentări în arhitectură în igloo #209 / august – septembrie 2022 / Reprezentări arhitecturale, disponibil în curând.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0