fbpx

Loft Green Apartments. Despre sustenabilitate și favorizarea esteticului

ARHITECTURĂ: arh. Maxim Calujac TEXT: Catrinel Negru FOTO: Vlad Pătru, Oleg Bajura

Trei romburi așezate liber pe un teren aerisit, înconjurat de pădure, redefinesc confortul prin prisma legăturii cu natura. Aproape de București, dar departe de arhitectura metrilor pătrați și a CUT-ului maxim ca temă de proiectare, ansamblul de trei clădiri din Mogoșoaia oferă un lux pe care puțini arhitecți și-l permit, și anume favorizarea esteticului. Pădurea înconjurătoare este nu doar fundal, ci și prilej de a continua amenajările peisagistice la interiorul terenului, în spații plantate vaste și serene, cu distanțe mari între blocuri și vegetație înaltă.

Cele trei corpuri de clădire de plan rombic și cu scări exterioare închise se succedă în adâncimea lotului, iar finisajele lor reiau tranziția mineral-natural: clădirea cea mai apropiată de Șoseaua București-Târgoviște este finisată cu tencuială la etajele superioare și vitraje/panouri mari de tablă cutată din oțel Corten la parter, iar în apropierea pădurii finisajul exterior devine natural – placaje din lemn verticale cu ancadramente din tablă neagră. Finisajele au fost alese astfel încât să se încadreze cât mai bine în peisaj: scândurile verticale reiau imaginea trunchiurilor de arbori, iar tencuiala gri-albăstruie se topește în culoarea cerului. Textura fațadelor, cu goluri verticale și diferite de la un etaj la altul, accentuează imaginea organică și ajută la perceperea volumului ca un întreg.

 

Planimetria de romb a celor trei corpuri și poziția lor rotită unul față de altul permite perspective deschise și generoase asupra naturii din jur, cu evitarea fațadelor paralele care ar privi una spre alta. Structura fără grinzi facilitează compartimentarea liberă a apartamentelor, cu multe camere și loggii atipice, de plan trapezoidal sau triunghiular. Loggiile de la ultimul nivel sunt parțial acoperite prin prevederea unei structuri metalice foarte subțiri, cu câte un gol rotund spectaculos în centru, care permite atât iluminarea de sus cât și plantarea unor arbuști de mari dimensiuni care animă cornișa. Aceste loggii sunt finisate și la interior cu tablă neagră în cazul corpului placat cu lemn, astfel încât decupajul volumetric devine evident. Ancadramentele metalice negre ale golurilor servesc aceluiași scop, delimitarea golurilor de zona placată cu lemn.

9 - LFG_001_IMG_4585_vladpatru

Amenajarea interioară, atât cea a birourilor de la parter și etajul întâi ale corpului A de la stradă, cât și a anumitor apartamente, este semnată de același arhitect și uimește prin dezinvoltura cu care combină forme curbe și ascuțite cu materiale naturale și brute, de inspirație industrială, puse în operă cu maximă atenție la detalii. Pereți interiori din cărămidă plină lăsată aparentă cu decoruri din cărămizi rotite din vremuri brâncovenești – căci suntem la Mogoșoaia –, cărămizi vopsite în alb, pereți curbi placați cu prisme din lemn natur, tavane din beton aparent, piese de mobilier devenite fixe care levitează suspendate de tavan prin riflaje metalice, placaje de pereți din lastre ceramice enorme, accente negre neașteptate (zugrăveala de la partea superioară a băilor, corpurile de iluminat, draperiile), mobilierul cu forme eliptice, toate creează surprize vizuale perpetue și incită la explorarea tactilă. Amenajarea apartamentelor este în general de tip open-space, cu bucătăria și living-room-ul împărțind același spațiu, uneori separate prin baruri deschise și corpuri de mobilier suspendate.

Tabloul e completat de finisajele exterioare care se percep prin vitrajele de mari dimensiuni: platforma pavată cu piatră, parapetul din gabioane, soclul din beton aparent, movilele plantate cu gazon printre care șerpuiesc alei sinuoase.

6 - LFG_007_IMG_5013_vladpatru

PROIECT: Loft Green Apartments complex rezidențial; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P+4; ADRESĂ: Șoseaua București-Târgoviște 219, Mogoșoaia; SUPRAFAȚA TERENULUI: 9.620 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 9.600 mp; AUTORUL CONCEPTULUI ȘI AL PROIECTULUI DE EXECUȚIE: arh. Maxim Calujac; COLABORATOR: arh. Simona Cristescu; STRUCTURĂ: Horia Cristescu; INSTALAȚII: Roman Lecari, Andrei Gurulea; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Irina Dubinschi, Alina Ocuneva; FINALIZAT: 2019

 

Proiectul a fost nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană Mies Van der Rohe 2022.

 

 

Articol publicat în Dosarul igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0