fbpx

Mariana Popescu, autoarea proiectului KnitCandela, vine la TEDxBucharest

Mariana Popescu, arhitect și cercetător doctorand și autoarea proiectului KnitCandela, prezentat pe larg în numărul 191 al revistei igloo, va urca anul acesta pe scena TEDxBucharest Metamorphosis, acceleratorul de schimbare, care va avea loc pe 16 și 17 noiembrie 2019 la Noua Aulă a Universității Politehnice din București.

Cea de-a 11-a ediție, cu tema „metamorfoza”, va fi una dintre cele mai ample, cu peste 20 de speakeri locali și internaționali, specialiști în etica tehnologiilor, face recognition, dans contemporan, AI și VR, executive coaching, arhitectură, wellness și leadership, hacking, sustenabilitate, creativitate. Mariana Popescu, ca specialistă în arhitectura interactivă și non-standardizată, vine cu o experiență vastă în echipe multidisciplinare de design parametric, design de mașini solare și case sustenabile sau proiecte experimentale precum spectaculoasa construcție KnitCandela.

KnitCandela este un pavilion experimental construit în incinta Muzeului Universitar de Artă Contemporană (MUAC) din Mexico City, făcând parte din prima expoziție a Zaha Hadid Architects în America Latină (20.10.2018 – 03.03.2019). Pavilionul este conceput ca un omagiu adus maestrului constructor Félix Candela, reimaginând structurile lui spectaculoase de beton prin introducerea unei noi metode de construire a cofrajului, numită KnitCrete.

Sistemul dezvoltat la ETH Zürich de către Block Research Group (BRG) în colaborare cu Chair of Physical Chemistry of Building Materials (PCBM) se bazează pe un țesut tehnic tricotat, confecționat industrial și acoperit cu un strat special de ciment, pentru a crea o matriță rigidă.

Geometria pavilionului o evocă pe cea a faimosului restaurant din Xochimilco, o figură de stil repetată de Candela în numeroase proiecte. Totodată, geometria dinamică a pavilionului este inspirată din formele fluide și pline de culoare ale portului tradițional mexican, Jalisco.

În timp ce Candela s-a bazat pe combinarea suprafețelor paraboloid hiperbolice pentru a produce cofraje reutilizabile, astfel reducând deșeurile din construcții, KnitCrete permite realizarea unei game mult mai largi de geometrii anticlastice fără a fi nevoie de matrițe complexe. KnitCandela, cu o suprafață de aproape 50 mp și cu o greutate de peste 5 tone, a fost construit pe un cofraj tricotat de numai 55 kg transportat din Elveția în Mexic în doar două valize. În comparație cu țesutul convențional, tricotarea minimizează nevoia de modele de tăiere a materialului textil pentru a crea suprafețe spațiale, permite variația direcțională a proprietăților materialelor și simplifică integrarea canalelor și a deschiderilor pentru introducerea elementelor suplimentare de cofrare, a izolației, a armăturilor, componentelor electrice și sistemelor tehnice pentru încălzire și răcire. Astfel, aceste cofraje sunt ușor de transportat, reduc necesitatea de structură suplimentară de susținere sau schele și simplifică logistica pe șantier.

Cofrajul textil al pavilionului este alcătuit din patru benzi lungi de 15 m până la 26 m lungime. Fiecare dintre cele patru piese este un material dublu strat produs fără cusături, fiecare strat îndeplinind diferite sarcini. Interiorul vizibil este o suprafață estetică ce prezintă un model colorat și dezvăluie urme ale sistemului de susținere cu cabluri. Partea din spate îndeplinește nevoile tehnice prin includerea unor canale, deschizături și buzunare pentru ghidarea și controlul poziției elementelor suplimentare de cofrare.

Buzunarele create între cele două straturi ca parte a procesului de tricotare spațială sunt umflate utilizând baloane. Aceste buzunare umflate devin cavități în betonul turnat, formând o structură casetată subțire de beton, eficientă din punct de vedere structural, fără a fi nevoie de un cofraj complex și risipitor de material.

Interacțiunea dintre țesătura moale, caldă și colorată din interiorul structurii și exteriorul său dur și rece din beton este vizibilă din toate unghiurile de vizualizare. Modelul de benzi colorate vizualizează rândurile scurte tipice ale procesului de fabricare a tricotului și exprimă simetria radială a formei. Modelul colorat, alături de vizibilitatea simultană a interiorului moale și a exteriorului dur al structurii, sporește experiența spațială a curburilor formei și a spațiului pe care îl definește.
__________

Proiectare: Block Research Group, ETH Zürich (Dr. Mariana Popescu, Dr. Matthias Rippmann, Dr. Tom Van Mele, Prof. Dr. Philippe Block), ZHCODE (Filippo Nassetti, David Reeves, Marko Margeta, Shajay Bhooshan, Patrik Schumacher); Tehnologia KnitCrete: Block Research Group, ETH Zürich (Dr. Mariana Popescu, Dr. Tom Van Mele, Prof. Dr. Philippe Block), Chair of Physical Chemistry of Building Materials, ETH Zurich ( Dr. Lex Reiter, Prof. Dr. Robert Flatt); Fabricare și construcție: Block Research Group, ETH Zürich (Dr. Mariana Popescu, Dr. Matthias Rippmann, Alessandro Dell’Endice, Cristian Calvo Barentin, Nora Ravanidou), R-Ex (Alicia Nahmad Vazquez, Horacio Bibiano Vargas, Jose Manuel Diaz Sanchez, Asunción Zúñiga, Agustín Lozano Álvarez, Migue Juárez Antonio, Filiberto Juárez Antonio, Daniel Piña, Daniel Celin, Carlos Axel Pérez Cano, José Luis Naranjo Olivares, Everardo Hernández, Ramiro Tena); Inginerie: Block Research Group, ETH Zurich (Dr. Andrew Liew, Dr. Tom Van Mele); Dezvoltare beton: Holcim Mexico (Jose Alfredo Rodriguez, Carlos Eduardo Juarez, Delia Peregrina Rizo); Sponsori: COMEX, ETH Zürich, NCCR Digital Fabrication, Zaha Hadid Architects, Steiger Participations SA, Holcim Mexico, Imerys Aluminates, Boston Consulting Group

__________

Vino la TEDxBucharest Metamorphosis pe 16 și 17 noiembrie și fii alături de Mariana Popescu și de Christophe Debard – Head of ProtoSpace la Airbus; Olya Kudina – cercetător pe etica și tehnologie la Delft University of Technology; Refael Bitton – Head of UI/UX, Google Israel; Alex Bocunescu – Face Reader și fondator Face Keys Romania; Annastiina Hinsta – Chief Operating Officer, Entrepreneur | Hintsa și de mulți alții. 

ted1

 

Abonamentele de 2 zile sunt în valoare de 189 EUR, disponibile pe tedxbucharest.roiabilet.ro și, în curand, pe bilete.ro.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0