fbpx

Mario Botta. De Minimis…

TEXT ŞI FOTO: Alina Mondini

Un vechi principiu al dreptului roman devenit proverbial spune „De minimis non curat praetor”, cel care ocupă o poziție superioară nu se ocupa de mărunțișuri. Arhitectul elvețian Mario Botta nu urmează acest principiu. Ambitusul său creativ include deopotrivă proiecte mari și mici. A construi, în viziunea sa, reprezintă în sine un act sacru. Indiferent de amploare, sacralitatea nu aparține arhitectului, ci faptului că gestul primordial al arhitecturii este acela de a transforma natura în cultură.

Un documentar din 2018 (“Mario Botta. Oltre lo spazio” Regie: Loretta Dalpozzo, Michèle Volontè) ni-l înfățișează ca renumit autor de edificii sacre. Cele peste 20 de monumente proiectate includ biserici, capele, cavouri precum și o sinagogă în Israel, o moschee în China şi o catedrală în Coreea de Sud.

 

În paralel cu lucrări ample pe plan internațional, Botta găsește însă timp și interes pentru a pune în valoare puncte turistice din regiunea sa natală, Cantonul Ticino.

 

Un astfel de proiect l-a reprezentat Muzeul Fosilelor din satul Meride, situat într-o zonă declarată patrimoniu UNESCO. Restructurând un complex de case tradiționale, spațiul de expunere a fost amplificat pe patru nivele dintre care două în subteran.

 

Un altă intervenție care îi poartă semnătura Muzeul Vincenzo Vela a reconfigurat vila și parcul sculptorului din secolul al XIX-lea într-un centru cultural versatil. Complexul organizează, pe lângă vizite ghidate, evenimente, recitaluri, conferințe și ateliere artistice.

 

Il museo e una catedrale laica che ci parla al traverso dei valori di cui noi abbiamo bisognio senza mediatione.” Un muzeu este o catedrală laică care ni se adresează prin intermediul unor valori pe care avem nevoie să le contemplăm în mod nemijlocit.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0