fbpx

Matthias et Maxime: odă post-postmodernă a prieteniei marca Xavier Dolan

Xavier Dolan e tânăr și talentat. Regizorul canadian are deja în palmares atât de multe filme premiate și de impact, încât pare aproape incredibil că are numai 30 de ani. Un stil inconfundabil, teme recurente care-i macină personajele: iubirea gay, relația cu mama, relațiile de familie, în general, prietenia, o remarcabilă finețe în a portretiza personajele feminine – iată câteva dintre punctele forte ale universului regizorului canadian concretizat în reale bijuterii cinematografice precum „Mommy”, „Juste la fin du monde” sau chiar filmul său de debut din 2009, „J’ai tué ma mère”. Ce este și mai interesant în ceea ce îl privește pe Dolan este că alege să și joace în majoritatea filmelor sale, iar cea mai recentă producție a sa, „Matthias et Maxime” nu face excepție.

Afis Matthias et Maxime
Dolan este Maxime, un tânăr portretizat prin intermediul relațiilor pe care le are cu grupul său de prieteni din copilărie și surprins cu puțin timp înainte să își schimbe viața radical mutându-se în Australia. Matthias (foarte fresh interpretat de către Gabriel D’Almeida Freitas) este cel mai bun prieten al lui Maxime până în momentul în care întâmplarea de a juca împreună într-un film-proiect în care trebuie să se sărute le dinamitează relația. Acesta este epicentrul în jurul căruia se țese o poveste despre prietenie, iubire și maturizare. 

Filmele lui Dolan își construiesc substanța din dialog, din interacțiunea rostită, dar mai ales nespusă, dintre personaje. Iar prietenia nu a mai fost la fel de puternic pusă sub lupă în filmele regizorului de la „Les amours imaginaires” încoace. O surpriză plăcută este Anne Dorval în rolul mamei lui Max (actrița canadiană este, de altfel, mama-fetiș a filmelor lui Dolan, ea apărând în rolul „mamei” în aproape toate filmele sale).

Nu mai e de spus decât că „Matthias & Maxime” are o coloană sonoră la fel de intens-dinamică precum acțiunea sa și că îl puteți vedea acum pe ecrane, în România fiind distribuit de Voodoo Films.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0