fbpx

Meditație în tonuri de gri la Kyiv

AMENAJARE DE INTERIOR: Landusheva Buro TEXT: Anca Rotar FOTO: courtesy of Landusheva Buro

Amenajat pentru a fi locuit de o singură persoană, sau, cel mult, de două, acest duplex minimalist din Kyiv are un aer sobru, meditativ, aproape monahal, ce creează o impresie de existență în afara timpului. Totuși, materialele puse în operă și liniile clare îl plasează ferm în contemporaneitate, iar texturile confortabile conferă căldura necesară unui spațiu personal destinat odihnei și introspecției.

Pornind de la idea de ascetism și onestitate, proiectul respinge decorațiile superflue și prezența tehnologiei, definindu-se nu numai prin ce conține, dar și prin ce nu conține. Astfel, el nu conține obiecte de lux sau piese de mobilier statement, accente de culoare sau obiecte de artă, și nici obiecte provenite din afara Ucrainei – pentru a minimiza costurile de transport și a reduce amprenta de cărbune, dar și în spiritul conceptului ascetic.

6-IMG_4692

Duplexul a fost dinadins păstrat gol, deoarece simplitatea creează fundalul perfect pentru viața de zi cu zi, căreia nu îi impune niciun fel de termen. Prin urmare, spațiul așteaptă să fie umplut de personalitatea celui care îl va locui – idee exemplificată la propriu prin prezența, în dormitor, a unei nișe pentru tablouri, lăsată goală de arhitect.

7-IMG7186

Puținele piese de mobilier prezente în amenajare se caracterizează prin onestitate și, neavând pretenția de a fi mai luxoase sau mai de calitate, se arată exact așa cum sunt. Bucătaria a fost placată cu microciment, material rezistent și care nu încarcă spațiul cu detalii inutile, iar masa de dining poate fi ușor mutată, în funcție de necesități. Soluțiile de depozitare sunt distribuite pe ambele niveluri: jos – un dulap camuflat de un panou glisant pe coridor, și sus – un dressing în dormitor, care „avansează” către interiorul camerei pentru a maximiza spațiul de depozitare, și un dulap pentru mașina de spălat în baie.

8-IMG_4699

PROIECT: Meditative Gray; AMPLASAMENT: Kyiv, Ucraina; SUPRAFAȚA UTILĂ: 70 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Landusheva Buro; FINALIZAT: 2019

&nbsp

Descoperiți mai multe proiecte semnate de arhitecți și designeri ucraineni în igloo #208 / Ucraina / iunie-iulie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0