fbpx

Metamorfoza unui apartament de la începutul secolului 20

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Malfinio TEXT: Anca Rotar FOTO: BoysPlayNice

Amenajarea acestui apartament din Praga, situat într-o casă de raport construită în anii 1900, renunță la organizarea specifică pentru clădirile din această eră, cu mai multe camere de dimensiuni reduse, pentru a crea un ansamblu contemporan, compact și coerent, în care fiecare spațiu are o identitate aparte. Materiale, culori și texturi variate joacă un rol crucial în crearea unui mediu în care piesele de designer se integrează în mod natural, compunând detalii care așteaptă să fie descoperite la fiecare pas.

Principala intervenție la nivel de plan a constat în înlăturarea unuia dintre pereții separatori. Astfel, nu numai că s-a creat un spațiu central – inima apartamentului –, dar și schema de parcurgere a interiorului și, implicit, de experimentare a acestuia, a fost transformată în totalitate. Intervenția a permis și lărgirea spațiului băii principale.

Încă de la intrare, noua organizare spațială apare ca fiind una clară, dar presărată cu elemente neașteptate, jucăușe. În hol, parchetul generează un flux dinamic și un joc de culori ce conferă spațiului un aer suprarealist. Acesta se continuă atât în baia principală, unde intră în dialog cu tonurile texturate de gri, de inspirație industrială, ale pereților, cât și în cea secundară, a cărei ușă este camuflată într-un perete placat cu lemn.

Spațiile de locuit sunt unificate vizual prin paleta cromatică subtilă și prin liniile curate, curgătoare, ale mobilierului. Living-ul central este populat cu piese consacrate, precum spectaculoasa canapea Togo de la Ligne Roset sau fotoliul Roly Poly de la Driade, puse în valoare prin iluminatul scenografic. În același timp, lămpile din alamă, cu forme ondulate și o textură aparte, constituie, în sine, elemente decorative de efect.   

Forma atipică a dormitorului principal a dictat o soluționare pe măsură. Astfel, patul este poziționat distanțat față de perete, iar rolul căpătâiului este preluat de o bibliotecă custom, de inspirație Mid-Century Modern, ce integrează un spațiu de lucru. Ușile culisante ale dressing-ului, cu decorațiuni abstracte, amintesc de panourile japoneze. Dormitorul copiilor este un spațiu aerisit, ce lasă loc pentru interesele și activităților celor mici, piesa principală aici fiind patul-căsuță.

PROIECT: Apartament E07; AMPLASAMENT: Praga, Republica Cehă; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Malfinio (Martina Homolková); SUPRAFAȚA: 123 mp; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0