fbpx

Micile acțiuni determină marile schimbări. Proiecte inovatoare BAT pentru un viitor mai sustenabil

Grija pentru viitorul nostru, al comunităților, al spațiilor în care locuim și, implicit, al planetei, a devenit pentru tot mai multe companii o temă majoră de gândire și de acțiune. Una dintre aceste companii este BAT România, care derulează constant inițiative sustenabile, invitându-ne să conștientizăm importanța gesturilor simple și să contribuim, prin mici schimbări, la protejarea mediului și a comunității.

Astfel, în octombrie 2021, BAT România, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și Green Academy, a lansat în București proiectul „Semințe pentru un viitor mai bun”, în cadrul căruia cinci copaci solari au fost amplasați în zone centrale din Capitală (zona Pieței Unirii, zona Pieței Universității și zona parcului IOR).

De asemenea, campania de colectare a chiștoacelor „Alege asumat un oraș curat” inițiată în 2019 a continuat și anul acesta, printr-o competiție de design urban organizată de igloo și adresată comunității creative locale, pentru a încuraja comportamentul responsabil, implicarea socială și ecologică, precum și participarea tinerilor creatori (arhitecți, designeri, artiști). Proiectele de scrumiere stradale rezultate în urma concursului au fost implementate și amplasate până acum în Ploiești și București.

20211128_141659 (Medium)

Pentru a înțelege mai multe despre amploarea, impactul și sensul tuturor acestor inițiative, am stat de vorbă cu Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa Centrală și de Sud, BAT.

Nu în ultimul rând, am vrut să aflăm și gândurile a doi dintre câștigătorii competiției „Alege asumat”, Timotei Hotea (locul I) și Radu Prusan (locul III), ale căror designuri de scrumieră și-au găsit locul potrivit în peisajul urban.

foto Ileana Dumitru_interlocutor

Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa Centrală și de Sud, BAT

§

Cum înțelege BAT România asumarea și dezvoltarea unei filosofii a sustenabilității, acum și în viitor?

În cadrul BAT, inovația, sustenabilitatea și responsabilitatea față de mediu se află în centrul afacerii, iar în ultimii ani am demarat o serie de proiecte care constituie pași în această direcție. În luna martie a acestui an, BAT a anunțat intensificarea eforturilor în protejarea mediului, prin asumarea unor obiective ambițioase în acest sens, precum: zero emisii de dioxid de carbon la nivelul întregului lanț valoric până în 2050; 100% energie regenerabilă până în 2030; toate centrele de producție 100% certificate de către Alliance for Water Stewardship (AWS) până în 2025; niciun deșeu rezultat din activitatea centrelor de producție să nu mai ajungă în gropi de gunoi până în 2025.

BAT România este aliniat obiectivelor globale asumate de companie și derulăm permanent proiecte pentru reducerea resurselor utilizate, pentru conservarea mediului natural, pentru creșterea nivelului de responsabilitate față de mediu și de comunitate și pentru respectarea unor standarde robuste de guvernanță corporativă.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre designul copacilor solari. 

Cele cinci structuri din lemn și metal includ panouri foto-voltaice și routere wi-fi, oferind astfel o sursă de energie verde pentru încărcarea dispozitivelor electronice în format wireless și usb, dar și un moment de relaxare și conexiune în mediul online sau fizic. Designul a fost realizat de TripAtelier și Mannebunit și permite o integrare armonioasă în peisajul urban a celor cinci structuri.

Cum pot interacționa trecătorii cu copacii solari?

Fiecare copac solar oferă o sursă de energie verde capabilă să susțină încărcarea a șaptezeci de dispozitive electronice zilnic, în format wireless sau usb. În plus, copacul solar pune la dispoziția vizitatorilor săi acces gratuit la wi-fi, dar și un colț de odihnă și relaxare în cadrul unei plimbări prin București.

20211128_141741 (Medium)

Ce avantaje oferă copacii solari în materie de sustenabilitate?

La BAT ne-am asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun pentru consumatorii noștri, dar și pentru societatea în care trăim. Lumea se schimbă constant și de aceea la BAT inovația, sustenabilitatea și responsabilitatea față de mediu sunt aspecte-cheie în toate proiectele noastre.

Copacii solari reprezintă un mod foarte inventiv de a folosi energia solară: un copac alimentat cu energie solară este un generator de energie verde, dar și un spațiu de relaxare. De asemenea, proiectul își propune să ofere exemple de soluții concrete pentru reducerea resurselor utilizate prin dezvoltarea de opțiuni alternative cu impact redus asupra mediului.

Ce putem face pentru ca orașele viitorului să fie mai verzi?

În primul rând, să conștientizăm impactul și responsabilitatea pe care le avem la nivel individual pentru protejarea mediului și a comunităților, prin alegerile pe care le facem și prin gesturi simple care pot contribui în mod semnificativ în acest demers. La fel de important, credem cu tărie în puterea exemplului și în contribuția pe care fiecare o poate avea în acest proces.

BAT a lansat în 2019 campania de colectare a chiștoacelor, ajunsă azi în patru orașe din România: București (Sectorul 3), Iași, Constanța și Ploiești, unde sunt montate 900 de scrumiere stradale. Modelele de scrumieră stradală amplasate în Municipiul Ploiești au fost create de artiști români și premiate în cadrul concursului național de design organizat în acest an de revista de arhitectură igloo.

În toată această perioadă s-au derulat campanii intense de comunicare și informare a consumatorilor asupra importanței unui gest simplu precum eliminarea corectă a chiștoacelor pentru protejarea mediului. În prezent, peste 2 tone de filtre uzate au fost colectate și utilizate în procesul de recuperare energetică, în loc să ajungă pe stradă.

La începutul anului 2021, am demarat programul de colectare selectivă a versiunilor anterioare ale glo*, dispozitivul nostru care încălzește tutunul, iar cele peste 10.000 de aparate colectate până în prezent au fost destinate reciclării. Începând cu luna septembrie am demarat și în România programul Be Supplier, prin care ne deschidem porțile către soluții inovatoare și oportunități de parteneriat care să contribuie la materializarea ambiției companiei de a construi un viitor mai bun. Obiectivul BAT este de a crea parteneriate cu companii și start-up-uri dedicate dezvoltării unor soluții de business inovatoare și durabile, cu respectarea unor valori precum inovație, diversitate și responsabilitate.

În cadrul companiei BAT, sustenabilitatea joacă un rol esențial și face parte din etosul nostru încă din 2001. În martie 2022 vom publica cel de-al douăzecilea raport dedicat proiectelor de mediu, societății și guvernanței (ESG) și ne bucură faptul că recent am fost nominalizați în raportul de sustenabilitate Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) pentru al douăzecilea an consecutiv, fiind încă o dată singura companie din industria tutunului inclusă în prestigiosul raport DJSI World Index. Raportul include primele 10% companii performante în domeniul sustenabilității din cele peste 10.000 de companii evaluate.

*(18+) glo™ este un produs cu risc redus** destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină
**Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat. Aceste produse nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență. 

§

Ce a însemnat pentru tine experiența participării la concursul de design ALEGE ASUMAT și, mai ales, a implementării proiectului propus?

Participarea în cadrul concursului „Alege asumat” a început sub forma unui monolog sincer, un proces prin care am încercat să răspund cerințelor temei în moduri cât mai diferite, unele de-a dreptul ludice. Scopul a fost acela de-a experimenta cât mai mult și de a mă detașa de imaginea generică a scrumierei stradale pe care o aveam în minte. Spre surprinderea mea juriul a apreciat gesturile sincere și volumetria epurată propusă de mine, fapt care mi-a adus o mare bucurie, în dimineața aflării rezultatelor. Pentru mine, ca tânăr creator, astfel de evenimente constituie unele dintre cele mai potrivite moduri de a-ți începe cariera profesională. Faptul că concursul și-a propus și a dus la bun sfârșit realizarea variantelor câștigătoare, dând prilejul participanților să își vadă creațiile devenite realitate, a crescut și mai mult satisfacția finală. Mă consider un mare împătimit al ideii de concurs, indiferent de domeniul în care este realizat, și mi-aș dori să observ din ce în ce mai multe acțiuni asemănătoare. (Timotei Hotea, câștigător locul I, Living Box)

20211128_141633 (Medium)

§

Cum ai ajuns la designul scrumierei Matca și cum crezi că scrumiera concepută de tine își va face simțită prezența în viața de zi cu zi a orașului?

Din dorința de a motiva oamenii să folosească aceste scrumiere a apărut ideea creării unui joc și a asocierii cu un element natural la care se poate raporta oricine: stupul și albinele, deci indivizi care conlucrează pentru binele comun. Fiind un obiect fun, cu o estetică atractivă și ușor de identificat prin culoare și formă, sperăm că va face apel la psihologia pozitivă a cetățenilor, mai degrabă decât să-i speriem de consecințele negative ale faptelor lor. (Radu Prusan, câștigător locul III, Matca)

MCH_9536 (Medium)

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0