fbpx

MNAC Dalles pentru București – Tur ghidat cu structuristul ing. Dragoș Marcu

MNAC repune vitrinele sălii Dalles în folosul artei și al comunității și marchează evenimentul cu un tur ghidat cu structuristul Dragoș Marcu, președinte de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri. Vom vorbi despre starea structurii Sălii Dalles și despre riscul la seism pe întreg Bulevardul Magheru-Bălcescu.

Marți, 11 februarie 2020, între orele 11:00-13:00 turul ghidat va avea loc în mod excepțional în interiorul clădirii. Din motive de siguranță, spațiul Sălii Dalles rămâne în continuare închis publicului, dar vitrinele se activează, propunând trecătorilor de pe bulevard un exercițiu de memorie comunitară.

Când și de ce Dalles și-a pierdut pulsul cultural al orașului? Care este povestea acestei cădiri, începând din 1932, când și-a deschis porțile, până astăzi, când lipsa de claritate a regimului de proprietate împiedică clasarea și restaurarea clădirii, respectiv utilizarea ei în condiții de siguranță.

MNAC conduce campania DALLES PENTRU BUCUREȘTI prin evenimente punctuale, conforme cadrului fizic oferit în acest stadiu de către clădire. Turul ghidat face parte din acest proiect amplu de recuperare a unei istorii ce a marcat viața culturală a Bucureștiului.

Eveniment realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala București, în cadrul Anualei de Arhitectură București.

§

Dalles pentru bucurești

1977

Ziua de 4 martie i-a marcat nu numai pe cei care și-au pierdut prieteni sau rude în teribilul cutremur, ci pe toți cei care locuiesc în oraș și se preocupă de soarta acestuia, cu clădirile și cu oamenii lui. Bulevardul Magheru, ax fundamental al orașului modern, a fost puternic afectat prin avarierea unor blocuri precum Wilson (Bălcescu 25) și Palladio (Magheru 43) și prin prăbușirea altora construite în anii 1930, precum Dunărea (Bălcescu 3-5), Simu (Magheru 5-7), Casata (Magheru 26) sau Scala (Magheru 2), acesta din urmă avariat deja la cutremurul din 10 noiembrie 1940. Nici imobilul Dalles nu a rămas neafectat.

1989, 21 decembrie

„Era aproape întuneric când unul dintre taburile care veniseră dinspre Rosetti a accelerat puternic spre mulțimea strânsă în fața sălii Dalles. Unii îi ieșeau în față, în încercarea de a-l opri, alții aruncau în el cu pietre. Toți văzuseră amenințarea, dar mulțimea era atât de compactă, încât oamenii care stăteau umăr la umăr nu aveau unde fugi. Tabul nu s-a oprit decât în mulțime. Când a frânat, deja era prea târziu: patina pe carne. Sunetul oamenilor striviți sub roțile lui, ca niște plesnituri de carne și organe, a ajuns până sus pe terasa de unde priveam îngrozit. […]

Următoarele gloanțe au fost în mulțime. Cordonul de soldați avansase fix în ușa blocului Dalles, așa că eram blocat pe terasă. Represiunea armatei a fost un adevărat macel. Au intrat în forță în manifestanți. Auzeam vuietul mulțimii, țipete, împușcături și vedeam traiectoria luminoasă a trasoarelor care tăiau întunericul. În seara aia au fost zeci de morți, sute de răniți și mii de oameni arestați.

Când am auzit focuri de armă în holul blocului, un sunet ca un ecou a zeci de petarde care pocnesc, am coborât în speranța că voi găsi o cale de ieșire. În dreptul etajului trei sau patru, o bătrână în halat și papuci de casă ne-a oprit. Ne-a spus: „Nu coborâți, c-o să muriți.” Venea de jos, unde aprinsese lumânări pentru cei împușcați în holul blocului. Iar mi s-au înumuiat picioarele. Credeam că nu mai am nicio scăpare. „Pai și ce să facem, mamaie?”, „Haideți la mine”. Camera babei era plină de adăpostiți. Cred că era garsonieră, nu am văzut restul casei, că nu m-am mișcat din locul în care m-am pus în orele următoare. O cameră plină de panică. Un băiat traumatizat povestea cum își ținea iubita de mână când a intrat tabul în ei. S-a uitat neputincios cum o pierde sub roțile pline de sânge.

Între timp bătrâna ne făcea ceai și cobora periodic să aprindă lumânări celor morți.” (mărturie de Iulian Lupu, vice.com, 2013)

1998

Blocul Dalles a fost înscris pe lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic încadrate în clasa a II-a de risc seismic (Clasa RsII), în care se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă (conform Codului de evaluare antiseismică P100-3/2008).

2014

Expoziția „Vederi Incântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ’60–‘70”, 10 octombrie-23 noiembrie. În timpul amenajării s-a reconfirmat nevoia de a repara luminatorul de deasupra spațiului de expunere, prin care a plouat pe exponate.

2015

Retrospectiva Alexandru Chira, 11.06 – 25.10.2015, expoziție cu prilejul căreia a devenit evident faptul că spațiul nu permite menținerea parametrilor microclimatici în limitele prevăzute de legile și normele de conservare a patrimoniului cultural mobil.

2016

Cu ocazia pregătirii expoziției “Romania Powered by Nature”, 27 mai – 27 iunie, ISU a refuzat acordarea autorizației de funcționare în lipsa unor intervenții majore asupra clădirii. Acest fapt a impus refuzul evenimentelor care presupun prezența simultană a mai mult de 200 de persoane în spațiu.

2017

Clădirea Fundației Dalles a fost înscrisă în lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic încadrate în clasa I de risc seismic (RsI) în care se încadrează construcțiile care prezintă pericol public prin riscul ridicat de prăbușire la cutremur. Activitățile cu public au fost sistate sub obligația legii 282/2015, care prevede interdicția organizării și desfășurării de activități permanente sau temporare ce implică aglomerări de persoane în spații precum cele de comerț, divertisment sau în restaurante, din interiorul clădirilor cu risc seismic.

2018

MNAC realizează Studiul istorico-arhitectural al Sălii Dalles, prin care se propune clasarea ca monument istoric și înscrierea pe Lista Monumentelor Istorice la categoria valorică A.

AZI

Lipsa de claritate a regimului de proprietate, disputat la nivel juridic pânâ în prezent, împiedică clasarea și restaurarea clădirii, respectiv utliizarea ei în condiții de siguranță. MNAC conduce campania DALLES PENTRU BUCUREȘTI prin evenimente punctuale, conforme cadrului fizic oferit în acest stadiu de către clădire, căutând să activeze interesul actorilor privați și publici care ar putea sprijini regenerarea acestui reper urban major.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0