fbpx

Modernism, spiritualitate și peisaj. Sagrada Familia, Brasília

ARHITECTURĂ: ARQBR Arquitetura e Urbanismo TEXT: Anca Rotar FOTO: Joana França

Explorând relația dintre spiritualitate, natură și comunitate, biserica Sagrada Familia se situează pe marginea EPIA (Estrada Parque Indústria e Abastecimento), una dintre arterele principale proiectate de Lúcio Costa, autorul planului urbanistic al capitalei Braziliei. Inițial flancată de eucalipți care marcau intrarea în oraș, artera a fost recent transformată în autostradă, iar majoritatea arborilor au fost tăiați. Mai mult, dezvoltarea explozivă a pieței imobiliare de lux și a întreprinderilor comerciale a perturbat atât peisajul natural, cât și configurația urbană. Prin urmare, dincolo de rolul de lăcaș de cult, noua clădire apare și ca o încercare de recuperare a idealurilor moderniste care au stat la baza proiectului orașului Brasília.

Simțul sacrului rezidă în – și se reînnoiește prin – rituri, sărbători și simboluri aflate în comuniune cu natura, a cărei apropiere evocă prezența divină și integrarea în cadrul cosmosului. La rândul său, arhitectura este un spațiu privilegiat al manifestării sacrului, permeat de lumină, unde nemișcarea pietrei este, în același timp, păstrată și însuflețită de sunetele ritualului.

În proiectul bisericii Sagrada Familia, forma circulară a navei constituie un gest de bun venit, aducând altarul mai aproape de fiecare membru al mulțimii adunate. Lumina soarelui pătrunde în interior printr-un luminator în formă de inel, transformând în totalitate spațiul pe jumătate scufundat sub nivelul terenului. Această poziționare permite obținerea unui echilibru ideal între ideea de transparență și deschidere, pe de o parte, și intimitatea ritualului, pe de altă altă parte. Atunci când ușile sunt deschise, peisajul exterior pare că se revarsă în interior, spațiul de cult apărând ca o continuare a cadrului natural.

Proiectul se dezvoltă pe două axe principale. Axa nord-vest – sud-est conectează nava circulară, anexa și clădirea existentă din spatele terenului, ce găzduiește activitățile parohiale. Pe axa perpendiculară, nord-est – sud-vest, este amplasat volumul înalt al clopotniței, ce semnalează prezența lăcașului de cult și invită la contemplare. Integrarea deplină în peisaj este posibilă prin elevația volumului circular din beton, susținut de șase stâlpi ce fac parte din structura fundației îngropate. Astfel, lăcașul de cult își anunță prezența de la distanță, devenind un element constitutiv al peisajului, o poartă către dimensiunea spirituală a lumii.

Conform arhitecților, conceptul bisericii Sagrada Familia sintetizează cele trei principii fundamentale care au stat la baza ridicării orașului Brasília: în primul rând, prin adaptarea proiectului la topografia locală, și deschiderea sa către orizont; apoi, prin legătura inseparabilă dintre urban și arhitectural, între public și privat și, în consecință, între comunitate și spațiul sacru; în final, prin abordarea peisajului ca element de bază în configurarea proiectului de arhitectură.

PROIECT: Paróquia Sagrada Família; AMPLASAMENT: Brasília, Distrito Federal, Brazil; SUPRAFAȚA: 3 915 mp; ARHITECTURĂ: ARQBR Arquitetura e Urbanismo; AUTORI: Arq. Eder Alencar, Arq. André Velloso, Arq. Luciana Saboia; COLABORATORI: Arq. Paulo Victor Borges, Margarida Massimo; STAGIARI: Rodrigo Rezende, Pedro Santos, Julia Huff; STRUCTURĂ OȚEL: Comini Tuler; STRUCTURĂ BETON: Breno Rodrigues; INSTALAȚII: Alencar Costa; CONSTRUCTOR: Tecnca Construtora; ILUMINAT: Beth Leite; ACUSTICĂ: Síntese Acústica Arquitetônica; CONFORT AMBIENTAL: Quali-A Conforto Ambiental e Eficiência Energética; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: Quinta Arquitetura, Design e Paisagismo;  FINALIZAT: 2022

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură sacră contemporană în igloo #219 / Spațiul sacru contemporan / aprilie – mai 2024

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0