Monumentalitatea discretă a unei vile de lângă Chișinău
ARHITECTURĂ: Calujac Architecture TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Oleg Bajura, Etalpmet
Aflată în vecinătatea Chișinăului, discretă, ferită vederii, Villa Domes – un proiect al arh. Maxim Calujac – se închide la exterior și se deschide către universul propriei grădini, într-o orizontalitate fermă și diafană, ce păstrează strânsă legătura cu pământul, cu natura. Prezența casei e anticipată în mod spectaculos, fără a dezvălui încă nimic, prin structura monumental-minimalistă a portalului.
Casa a fost proiectată pentru o familie cu patru membri și a urmărit crearea a trei zone funcționale majore, ce comunică între ele: zona de relaxare (care cuprinde o terasă, o piscină și un loc pentru foc), zona verde și un spațiu comun generos. Datorită pereților largi din sticlă și podelelor situate la nivelul solului, natura pătrunde la interior, devenind astfel un fundal luminos și liniștitor pentru aproape toate încăperile (mai ales livingul și dormitorul matrimonial), dar și un țesut dens ce oferă intimitate. În anotimpurile calde grădina umbroasă se transformă și în loc de joacă pentru copii.
Cum spuneam, însă, punctul de maximă intensitate al ansamblului îl reprezintă intrarea. Volumul masiv, sculptural și unduit al portalului din beton, ce pare că plutește, impresionează estetic, oferind totodată o mai mare stabilitate cadrului metalic al casei. Aceste două elemente arhitecturale creează, prin diferența de textură, densitate și linie, un contrast expresiv, care se va regăsi și în alte părți ale proiectului. Fâșia de vegetație care se întinde între casă și piscină preia, de pildă, conturul șerpuind al portalului.
O altă componentă distinctivă, care dă coerență și continuitate dialogului dintre planul exterior și cel interior, este acoperișul, compus din cinci structuri piramidale trunchiate. Succesiunea siluetelor lor monolitice produce un efect de ritm, în timp ce la interior golul acestor „domuri” creează deschidere și înălțime în bolta spațiului, vârful lor retezat funcționând și ca luminator.
O particularitate a configurației casei constă în eliminarea holurilor și, astfel, în privilegierea zonei de zi ca unic spațiu de conectare către toate celelalte camere. Întreaga compartimentare a materializat de fapt o anume logică firească și precisă a locuirii, așa încât dormitoarele sunt orientate spre sud-est, cu vedere spre grădină, iar zona utilitară, tehnică, a casei e mai aproape de intrarea principală, către stradă.
Aceleași principii ale conciziei și echilibrului sunt transpuse și în amenajarea interioară, unde placarea parietală cu lemn conturează o atmosferă călduroasă, confortabilă și întreține un contrast armonios cu suprafețele vitrate. Mobilierul pare că se „dizolvă” în tot acest decor, fiind proiectat de arhitect chiar din același material aplicat pe pereți. Într-un cadru al discreției și esențializării formelor, al unei citiri neîntrerupte a spațiului, câteva lucrări de artă contemporană – picturi de mari dimensiuni și sculpturi abstract-organice – marchează din loc în loc puncte de inflexiune.
În ciuda ariei restrânse a terenului, casa își afirmă clar proporțiile în sit și se instalează lejer în mediul natural, lăsând la vedere materiale ce subtil își vor schimba în timp înfățișarea și vor căpăta patină (oțel corten, lemn, beton).
PROIECT: Villa Domes; AMPLASAMENT: com. Trușeni, mun. Chișinău, Republica Moldova; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 200 mp; SUPRAFAȚA TERENULUI: 600 mp; ARHITECTURĂ: Calujac Architecture; ECHIPA: arh. Maxim Calujac, arh. Alina Ocuneva, arh. Irina Dubinschi; STRUCTURĂ: Iurie Platon; INSTALAȚII SANITARE/CLIMATIZARE: Anatolii Slesenco; INSTALAȚII ELECTRICE: Andrei Gurulea; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: arh. Maxim Calujac, arh. Irina Dubinschi; FINALIZAT: 2022
Articol publicat în igloo #212 / Inteligența arhitecturală / februarie – martie 2023