Musette, deschide-te! Igloo Architecture semnează proiectul de amenajare a noului magazin Musette din Braşov

Pentru pasionații de pantofi, un magazin care debordează de culori, texturi și forme alese pentru bucuria și răsfățul celor care-i poartă este echivalentul peșterii lui Ali Baba. Sau poate Alladin, cine știe? O peșteră cu acces liber (în timpul programului) și fără interdicția de a pleca cu bogățiile dorite (în schimbul a ceva bani, firește), dar totuși peșteră.

Cum este o peșteră a comorilor? Nimeni, din câte știu, nu a descris prea atent spațiul peșterilor din lecturile copilăriei noastre, ci numai bogățiile pe care acestea le adăposteau. Cum arătau pereții, ce era pe jos, cât de înalt era tavanul nu ni se spunea decât în trecere. Ni se vorbea însă detaliat de bogățiile adunate, semn că acelea erau importante, și nu cadrul.

Pe urmele autorilor clasici, arhitecții igloo architecture au căutat să lase cât mai puțin vizibil cadrul în care pantofii și poșetele Musette joacă rolul comorilor. Un fundal monocrom care îmbracă pereți, pardoseală și tavane deopotrivă face ca spațiul să pară săpat într-un bloc din microbeton. Și pe ce oare să fie expuse bogățiile într-o asemenea peșteră, dacă nu pe cel mai simplu și la îndemână material: lemnul. Scânduri groase de stejar, tăiate direct din trunchiurile centenare și șlefuite numai cât să nu te zgârie, stau prinse de pereți fără vreun sprijin vizibil, suporturi fruste și contrastante pentru atent manufacturatele exponate.

musette_igloo_architecture_5

Vizitatorii, atrași de giuvaierele din piele și metal, sunt invitați pe perne moi, pentru a alege și proba prada îndelung visată. Ei se pot plimba printre mese, cufere și stative, luminate discret cu benzi aplicate la interiorul profilelor metalice subțiri. Accesoriile fine din fier negru care susțin mobilierul din centru se supun exponatelor fără a le concura, ordonând imaginea în mod riguros.

Desk-ul din scânduri suprapuse nu lasă la iveală niciun element care ar putea rupe firul poveștii, iar plafonul din lamele de lemn ca o podea răsturnată poartă urmele săpate ale unor pași de uriaș.

musette_igloo_architecture_4

Cele două oglinzi paralele de la jumătatea adâncimii magazinului și benzile de oglindă care delimitează fundalul amplifică spațiul și dizolvă colțurile acestuia, astfel încât limitele laterale devin fluide, iar dimensiunile imposibil de estimat. Ca la orice peșteră care se respectă.

Spațiul și bogățiile pe care acesta le prezintă sunt parte a unei lumi în același timp vizuale și tactile, care necesită o explorare senzorială amănunțită. Odată știut drumul și descoperite tainele locului, vizitatorii se pot reîntoarce fără pericole pentru a duce acasă o nouă pradă spre delectare și confort, căci, în mod miraculos, toate bijuteriile care dispar sunt înlocuite permanent cu unele noi, mai ispititoare.

PROIECT: Amenajare spațiu comercial Musette, parter; ADRESA: Bdul 15 Noiembrie nr. 78, Brașov, în incinta centrului comercial AFI Palace Brașov; SUPAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 135 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: igloo architecture, arh. Bruno Andreșoiu, arh. Radu Corban, arh. Cristina Nicolaescu; INSTALAŢII: Value Engineering; FINALIZAT: 2020

Proiect publicat în igloo #200 / februarie-martie 2021 / număr aniversar

igloo_200-shop-160x205