Mutaţie, o nouă expoziţie de fotografie analogică a artistului Dan Pierşinaru
Mutaţie, expoziţia de fotografie analogică a artistului Dan Pierşinaru va avea loc la spaţiul de artă contemporană Aiurart, între 27 noiembrie 2013 şi 14 ianuarie 2014. Vernisajul va avea loc pe data de 27 noiembrie, începând cu orele 19.00, la Aiurart, de pe strada Lirei 21, Bucureşti.
Expoziţia Mutaţie este curată de Olivia Niţiş şi trasează noi perspective în ceea ce priveşte felul în care noi ne înţelegem pe noi înşine. Într-un mediu în care cei mai mulţi dintre noi trecem prin experienţele cotidiene cumva grăbiţi, „expoziţia Mutaţie are capacitatea de a arăta nu doar caracterul subiectiv şi selectiv al realităţii, ci şi instabilitatea acesteia. Instalaţia de fotografie este concepută ca parcursul unei minţi care a inregistrat imagini, stări, momente, şi care reconstituie un traseu tocmai prin abstractizarea produsă de uitare; amintirea unui moment, a unei feţe, a unui obiect se modifică în timp, intrând într-un soi de mutaţie a neclarităţii„, susţine Olivia Niţiş, curatoarea expozitiei. Prin fotografiile sale, Dan Pierşinaru reuşeşte să invoce aceste stări de tranziţie. Astfel, creaţia sa stârneşte stări pe care le experimentăm în situaţii banale, dar pe care, în graba noastră cotidiană, nu avem timp să le sesizăm.
Descriind activitatea sa, artistul Dan Pierşinaru afirmă: “De foarte multe ori, arta se prezintă vizitatorilor ca un obiect a cărui funcţie principală este istoricitatea şi capacitatea de a documenta aspecte ale realităţii. Însă fotografiile mele au cu totul altă direcţie. Scopul nu este de a oferi vizitatorilor o informaţie istorică pe care nu o ştiu, ci de a declanşa anumite stări prin care oamenii se pot înţelege mai bine pe ei înşişi. De aceea, eu cred cu tărie într-o calitate de multe ori neglijată, dar foarte importantă a artei – funcţia terapeutică. Astfel, obiectul de artă este un catalizator în procesul de descoperire de sine”.
Proiecte precum Culturescapes (2007, Basel, Elveţia), Essay About Preservation (2006, Bucureşti) sau Be There (2004, Huesca, Spania) au confirmat statutul lui Dan Pierşinaru de artist multimedia, unde fotografia, instalaţia, video-ulşi desenul sunt îmbinate pentru a contura stări complexe. Folosindu-se de aceste unelte, el compune instalaţii de artă în care motivul identităţii se combină cu teme ca starea de tranziţie în timp a unui loc sau personaj uman, compoziţiişi stări generate de accidente, mişcări şi sentimente spontane, conturarea stărilor de incertitudine, anonimatul şi efemerul din jurul său.
Vizitatorii pot vedea expoziţia până pe data de 14 ianuarie, de marţi până sâmbătă, între orele 15.00 – 19.00.
OliviaNiţişeste curator şi istoric de artă. Este cunoscută prin activitatea sa curatorială internaţională.
http://olivia.experimentalproject.ro/index.html
Aiurart este un spaţiu dedicat artei contemporane de la pictură şi sculptură la artă video, instalaţii şi proiecte artistice experimentale. În egală măsură, Aiurart este locul în care industriile creative şi culturale (design, advertising, arhitectură, etc.) pot găsi o scenă de comunicare şi o platformă de întâlnire cu artele contemporane.