fbpx

Muzeul Țăranului Român împlinește 28 de ani

Luni, 5 februarie 2018, la împlinirea a 28 de ani de la re-fondare, Muzeul Țăranului Român ne invită să sărbătorim cu povești, cărți și muzică. Intrarea este liberă.

Recunoașterea pe care a câștigat-o se datorează viziunii fondatorului său, Horia Bernea, fiind singurul muzeu de autor din România și un loc favorabil individualităților. De asemenea, este unul dintre puținele muzee din țară care își re-vizitează și re-interpretează constant patrimoniul imaterial în cadrul unor proiecte artistice aparținând specialiștilor săi.

Iată programul zilei aniversare:

De la ora 17, cei mici descoperă lumea expoziției Cu Tenda din Sala Foaier, iar apoi se vor strânge în cort pentru a-l asculta pe paplu Yioryi: Vini paplu di la puț,/ Ncâlar pi yumâruț,/ Yumâruțlu ni-anvițat,/ Deadi paplu pisti cap! Călare pe-un măgăruș (imaginar, dar tot năstrușnic, ca cel din poezie), paplu Yioryi/bunicul Gheorghe le va spune povești aromâne copiilor. Lamni, bușurăț miri, arapi, furi, dafni, amirăruși – toate aceste personaje înfricoșătoare și încântătoare, ce populau pe vremuri, se spune, munții unde locuiau aromânii, vor umple spațiul expoziției. Cu Tenda este un proiect european care explorează culturile din sud-estul european, cu un accent pe cultura comunităților aromâne, continuând demersurile inițiate de Irina Nicolau la începutul anilor 2000.

De la ora 19, la Clubul Țăranului, aflăm de la Călin Torsan (Secția Educație muzeală) cum se scrie o carte despre fluiere și ascultăm cum se cântă o carte despre om – altfel spus, se lansează cartea Omul cu fluier, apărută la editura Martor.

De la ora 20, la Clubul Țăranului, începe concertul Trei paraleTrei parale este un grup bucureștean de muzică tradițională cunoscut datorită proiectelor sale revivaliste dedicate muzicilor urbane de secol XIX sau repertoriului pastoral românesc. Coordonator este Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul Țăranului Român și poliinstrumentist în cadrul formației. Concertul pe care grupul îl va susține de Ziua Muzeului va dezvălui publicului legătura dintre experiența în munca de cercetare etnologică și activitatea concertistică.

Bonus: Tot pe 5 februarie se lansează și Muzeul [in]vizibil. Șantier de explorări #3, ce prezintă scurte exerciții de memorie, imaginație și creativitate, materiale video prin care muzeul își propune să fie mai bine conectat cu vizitatorii virtuali.

Iar dacă vrei să afli cum trăiește un muzeu… Ca orice alt muzeu, și Muzeul Țăranului Român trăiește asemenea unui personaj viu. Muzeul este curios – caută răspunsuri prin cercetări de antropologie rurală și urbană; Muzeul păstrează zestrea comună – conservă, restaurează și documentează obiecte vechi și noi de patrimoniu; Muzeul construiește amintiri – explorează istorii vizuale prin sertarele Arhivei de Imagine; Muzeul se joacă – de-a pictorii, de-a povestitorii, de-a cusătorii, de-a visătorii la Atelierul de Creativitate. Muzeul adună oameni, lucruri, întâmplări.

Descoperă mai multe despre Muzeul Țăranului Român, un loc mereu actual, pe site-ul muzeultaranuluiroman.ro.

afis_muzeul-invizibil-3

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0