fbpx

Muzică de pus pe gânduri. Interviu cu Omu Gnom

Omu Gnom este unul dintre cei mai longevivi reprezentanţi ai undergroundului românesc, având peste 10 albume devenite clasice. Noul album, Muzică de pus pe gânduri, reflectă pe deplin starea lui interioară actuală. Este o călătorie în mintea unui om de 30 și ceva de ani care s-a trezit într-o lume imprevizibilă, greu de înțeles.

Spune-mi câte ceva despre tine. Când te-ai apucat de treabă și de ce?

Numele meu este Daniel, dar lumea îmi spune Dan, Daniel, Dani sau, mai simplu, Gnom. Sunt un artist român care a fost dintotdeauna preocupat de scris. Se spune că, oficial, am debutat în anul 2000, dar mereu am fost fascinat de sensul cuvintelor și mai ales de cum rimează în nenumărate feluri.

Ce ne poţi spune despre noul album, Muzică de pus pe gânduri?

Este pentru prima dată când efectiv am scris fără să mai am o strategie de teme sau piese. De obicei, îmi plăcea să știu despre ce o să scriu și îmi lăsam partea asta necunoscută doar pe anumite piese. De data asta am scris și asta a ieșit. Este o călătorie în interiorul capului unui om de 30 și ceva de ani care s-a trezit că face parte dintr-o lume când inflexibilă, când permisivă. Am constatat că am început să mă observ și apoi să privesc lumea altfel. E interesantă evoluţia omului în natura asta mentală.

wCoperta-Muzica-de-pus-pe-ganduri

Care este melodia în care te regăsești cel mai mult și de ce?

Muzică de pus pe gânduri este un album care reflectă pe deplin starea mea actuală interioară. La început am crezut că va fi perceput ca un album trist și sumbru, până am descoperit că lumea rezonează cu concluziile mele și, de fapt, este un album reflexiv. Core-ul albumului este piesa AI cu Cătălin Chelemen, zis și Cătălin de la Coma. De ce? Pentru că după ce am ascultat tema de chitară primită în dar de la Răzvan Găzdaru de la trupa Barter, pur și simplu am știut că o să scriu foarte bine pe ea și mai ales am știut că așa va fi albumul: o stare interioară care trăiește printre cuvinte. E mai mult decât o piesă, e mai mult decât un album, sunt concluziile unui om care se tot trezește.

Care este mesajul pe care îl transmiţi prin muzica ta?

Până la acest album, o bună parte din timp mi l-am dedicat subiectelor politice și sociale, vrând să răzvrătesc ascultătorii, până când am descoperit că avem și alte probleme, interioare. Am devenit hipnotizat de ideea gândurilor și cum ne pierdem printre ele sau cum nu reușim să ne impunem în eternul dialog cap-fiinţă. Viaţa este o evoluţie și trebuie să devenim mai buni, dar ne împiedicăm de noi înșine pe drum. Aș rezuma mesajul în două versuri ale piesei Chintesenţial, care este realizată în colaborare cu Jurjak, și anume: Când sunt atâtea uși închise, mentale și spirituale, piesele de pe albumele mele sunt chei, așa că ia-le (yale)!

OmuGnom-81

Cum arată undergroundul românesc în 2019? Ce artiști români asculţi?

Pare că este la fel cum a fost și anul trecut. Nu prea mai ascult rap românesc de ceva timp sau foarte mult rap, în general.

Ce artiști străini preferi? Cu cine ai vrea să colaborezi pe viitor?

Artiști străini pe care îi samplez. Se mai întâmplă uneori să caut ceva de măcelărit dintr-o piesă și să rămână albumul pe repeat o perioadă. Cât despre colaborări, o să încerc emcee buni de afară cu care rezonez. Vom vedea ce iese.

Cu ce te ocupi pe lângă muzică?

Sunt pasionat de cealaltă îndeletnicire care are legătură tot cu scrisul. De ceva timp deja sunt copywriter și vreau să devin din ce în ce mai bun.

Planuri de viitor? Un nou album în colaborare cu DJ Undoo?

Sunt multe proiecte care dau târcoale, dar sigur este albumul cu DJ Undoo. În 2020, vom scoate Hrană 2.0 și deja am început să vorbim despre asta. Și mai pot să dezvălui că apare în toamnă, în octombrie.

→ Vezi și omugnom.shop.

Interviu apărut în Banchiza Urbană 15 / iarnă 2019

cop_BU15_shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0