fbpx

„My School Can Be Cool” se încheie cu 2 proiecte de amenajare la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița

Clasa în aer liber - concept

Primul parteneriat cu o primărie locală semnat de Asociația De-a Arhitectura pentru derularea programului educațional „My School Can Be Cool” se finalizează la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, jud. Caraș-Severin, cu două proiecte de amenajare a spațiilor interioare și exterioare ale școlii.

 

Parteneriatul cu Primăria Municipiului Reșița a sprijinit derularea procesului educațional la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița în anul școlar 2021-2022 și 2022-2023. Elevii din clasele IX-XII, înscriși în proiect sub îndrumarea dr. arh. Brîndușa Havași, prof. Loredana Budugan și prof. Georgeta Raicu, alături de prof. Camelia Radovan, consilier proiecte educative, au parcurs mai multe etape de-a lungul celor doi ani școlari.

 

Etapa de diagnostic participativ

 

Pe parcursul mai multor luni în anul școlar 2021-2022 tinerii au analizat nevoile comunității școlare și au dezvoltat o serie de propuneri pentru amenajarea spațiilor din școală. Pentru ilustrarea lor au colaborat cu studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, jud. Timiș, în practica de vară, care au ascultat nevoile și dorințele elevilor, au măsurat și analizat spațiile existente și au ilustrat propuneri de amenajare pentru spații interioare și exterioare ale școlii.

 

Studiu de soluție și proiect tehnic

 

În anul școlar 2022-2023 s-a derulat cea de-a doua fază a proiectului, în care propunerile elevilor pentru o „școală cool” au fost detaliate ca studiu de soluție și apoi ca proiect tehnic de către tânăra echipă de arhitecți Bianca Purice Azap și Dan Purice, în cadrul biroului 313 Design & Architecture. Cei doi arhitecți și-au petrecut copilăria și anii de școală în Reșița, iar Dan Purice este absolvent al acestui liceu, motiv pentru care cei doi au fost bucuroși să contribuie cu cunoștințele lor în folosul comunității din care provin.

 

În octombrie 2022 proiectul „My School Can Be Cool CNTLR” a luat mențiune la competiția de proiecte BETA – Bienala timișoreană de arhitectură 2022, la secțiunea Inițiative/Experimente/Viziuni în arhitectură. Bienala timișoreană de arhitectură (BETA) este o platformă de dialog și colaborare, al cărei scop final este îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele.

 

La final de an 2022, pe 20 decembrie, elevii și îndrumătorii au prezentat concluziile și propunerile ilustrate de tinerii arhitecți reșițeni în cadrul expoziției organizate în școală, la care au participat reprezentanți ai administrației publice locale, sponsori și foști absolvenți:

 

  1. Amenajarea unui spațiu pentru socializare și relaxare în pauze pe holul comun pentru elevi și profesori;
  2. Realizarea unei clase în aer liber în curtea școlii, pentru ore într-un format mai interactiv și mai puțin formal.

 

Elevi, profesori și foști absolvenți au venit curioși la expoziție pentru a afla cum se poate îmbunătăți spațiul interior și exterior al școlii, astfel încât să încurajeze interacțiunea socială și moduri alternative de predare-învățare. Cu această ocazie, reprezentanții Clubului Rotary Reşiţa și-au exprimat dorința de a se implica și de a sprijini alături de Primăria Reșița implementarea proiectului clasei în aer liber la Colegiul Național „Traian Lalescu”.

 

Pe 10 martie 2023, mobilierul realizat pe comandă a fost montat la fața locului de către Ionuț Mutașcu și Cosmin Barbu de la ICM ATIPICDECOR. Elevii au dat o mână de ajutor la montare, au aplicat folia reflexivă și au finalizat pernele pentru șezut.

Proiectul „My School Can Be Cool CNTLR” a continuat pe parcursul anului 2023 cu cea de-a doua propunere, clasa în aer liber, care a rezultat în urma analizei nevoilor utilizatorilor. Pe lângă terenurile de fotbal și baschet care beneficiază în acest moment de tribune ample, atât elevii, cât și profesorii au menționat dorința de a desfășura anumite ore în aer liber, într-un format mai interactiv și mai puțin formal. Împreună cu echipa de îndrumători s-a identificat unul dintre puținele locuri libere în care ar fi putut fi amplasată clasa în aer liber.

 

Pavilionul ce va fi construit este un spațiu folosit ocazional, sub forma unui foișor și va fi format dintr-un singur spațiu deschis, dar acoperit, cu scopul organizării diverselor activități școlare. Spațiul va conține mobilier de depozitare și mobilier precum scaune pliabile cu măsuță integrată, catedră, scaun profesor, tablă de scris și ecran de proiecție. La finalul anului 2023 s-au încheiat listele de cantități și devizele pe categorii de lucrări și urmează etapa de ofertare pentru execuție.

 

Ne bucurăm să vedem că oamenii înțeleg importanța implicării în comunitatea locală și doresc să sprijine inițiativele tinerilor de personalizare a spațiilor școlii și modernizare a procesului de învățare. Ne dorim ca acești tineri, după ce vor fi căpătat experiență studiind în marile universități ale lumii, să dorească să revină și să-și aducă aportul experienței profesionale în comunitățile locale în care s-au format. – dr. arh Brîndușa Havași, coordonator proiect

 

Parteneriatul De-a Arhitectura cu o primărie locală marchează o nouă etapă în programul „My School Can Be Cool” și este un exemplu de bună practică care promovează beneficiile colaborării dintre o organizație non-guvernamentală și o autoritate publică locală. Susținerea primăriei permite creșterea relevanței și calității reamenajării școlilor prin implicarea elevilor. De asemenea, pe termen lung, această colaborare devine un instrument care facilitează dezvoltarea unor relații pozitive între comunitate și administrația locală.

 

Programul educațional „My School Can Be Cool” a fost lansat în 2015 sub denumirea „De-a arhitectura în școala mea” și se adresează elevilor de gimnaziu și liceu, profesorilor și arhitecților pentru care spațiul școlii este important în procesul educațional. Utilizatorii de zi cu zi ai școlii sunt cei mai în măsură să descopere avantajele și dezavantajele create de spațiile de învățare, dar și să-și imagineze cum și-ar dori să fie acestea.

 

Alături de finanțarea Primăriei Reșița, Ordinul Arhitecților din România (OAR) sprijină programul „My School Can Be Cool” și celelalte programe ale Asociației De-a Arhitectura din „Timbrul Arhitecturii”.

***

Asociaţia De-a Arhitectura este o comunitate de profesioniști ai mediului construit şi profesori care modelează un viitor mai bun prin educație de arhitectură pentru copii, tineri și adulți. Programele noastre promovează creativitatea și inovația și îi ajută pe copii să se pregătească pentru lumea reală. Într-un deceniu am ajuns la peste 35.000 de elevi din România, implicând peste 1300 de profesori și 1200 de arhitecți voluntari. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în şcoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design.

 

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) finanţează o parte a programelor Asociaţiei De-a Arhitectura prin „Timbrul Arhitecturii”. Programul cultural De-a arhitectura a fost iniţiat în 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program să devină program cultural prioritar deoarece răspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea şi calitatea.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0