fbpx

Nimic nou la Neue Nationalgalerie Berlin? Exercițiul unei restaurări bine temperate

Grădina cu sculpturi © Simon Menges

ARHITECTURĂ: David Chipperfield Architects Berlin TEXT: Iuliana Dumitru

Inaugurată în 1968, clădirea muzeului Neue Nationalgalerie din Berlin e, în austeritatea ei monumentală, o creație-reper nu doar în cariera lui Mies van der Rohe (fiind ultimul său proiect încheiat și singurul realizat în Europa după emigrarea în SUA), ci și pentru arhitectura modernistă târzie a secolului trecut. În urma unui masiv proiect de documentare și restaurare (2012-2021), echipa David Chipperfield Architects i-a redat clădirii „aura”, reușind să nu trădeze viziunea autorului ei, iar orașului, un muzeu de artă modernă a cărui absență se simțea deja de ceva vreme în peisajul muzeal atât de viu al Berlinului.
Intervenția arhitecților David Chipperfield este, în mod programatic, non-spectaculoasă – și tocmai în asta constă exemplaritatea ei. Dorința limpede și fermă a beneficiarului („să rămână pe cât de Mies posibil”) i-a ghidat permanent în căutarea echilibrului dintre principiile de restaurare și conservare a monumentului, așa cum a fost el gândit, cu limitările și potențialul lui deopotrivă, și funcția de muzeu contemporan, ce impune propriile necesități și ajustări.

Vedere dinspre Potsdamer Strasse, 1968 © Archiv Neue Nationalgalerie, Nationalgalerie,
Staatliche Museen zu Berlin, Reinhard Friedrich

Proiectul acesta, subliniază Martin Reichert, partener DCA, nu reprezintă „promisiunea unei noi splendori sau a vreunei împrospătări estetice” și, foarte important, nu propune nici o reinterpretare; este pur și simplu un act de „reparare reverențioasă” a unei clădiri emblematice care își acceptă vârsta. David Chipperfield însuși mărturisește că întreaga experiență, dincolo de privilegiul unei astfel de întreprinderi, s-a dovedit „stranie” și „intimidantă”, clădirea, în perfecțiunea ei intransigentă, nepermițând de fapt nici o abatere, nici o intruziune a preferinței personale. Așa încât cu toții și-au asumat ipostaza unor „arhitecți invizibili”.

Sala de expoziții, văzută de la exterior, 1968 © Staatliche Museen zu Berlin, Zentralarchiv, Reinhard Friedrich.

Concret, proiectul a presupus intervenții în profunzime, prin care în jur de 35 000 de componente ale întregii construcții au fost demontate, recondiționate și, după caz, modificate, și apoi reinstalate în aceeași poziție. Elementul cel mai problematic a fost fațada din oțel și sticlă, ce prezenta o serie de defecte de proiectare care în timp s-au agravat. Plăcile fațadei de granit – la vremea ei printre primele fațade ventilate din piatră naturală folosite în Germania, deci extrem de importantă istoric – au beneficiat și ele de intervenții minuțioase.

Vedere dinspre Sigismundstraße © Simon Menges

Pe alocuri s-au conservat chiar anumite „imperfecțiuni” ale construcției, iar culorile, materialele sau alte detalii de interior – granit, marmură, lemn de stejar, oțel, bronz – au fost recuperate în spiritul unei sobrietăți abstracte și masive care pare să le definească, și nu după gustul nostru de azi.

Detaliu de fațadă © Simon Menges

Pe cât de profundă și de radicală, pe atât de discretă și de blândă. Așa s-ar defini extraordinara transformare prin care a trecut Neue Nationalgalerie și care, după estimările arhitecților, ar trebui să-i asigure muzeului o existență vibrantă încă cel puțin jumătate de secol de-acum înainte.

Vedere dinspre Potsdamer Straße © Simon Menges

Articol publicat în igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

PROIECT: Restaurare Neue Nationalgalerie; AMPLASAMENT: Berlin, Germania; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 13.900 mp; ARHITECTURĂ: David Chipperfield Architects Berlin; Fondatori: David Chipperfield, Martin Reichert, Alexander Schwarz; ARHITECŢI COORDONATORI: Daniel Wendler, Michael Freytag; CONSULTANT DE RESTAURARE: Pro Denkmal GmbH; STRUCTURĂ: GSE Ingenieurgesellschaft mbH Saar, Enseleit und Partner; INSTALAŢII: Ingenieurgesellschaft W33 mbH și Domann Beratende Ingenieure GmbH; PEISAGISTICĂ ŞI AMENAJARE TEREN: TOPOS Stadtplanung Landschaftsplanung Stadtforschung; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0