fbpx

Noile grădini urbane: pe terasă cu Irina Lupu

Continuăm seria grădinilor urbane ale arhitecților și designerilor români cu un popas pe terasa arh. Irina Lupu (Yellow Office), o frumoasă și simbolică recuperare a unui „timp pierdut” și regăsit printre ghivecele cu plante aromatice și cele cu legume și fructe. Despre care Irina învață pas cu pas, iar documentarea pare fi una din importantele chei ale demersului.

Irina Lupu

Sunt terasele noile grădini urbane?
Cred că pot ține loc de. Sunt grădini în miniatură. Noi chiar numim terasa noastră grădină. Atunci când gătim, de exemplu, se întâmplă des ca unul dintre noi să-l trimită pe celălalt să aducă ceva din grădină. Și eu, și soțul meu lucrăm full-time, așa că timpul care ne rămâne pentru grădinărit e atât de puțin, încât o grădină adevărată probabil ni l-ar înghiți pe tot. Spațiul pe care îl avem momentan la dispoziție e destul de bine dimensionat pentru timpul nostru, chiar dacă de multe ori visăm la acea grădină adevărată. Dar chiar și așa, într-o miniatură, sunt o groază de lucruri de făcut. Apar tot felul de probleme, despre care habar n-aveam înainte. De ce se usucă pământul atât de repede într-un ghiveci, iar în altul rămâne mereu apă? De ce se îngălbenesc frunzele? Doar am udat corespunzător. Sau poate nu? De ce s-a umplut cimbrul de insecte?

Cum s-a transformat terasa ta în ultimele luni?
Pentru noi, marea transformare s-a petrecut anul trecut, când ne-am apucat serios de treaba asta cu grădinăritul. Întâi am bricolat jardinierele, apoi am început să cumpărăm semințe. Am citit mult despre plante și despre cum ar trebui să le îngrijim sau să le grupăm. Am urmărit cum creșteau răsadurile, am jumulit constant buruieni. Toată vara am mâncat roșii crescute pe terasă, fasole verde, mazăre, am făcut pesto din busuiocul nostru. Am avut chiar și câteva mure.

Pentru mine, născută și crescută la bloc, cu prea puține întâlniri cu ruralul, a fost ceva complet nou, să urmăresc tot procesul ăsta, de la semințe la fructe. Uneori pun întrebări naive, iar soțul meu, care a crescut la țară, se amuză pe seama mea.

În ultimele luni doar am reluat procesul de anul trecut, fără partea de bricolaj. Semințe, răsaduri, mutat în jardiniere, îngrijit, udat, cules. În grădina noastră e și un mic măslin acum. În curând vom culege căpșunele.

Un sfat practic pentru toți cei care vor să-și amenajeze o mică grădină urbană acasă?
Să se documenteze (cât mai mult).

Trei plante din „grădina” ta și un drink care se asortează cel mai bine cu ele?
Nominalizez trei plante aromatice care pot fi asortate cu gin tonic: rozmarin, mentă, busuioc. Mai trebuie o lămâie, dar așa ceva încă nu avem în grădină. 🙂

Unde călătorești imaginar de pe terasa ta?
În grădina părinților mei. Când eram în școală, părinții mei cultivau o grădină aflată la marginea orașului. Veneau de la birou, mâncau, se schimbau și plecau la grădină. Nu îi însoțeam prea des, cel mult la cules, nu le înțelegeam atunci pasiunea. Uneori simt că grădinăritul pe terasă este o recuperare a acelui timp.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0