fbpx

Noile grădini urbane: pe terasă cu Luminița Nicorici

Înainte de a descoperi Primitiv Plants, proiectul Luminiței Nicorici, – o invitație-inspirație care se înscrie în tendința globală de a aduce tot mai mult natura în intimitatea caselor noastre –, am avut ocazia să privesc un apus de pe o terasă amenajată piesajer de ea. Este vorba despre terasa cu vedere spre Cișmigiu a unui rooftop (proiect semnat de Annterior Studio), unde plantele alese s-au înălțat și completat armonios, creând cadrul care ar trebui să devină orice balcon/terasă urbană: o plăcută evadare în natură la un pas distanță de casă.

Până când vom vedea măcar câteva dintre eternele Cenușărese urbane – spațiile publice abandonate – reconvertite în parcuri ori grădini, vă invit la un răgaz pe terasa Luminiței.

Luminita Nicorici

Sunt terasele noile grădini urbane?
Eu așa cred. Și mai cred că tocmai transformarea asta le face mai utile, mai valoroase. Noi, ca țară, până acum, am avut o relație ciudată cu balconul, cu terasa. N-am știut niciodată ce să facem cu el, de-aia mulți le-au închis și le-au făcut depozit. Nu au fost niciodată suficient de mari să poți face „ceva” pe balcon. Marea majoritate sunt înguste, nu poți nicio masă să pui acolo. Au fost mult timp locul de fumat, de depozitat și uscat rufele.

Însă, odată ce aduci plante, totul se poate transforma. Devine grădină, devine legătura ta cu natura, are valoare și utilitate. E adevărat că ar ajuta să fie puțin mai late și mai mari. Dar și asta e pe cale să se transforme. Pare, într-un final, că lumea începe să înțeleagă utilitatea unui spațiu exterior generos, iar noile proiecte locative țin cont de acest lucru.

Cum s-a transformat terasa ta în ultimele luni?
Casa mea e în primul rând locul de experimentare. Schimb destul de des plantele de pe terasă. Avem o jardiniera mare și multe ghivece, toate amenajate cu un mix de arbuști, plante perene și iarbă decorativă. Ghivecele de pe terasă se înmulțesc de la an la an. Acum și-au făcut apariția primii copaci, mai firavi ce-i drept. Sunt curenți de aer destul de puternici și plantele sunt sensibile la vânt. Plănuim să ne aducem un măr sălbatic, care să ajute și cu puțină umbră.

Un sfat practic pentru toți cei care vor să-și amenajeze o mică grădină urbană acasă?
Dacă poți, ia vase mari sau jardiniere. Un volum mai mare de pământ te va ajuta să menții umiditatea mai mult timp. E foarte important și să ai apă ușor accesibilă. Noi am făcut câteva mici modificări și am scos un racord de apă pe terasă. Fă totul astfel încât să îți fie ușor să menții grădina verde. Pe timpul verii vei uda din abundență, iar asta nu trebuie să fie greu de făcut.

Trei plante din „grădina” ta și un drink care se asortează cel mai bine cu ele?
Hmm… foarte dificilă clasarea plantelor preferate. Aș putea să fac un clasament al plantelor preferate din acest sezon:

Eupatorium maculatum (popular denumită și salvia indiană)
Stipa tenuissima (coadă de ponei)
Sambucus nigra (socul negru)

Întotdeauna un frizzante sau un prosecco rece pe terasă.

Cel mai drag proiect de amenajare peisajeră de până acum și grădina pe care visezi să o amenajezi?
Am noroc de clienți minunați. Știu, sună idealist, dar chiar am lucrat proiecte pentru oameni faini, care apreciază mult plantele și natura. În plus, fiind un curent relativ nou – New Perennials – oamenii care vor genul asta de grădini sunt experimentaliști, sunt deschiși la nou. Și sunt implicați, așa că nu mi-a fost deloc greu să lucrez cu ei.

Cred că mi-ar plăcea să particip într-un proiect de reconversie a unui spațiu public abandonat într-o grădină sau parc. Proiectele de tipul ăsta mi se pare enorm de valoroase pentru oraș, pentru comunitate. E deja celebru proiectul de reconversie a unei linii de metrou suprateran din New York – High Line. Și în București sunt spații abandonate care pot reveni la viață, care pot aduna comunitatea în jurul lor.

Cine te inspiră (designeri, peisagiști…)?
New Perennials e un curent relativ nou de amenajare de grădini. Presupune utilizarea de plante cu durată mare de viață. Vizual, se renunță la structurile organizate, liniile drepte, geometria grădinilor franceze. Totul devine mai haotic, mai dezorganizat, mai natural. Piet Oudolf este acum considerat peisagistul cu cea mai mare influență în acest curent.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0