fbpx

Nooks. Sau refugii tradiționale reinterpretate ce își așteaptă oaspeții departe de lumea dezlănțuită

INTERVIU REALIZAT DE: Anca Rotar INVITAT: Adriana Beca FOTO: Nooks

Un nook este un mic spațiu de refugiu care oferă detașare față de lumea exterioară și un sentiment de siguranță. NOOKS este și numele proiectului în cadrul căruia arhitecta Adriana Beca renovează și amenajează case tradiționale abandonate din mai multe zone ale țării pentru a crea exact acest tip de spații – calme și îndepărtate de tumultul urban, dar fiecare cu propria personalitate și un farmec unic și, desigur, un deplin respect față de context și meșteșugurile moștenite din vechime.

Care este povestea Nooks? Cum ați decis să vă axați pe restaurarea de case tradiționale?

 

Nooks s-a născut din pasiunea pentru design interior, lucrul cu lemnul și valorile tradiționale. Credem că satele românești au un potențial imens care merită redescoperit, iar Nooks reprezintă o invitație de a redescoperi casele tradiționale românești dintr-o perspectivă contemporană.

 

Atunci când căsuțele restaurate de noi au crescut la număr, ne-am hotărât sa le dăm o singură identitate, de unde s-a născut conceptul de Nooks. În 2017 am început restaurarea primei case, în satul Bedeciu, jud. Cluj, și pentru că transformarea a avut succes, am dorit să repetăm experiența de a transforma o casă veche într-o locuință de vacanță reinterpretată. În prezent, lucrăm la a patra casă în comuna Șuncuiuș, jud. Bihor unde suntem în faza de amenajare a spațiului interior.

 

Astfel, pentru monent avem patru căsuțe restaurate, fiecare deținând numele satului în care se află: Bedeciu Nook, Bălnaca Traditional Nook, Șuncuiuș Forest Nook și Șuncuiuș Panoramic Nook. Căsuțele sunt cozy, intime și te transpun într-o atmosferă de poveste, fermecătoare prin detaliile unice și cu multe spații care invită la relaxare, de unde și numele de Nooks.

Bedeciu Nook

Ca architect, ești întotdeauna constrâns de numeroși factori: nevoile clientului, buget, fezabilitatea implementării unei idei creative, sau dorința de a optimiza la maxim spațiul construit. Cu atât mai mult când vorbim despre o casă, aceste proiecte rezidențiale ajung să nu mai arate cum au fost gândite inițial datorită acestor bariere care te ancorează în realitate. Cu proiectele Nooks, fiind atât architect cât și beneficiar, ne-am permis să rămânem visători, să experimentăm crearea unor spații și amenajări interioare atipice.

 

Am ales să restauram case de lemn din respect pentru arhitectura tradițională, care merită o a doua șansă după ce au supraviețuit mai bine de 70 de ani. Primele case le-am reabilitat în locația lor existentă, apoi ultimele două au fost strămutate din Maramureș pe dealurile din Apuseni.

text_2_1.Balnaca Nook
Bălnaca Traditional Nook

Am observat că în Transilvania, chiar și înainte de pandemie, a existat un trend de a investi în revitalizarea gospodăriilor vechi, trend de care am vrut să profităm, având în vedere că probabil în viitor nu vor mai exista atât de multe case de salvat, ele fie aflându-se într-o stare avansată de degradare, fie demolate și înlocuite cu altele noi.

 

În septembrie 2020, am început proiectul din satul Bălnaca, la 90 km de Cluj, într-o căsuță veche de 50 de ani, departe de zgomot și de aglomerație. Renovarea a durat aproape un an. Căsuța fost gândită ca o destinație de vacanță, restaurată în perioada pandemiei ca refugiu, un spațiu special creat pentru a ne deconecta de la stresul cotidian. Transformarea ei ne-a dat ocazia de a ne reaminti de frumusețea lucrului făcut cu mâna și de cât de important este să ai activități împreună cu cei dragi.

Bălnaca Traditional Nook - înainte și după

Un Nook păstrează, la exterior, aspectul tradițional, în timp ce interiorul are un aer cosmopolit, un farmec care nu ține neapărat de un singur loc. Cum împăcați aceste aspecte – respectarea (și revitalizarea) contextului cu libertatea creativă?

 

Fiecare Nook a fost restaurat cu mare atenție la detalii, astfel încât să păstreze cât mai mult din aspectul exterior inițial, iar toate inserțiile mai noi care au apărut de-a lungul aniilor au fost înlaturate. Chiar dacă la exterior casele sunt tipic tradiționale românești, la interior am dorit un spațiu adaptat nevoilor noastre, un spațiu confortabil, rustic și boem.

 

Am încercat să păstrăm tot ce a putut fi salvat din casele vechi, începând de la căpriorii înnegriti de fum de pe vremea când podul era folosit ca afumătoare, de la lemnul vechi bătut de vreme cu care am placat pereții interiori, până la podelele autentice bătute în cuie care oferă o textură unică.

Bedeciu Nook

Pe lângă toate aceste elemente moștenite care creează o atmosferă rustică, calmă prin materialele naturale folosite, există și accente contemporane, care echilibrează atmosfera și crează un contrast plăcut. De exemplu, în centrul fiecărui Nook este soba cu scară ce reprezintă inima casei. Acest element central este construit cu tehnici tradiționale din lut și cărămidă, dar forma este una inspirată din interioarele mediteraneene.

 

La fel este și înălțimea liberă mare peste zona de zi obținută prin înlăturarea tavanului care oferă un aer contemporan. Nici farfuriile tradiționale colecționate de la Horezu și Corund nu au fost afișate în mod tradițional cu ștergarul cusut lângă ci au fost poziționate pe un perete gri închis care le scoate în evidență culorile, asemena obiectelor de artă dintr-un muzeu.

Bălnaca Traditional Nook

Pentru noi a fost important să găsim un echilibru între funcționalitate și emoție. Ne-am dorit că designul interioarelor să țină cont de contextul tradițional prin materialele naturale folosite, prin piesele de mobilier unicat construite manual, dar, în același timp, să creeze o poveste care să inspire. Accesoriile recuperate din casele vechi le-am combinat cu obiecte decorative noi, create de meșteri sau artiști locali sau personalizate de noi.

 

Chiar dacă am pornit de la căsuțe tradiționale românești, considerăm că transformările pe care le operăm nu au granițe sau naționalitate, de aceea designul interior îmbină mai multe stiluri. Căsuțele au interioare boho, cu vibrații contemporane, rustice și industriale. Au fost proiectate ca un amestec luminos, texturat, multicultural de stiluri diferite, cu tonuri calde și pământii.

 

 

Povestiți-ne mai mult despre piesele de mobilier și elementele decorative care dau viață interiorului unui Nook. De unde provin, de obicei, și cum sunt aduse laolaltă?

 

Majoritatea pieselor de mobilier sunt create din materiale recuperate și reciclate. Fiecare Nook are în jurul sobei o canapea supradimensionată ca piesă centrală pentru a maximiza spațiul. Canapeaua este gândită ca un element fluid care vine în continuarea sobei, fiind complet integrată în cameră. Pentru spații mici și compacte precum cele de la Nooks, genul acesta de canapea are rol multifuncțional de relaxare, de depozitare sau chiar de dormit.

Șuncuiuș Forest Nook
Bălnaca Traditional Nook

Bucătăriile au urmărit și ele același tipar în fiecare Nook, ele fiind construite din blaturi masive din lemn de frasin cu dulapurile de depozitare făcute din lădițe pentru a oferi o atmosfera mai industrială. Ne-am dorit o bucătărie sinceră, unde transparența este tema principală. Condimentele sau coșurile cu fructe și legume sunt vizibile în orice moment, pentru a inspira bucătarul casei. Masa și scaunele au fost alese după același principiu. Am ales picioarele metalice, foarte subțiri, pentru a nu obtura vizual și pentru a permite vizibilitatea prin bucătărie către curtea din spate.

Bălnaca Traditional Nook
Șuncuiuș Forest Nook

Din pasiune pentru lucrurile hand-made am ales să confecționăm noi înșine majoritatea accesoriilor sau detaliilor, precum o serie de decoruri din sfoară și un rol funcțional, de protecție și de delimitare a unor zone.

text_11_20220925_132254-01
Șuncuiuș Forest Nook

Un alt element decorativ sunt lamelele de lemn aplicate pe perete, cu un rol cheie în fiecare amenajare. Aceste motive geometrice din lemn te duc cu gândul la motivele tradiționale cusute care se întâlnesc în toate spațiile ca un laitmotiv.

Bălnaca Traditional Nook

Dintre casele restaurate până acum, există una specială, de care v-ați atașat în mod deosebit? Și de ce?

 

Nu cred că putem spune că avem una preferată. Fiecare are povestea ei. Începând cu prima casă din Bedeciu, am învățat foarte multe și am prins curaj să le transformăm pe urmatoarele. Căsuța din Bălnaca este spectaculoasă, deoarece a fost restaurată întreaga gospodărie, care a devenit magnet pentru artiști și influenceri, care ne vizitează frecvent.

 

Căsuțele de la Șuncuiuș au fost o experiență nouă, mai complex. Fiind strămutate, au presupus mult mai multă muncă. Spre deosebire de casa din Bălnaca, unde generoasa deschidere a spațiului interior impresionează încă de la intrare, Forest Nook este o casă care se descoperă pe măsură ce o parcurgi.

Bălnaca Traditional Nook
Șuncuiuș Forest Nook

Care este următoarea etapă în ciclul de viață al unui NOOK? Odată restaurată și amenajată, ce urmează pentru casa respectivă?

 

Odată finalizate, căsuțele sunt puse la vânzare, iar până își găsesc un nou proprietar sunt folosite de noi pe post de cabane de vacanță. Când nu le folosim noi, am hotărât să le închiriem pe AirBnb/Booking pentru a oferi și altora experiența inedită de a locui într-o casa veche, tipic românească, dar reinterpretată.

Bedeciu Nook
Bălnaca Traditional Look

Lucrați, în prezent, la un nou NOOK (sau poate mai multe)? Ce ne puteți dezvălui despre el/ele?

 

În prezent lucrăm activ la Forest Nook, o căsuță situată la liziera pădurii, cu o panoramă excepțională asupra zonei Defileul Crișului. Sperăm că vom reuși finalizarea lucrărilor până la sfârșitul acestui an, urmând să putem avea primii oaspeți de Sărbători.

Începând cu anul viitor, vom continua cu Panoramic Nook care credem că va fi cea mai spectaculoasă transformare.

Șuncuiuș Forest Nook
Șuncuiuș Panoramic Nook

Mai multe despre ruralul românesc puteți citi în igloo #210 / rural-actual / octombrie – noiembrie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0