fbpx

Noul igloo 218 • Materiale experimentale

Lumea, cu formele și materialele sale, se transformă sub ochii noștri, într-un elan experimental accelerat de tehnologie. Însă aceeași nevoie de inovare are ca efect și o revizitare a surselor primare, organice, locale. Primul număr igloo din 2024 propune un dosar inedit, despre materiale experimentale și despre provocarea de a regenera, prin noi tehnici, expresivitatea materiei.

Reunite sub această aspirație comună, de a recupera, de a metamorfoza și de a oferi soluții alternative producției industriale de obiect, proiectele prezentate în dosar pun în evidență potențialul creativ și diversitatea abordărilor, având o personalitate stilistică unică: de la transformarea deșeurilor alimentare în obiecte mici de design, în proiectul Matter (fondat de arhitecta Ana Lima), folosirea resturilor lemnoase (de către designerul japonez Yuma Kano), a deșeurilor florale (de către artistul polonez Marcin Rusak) sau a porumbului (designerii Tania Campos sau Tom van Soest), la întrebuințările surprinzătoare, neconvenționale ale unor materiale consacrate cum sunt cărămida (designerul Bonnie Hvillum) și fibra de sticlă (designerul Sarah Roseman) sau la implementarea unor cercetări de materiale inedite ca cenușa vulcanică (Simone Farresin & Andrea Trimarchi), pigmenții naturali aplicați pe aluminiu (designerii Odin Visser & Charles Gateau) sau celuloza bacteriană (designerul Lionne van Deursen), aceste idei revitalizează relația pe care o avem cu mediul înconjurător și propun o perspectivă sustenabilă a viitorului.

Rubrica Proiecte din România prezintă șase spații care stau sub semnul echilibrului și al armoniei cu peisajul în care sunt plasate. Cu un profil divers, fiecare dintre proiectele listate se împarte consonant între funcționalitate și estetică, purtând amprenta unor viziuni singulare. Astfel, Bucureștiul este prezent cu The Corner Armenească – Casa Popp-Bunescu, un amplu proiect de restaurare, conversie și extindere, semnat de SSAT+ și CPCP STUDIO. Intrăm de asemenea în showroom-ul Pazo, amenajat de Dofinteriors, și în atmosfera geometrică a Magazinului Irina Schrotter, imaginată de arhitectele Elena Viziteu Ionescu, Anda Zota și Ruxandra Enache. Migrăm de la urban către natură, în Brașov, la Dealul Cetății Loft, un proiect semnat In Situ, și apoi spre sălbăticia îmblânzită de la Orangeria Iris, un proiect al Ideogram Studio, și ne retragem în minimalismul calm (și într-adevăr foarte-foarte mic!) de la T5 – The Tiny Tower, în Sinaia, un proiect Lama ARHITECTURA ce revizitează un transformator de electricitate realizat de Duiliu Marcu în anii ’20.

O rubrică recentă de care suntem din ce în ce mai bucuroși este În dialog, care de această dată îi aduce laolaltă pe arhitectul Dorin Ștefan și pe scriitorul Matei Vișniec, într-o conversație filtrată la tot pasul de forța limbajului poetic.

Rubrica Proiecte internaționale ne poartă în Franța (mulțumiri pentru sprijin Institutului Francez din București), prin trei proiecte exemplare de conversie: transformarea și extinderea unei foste hale industriale din portul Dunkerque, de Lacaton & Vassal; piața parizină de secol XIX Carreau du Temple, readusă la viață de studioMilou; și, în apropiere de Caen, reabilitarea și redeschiderea completă către comunitate a unei clădiri dintr-un vechi ansamblu siderurgic, de colectivul interdisciplinar Encore Heureux.

Rămânem aproape de universul designului, printr-un amplu interviu cu Șerban Ionescu despre infinita libertate a imaginației la orice scară și în felurite culori. Iar spectaculoasele căutări ale designerului Lucas Muñoz completează rubrica. 

igloo likes – bazarul nostru de design contemporan – își continuă explorările subiective printre obiecte frumoase și durabile, unele semnate chiar de creatori locali.

După ce Qamutiik a explorat Banatul, ajunge în acest număr în Maramureș. Vizităm în această călătorie Locuri, Oameni, Gusturi și Povești care developează sursele inepuizabile de farmec ale regiunii nordice, în pitorescul ei unic.

Experimentul, regenerarea, proporția organică sunt principii care au coagulat și proiectele prezentate în rubricile Spațiu public și Sustenabil pe care vă invităm să le descoperiți în acest nou număr igloo.

Începând cu februarie, (convențional deja) luna iubirii, igloo va apărea la fiecare număr și într-o ediție limitată de doar 50 de exemplare, cu o copertă specială, de colecție, pentru iubitorii de (grafică și) arhitectură (sau partenerii lor care caută un cadou inspirat). 

Design copertă: Doriana Mărășoiu

Credem că arhitectura viitorului va însemna adaptare și creativitate, iar noi vom fi aici, și în acest an, să o aducem mai aproape de voi, prin povești bine scrise, într-o revistă pe hârtie. Abonamentul igloo din 2024 vă aduce acasă, cu transport gratuit, cele 6 numere de colecție, o reducere 10% la orice produs igloo comandat de pe site și un tote bag cadou.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0