O casă la marginea orașului. Casa Avrămeni
ARHITECTURĂ: Studio Act TEXT: Anda Zota FOTO: Andrei Mărgulescu
Fosta mahala istorică Băneasa este supusă, în prezent, unui accelerat proces de transformare. Cartierul are toate datele periferiei (zone rezidențiale de case înghesuite, printre care sunt presărate terenuri încă virane, sistematizare insuficientă, incoerență la nivel urbanistic). Caracterul eterogen, însă, devine punctul de plecare al conceptului Casei Avrămeni, cu o arhitectură care se decupează din limbajul cartierului și migrează către practici contemporane.
Străzi înguste, în pantă, curți aglomerate, vegetație necontrolată: într-un astfel de context apar, în ritm accelerat, noi reședințe la marginea Bucureștiului. Proximitatea față de zona de centru-nord a orașului conturează, totuși, un interes crescut pentru locuirea în Băneasa. Casa Avrămeni a pornit cu un demers teoretic, conceptul ei fiind constituit pas cu pas pornind de la spațiu, cel de jur împrejur, cu deschiderile exterioare spre ceilalți, dar și privind spre interior. Spațiul experimentează cu închideri și deschideri, cu zidul, conceptual și fizic, cu proprietatea și ospitalitatea.
Arhitectura generează aici o suită de camere, atât interioare, cât și exterioare — o temă recurentă ce devine laitmotiv al proiectului. Camera living este conectată cu camera grădină, dar și cu bucătăria și locul de luat masa, adunând împreună spațiile intime ale casei. Camera de intrare, cu bradul și mașina, se conectează cu strada.
Atmosfera calmă a arhitecturii este accentuată de vegetația existentă anterior pe teren: bradul, gutuiul și liliacul, care adaugă o textură suplimentară fațadelor. Onestitatea structurală este un principiu fundamental aici: spațiul structură exprimă liber elementele de rezistență, unde betonul este actorul principal, devenind structură, finisaj de interior și de exterior, pardoseală, plafon.
Piesele de mobilier, obiectele de iluminat și accesoriile au fost integrate în conceptul casei, acestea fiind esențiale în conturarea atmosferei speciale. Pe lângă rolul pur funcțional, estetica lor aduce și o amprentă personală asupra lucrării, conturând un caracter puternic și nuanțat. De asemenea, arhitectura de interior pornește de la o serie de piese de mobilier vechi, păstrate de proprietari și care își regăsesc aici o structură nouă. Aceste integrări de factură ecologică intensifică atmosfera și mențin dialogul conceptului, acela al multiplelor integrări. O altă încăpere aparte a casei se regăsește în subsol: aici este expusă o colecție de 25 de picturi în ulei, alături de 10 lucrări de grafică, toate amplasate central, în mijlocul spațiului, axial, amplificând astfel dimensiunea arhitecturală.
Camera grădină este atașată corpului principal al clădirii și se citește ca un obiect de design, ca un mobilier amplasat în aer liber. Această soluție personalizată oferă multe facilități: zonă de balcon, suport pentru plante, umbrire și copertină pentru locul de luat masa din exterior, spațiu de relaxare, conexiune cu livingul și bucătăria din parter. În mansardă sunt amplasate atelierul-bibliotecă, orientat către curte și deschis către o terasă de unde se pot observa lacul și spațiile verzi din curțile vecine. Fațadele păstrează un ritm mărunt al stereotomiei, închegând prezența arhitecturii casei în cartier. Toate elementele care compun locuința par atent articulate și dirijate, într-o compoziție care ține cont de un domestic adaptat la cerințele locuirii contemporane
PROIECT: Casa Avrămeni; AMPLASAMENT: Str. Avrămeni, București; SUPRAFAȚA TERENULUI: 380 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 290 mp; ARHITECTURĂ: Studio Act; Autor: Horia Spirescu; ECHIPA DE PROIECT: Adrian Spirescu, Vlad Iosif, Victor Șerbănescu, Andrei Ducu Predescu, Andrei Theodor Ioniță; STRUCTURĂ: ing. Dan Niculescu, NIDPROIECT; INSTALAȚII ELECTRICE: ing. Roxana Croitoru; INSTALAȚII TERMICE: ing. Victor Voroneanu; INSTALAȚII SANITARE: ing. Anișoara Bugeanu, doc. ec. Alexandru Toader; FINALIZAT: 2022
Articol publicat în igloo #209 / Reprezentare în arhitectură / august-septembrie 2022