O casă. O scară. O harpă
ARHITECTURĂ DE INTERIOR: inedit.works TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Sabin Prodan
Dacă acceptăm că gestul arhitectural tinde întotdeauna spre armonie, mai ales când vine vorba de locuire, atunci asocierea dintre interiorul unei case și o harpă nu are de ce să ne surprindă. Forma inconfundabil de grațioasă a harpei i-a inspirat pe arhitecții de la inedit.works nu doar în proiectarea scării-nucleu a unei case din București, ci și în conturarea întregului spațiu, sub semnul fluidității și al simetriilor lejere.
În universul amenajării acestei casei se întâlnesc, armonios, amprenta stilistică a studioului inedit.works – bazată pe imagini surprinzătoare, contraste și iluzii optice – și preferința beneficiarului pentru minimalism și ordine. Elementul definitoriu al întregului proiect îl reprezintă curba, la care arhitecții au apelat atât pentru a transpune în concret estetica unui spațiu deschis, fluid și continuu, cât și pentru a rezolva elegant și eficient tema zonelor de depozitare, ascunzându-le sau integrându-le firesc în desfășurarea generală a suprafețelor.
Un alt principiu coeziv ce funcționează în locuință este relația strânsă între culori, materiale și texturi, care creează fie delimitări vizuale, relief și ritm, fie un efect de prelungire și continuitate, ca și cum spațiile curg unele din altele, pe orizontală, ca și pe verticală, chiar de la un etaj la altul. „Recuzita” acestei scenografii este cât se poate de simplă și de consecvent utilizată: lemn (în diferite nuanțe, deschise, naturale), mult alb și accente de albastru.
Nici urmă însă de monotonie sau austeritate în toată această compoziție în care se disting detalii, modele ori variațiuni ce se ivesc chiar din miezul materiei, jucând totodată un rol ornamental subtil (fără, deci, dezavantajul ornamentului ca adaos). Amintim aici diversitatea structurilor din lemn – ca pardoseală, mobilier, placări parietale și ale scărilor, riflaje; geometria, pe alocuri ludică, a suprafețelor albe, alternând planurile și liniile drepte cu cele ondulate; spectrul de albastru, de la intens-vibrant la delicat-marin, al decupajelor de pereți, de plafon, al mobilierului din bucătărie ori al anumitor finisaje din baie.
Nucleul proiectului – de altfel, singurul element de continuitate pe cele trei niveluri, accentuând ideea că ne aflăm într-o casă, și nu într-un apartament – este scara-harpă, ce pare a se topi la bază și devine o structură unduitoare, spectaculoasă, de-a lungul peretelui. Alternanța transparent/opac de la nivelul parapetului stabilește o relație dinamică între scară și utilizator, ca între o lucrare de artă și privitor, în timp ce rampa scării capătă un aspect sculptural, de piedestal. Capătul superior al „harpei” produce, prin întreruperea unora dintre riflaje, o iluzie optică.
Parterul cuprinde camera de zi, bucătăria și zona de dining, precum și un mic grup sanitar. Etajul 1 găzduiește cele două dormitoare, amenajate într-un echilibru bicrom (prin perechea lemn natur și alb ce accentuează senzația de orizontalitate), căruia îi răspunde cu îndrăzneală albastrul tavanului. Remarcăm aici și placările cu oglindă la nivelul plintei, care creează iluzia plutirii. La utimul etaj, retras, găsim un birou deschis, cu o priveliște panoramică asupra cartierului prin vitraje generoase, fără întreruperi. Textura predominantă a lemnului este pusă în valoare tot prin accente de culoare albastră, iar blatul biroului, ieșit în consolă, se îmbină armonios cu forma delicată a scaunelor, împreună constituind o prezență sculpturală în mijlocul încăperii, fără a încărca atmosfera.
PROIECT: O casă. O scară. O harpă; AMPLASAMENT: Str. Miraslău, București; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 165 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: inedit.works – arh. Mihail Neagu, arh. Tudor Coraci; MOBILIER CUSTOM: Atelier 13; CONSTRUCȚII METALICE: Atelier Drag; INSTALAȚII: Vest Grup Instal; FINALIZAT: 2023
Articol publicat în igloo #217 /POV: arhitectură, film, scenografie, oraș / decembrie 2023 – ianuarie 2024