fbpx

O căsuţă de basm în mijlocul naturii. PokoPoko Club House, Tochigi, Japonia

ARHITECTURĂ: Klein Dytham Architecture TEXT: Anca Rotar FOTO: Nacasa & Partners

La 75 de minute cu trenul de mare viteză shinkansen de capitala Tokyo, PokoPoko Club House este amplasat într-o poiană din cadrul unei păduri luxuriante, dominate de Muntele Nasu, şi s-a născut din dorinţa clientului de a realiza o legătură între două clădiri de hotel de pe acelaşi sit. Spaţiul serveşte drept centru de activităţi pentru oaspeţii hotelului sau ca loc unde familiile îşi pot petrece timpul împreună.

PokoPoko îşi semnalează prezenţa de la distanţă, prin cele trei acoperişuri în formă de con cu orientări diferite, vizibile deasupra vegetaţiei. De altfel, de aici îi vine şi numele, poko poko însemnând „a ieşi în afară” în limba japoneză. Arhitectura reinterpretează aspectul căşuţelor tradiţionale japoneze, iar amenajarea peisagistică creează un traseu al cărui punct culminant este descoperirea micii clădiri, asemenea traiectoriei magice către căsuţa unui personaj de basm.

Structura acoperișului este realizată din lemn de pin de provenienţă locală. Două elemente subțiri cu placaj din lemn texturat formează grinzi care se ridică de la o structură inelară inferioară de oțel către un inel mai mic care face parte din luminator. Un strat izolator rigid este menţinut în loc de o rețea de șipci de lemn, formând o cavitate ventilată, acoperită, la rândul său, cu placaj, şi care, în combinaţie cu un strat-tampon din hârtie, formează baza acoperișului.

Fiecare con de acoperiş marchează o funcţiune diferită. Astfel, conul din mijloc invită oamenii să gătească feluri de mâncare delicioase şi sănătoase din ingredientele cultivate în cadrul complexului. O varietate de ateliere legate de mâncare îi îndeamnă pe copii și părinți să-și pregătească propriile gemuri și murături, în timp ce un cuptor mare cu lemne le oferă posibilitatea de a-și face propria pizza, cu legume și ierburi proaspăt culese de pe câmpurile din apropiere.

Într-un con adiacent, o structură înaltă din plasă albă îi ademenește pe copii să urce până la luminator, cei mai mici dintre ei putându-se delecta cu o piscină cu bile în partea de jos. Acest loc de joacă interior oferă copiilor libertatea de a-și elibera energia chiar și atunci când vremea devine prea mohorâtă pentru a se juca afară. În acest timp, părinții se pot relaxa în jurul șemineului de sub conul din partea opusă, bucurându-se de vederea panoramică asupra copacilor din jur. Pe scurt, PokoPoko poate fi atât un loc plin de viață, cât și un loc liniștit, perfect conectat cu pădurea de afară şi făcându-i pe oaspeţi să simtă că au petrecut timp în natură, chiar şi în zilele ploioase.

PROIECT: PokoPoko Club House; AMPLASAMENT: Hotel Risonare Nasu, prefectura Tochigi, Japonia; ARHITECTURĂ: Klein Dytham Architecture; CONSTRUCTOR: Tobu Construction; STRUCTURĂ: TECTONICA; ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ: Studio TERRA; ILUMINAT: FSD; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0