O chestionare fotografică a relației de cuplu: expoziția Pixy Liao la 2/3 galeria
INTERVIU: Manuela Zipiși; FOTO: 2/3 galeria, Manuela Zipiși
Nu există prea multe galerii de artă în București care să pună accent pe fotografia contemporană, prin urmare este o bucurie în seri de toamnă ori primăvară, să treci pe Strada Franceză oprindu-te la numărul 4, pentru a arunca o privire pe fereastră la 2/3 galeria. Și pentru că ferestrele galeriei sunt extrem de generoase, pasul înăuntru pentru a vedea expozițiile în curs, divine unul firesc.
Seara de 8 martie a marcat vernisajul unei noi expoziții la 2/3 galeria, „The Woman who clicks the shutter”, care oferă publicului român contactul în premieră cu fotografiile artistei Pixy Liao. Relația de peste 10 ani cu iubitul său muzician, Moro, a devenit sursă de explorare artistică a evoluției legăturii de cuplu în zilele noastre, explorată în cheia rolurilor de putere, a intimității, apropierii și a distanțelor.
Artista explică resorturile demersului fotografic: „Fiind o femeie crescută în China, obișnuiam să cred că nu pot iubi decât pe cineva care este mai în vârstă și mai matur decât mine, care poate fi protectorul și mentorul meu. Apoi l-am cunoscut pe actualul meu iubit, Moro.
Fotografiile mele explorează posibilitățile alternative ale relațiilor heterosexuale. Ce se va întâmpla dacă bărbatul și femeia își schimbă rolurile de sex și rolurile de putere? Luând in considerare că iubitul meu este japonez, iar eu sunt de origine chineză, acest proiect descrie și o relație de dragoste și ură.” .
Pentru a înțelege ceva mai bine universul artistic al lui Pixy, originară din Shanghai, China, care a studiat fotografia în SUA, unde locuiește în prezent, expunând până acum în țări din toată lumea, câteva întrebări și răspunsuri, în cele ce urmează. Expoziția Liao „The woman who clicks the shutter” poate fi văzută la 2/3 galeria până în 23 aprilie.
Cum a schimbat/ influențat arta ta relația ta? Și invers.
Acest proiect crește odată cu relația noastră. De asemenea, ne modelează și ne schimbă relația noastră pe măsură ce trece timpul. În fotografiile mele anterioare, apăream mai dominantă, la fel ca în relația noastră. Dar pe măsură ce îmbătrânim împreună, diferența de vârstă și diferența de experiență nu mai este atât de evidentă, proiectele noastre încep să transmită mai multă colaborare. Fotografiile ne oferă, de asemenea, șansa de a ne vedea pe noi înșine în imagini și de a ne gândi la relația noastră, reflectând asupra ei. De asemenea, ne apropie și ne face parteneri.
Simți uneori că ai ajuns la un fel de saturație în explorarea acestei dinamici relaționale?
Cred că acest proiect este un proiect de viață, atâta timp cât putem face fotografii împreună. Poate să treacă o jumătate de an sau chiar un an fără să fotografiez, dacă nu am idei bune. Dar e ok. Cred că viața îmi va aduce mereu idei noi. Pentru că suntem mereu în creștere și schimbare.
Câțiva fotografi din toate timpurile pe care îi admiri?
Idolul meu foto nr. 1 este fotograful finlandez Elina Brotherus. De asemenea, admir fotografiile lui Jimmy DeSana, Jo Ann Callis, Gilbert Carcin, Guy Bourdin și Philip Lorca di Corcia.