fbpx

O entitate gri, înstăpânită temporar pe curtea interioară a Muzeului de Artă Sacră din Bilbao

AUTORI: Martillo Neumatico TEXT: Anca Rotar FOTO: Antonio Bouzas

Muzeul de Artă Sacră din Bilbao funcționează, din 1995, în clădirea fostei mănăstiri La Encarnacion, înființată în 1514 de un grup de călugărițe dominicane și fiind, la vremea aceea, prima mănăstire de femei din capitala bască. Cu ocazia ediției 2022 a Festivalului Gau Zuria (Noaptea Albă), muzeul a găzduit una dintre cele 28 de intervenții artistice care au transfigurat orașul timp de 2 zile, pe 17 și 18 iunie – o colosală entitate organică care s-a înstăpânit pe curtea interioară a structurii istorice.

Numită Cuerpo Gris, intervenția a fost realizată de Martillo Neumatico, o grupare de arhitecți, designeri și artiști ce semnează intervenții efemere cu un caracter monumental, care modifică temporar dinamica obișnuită a spațiilor urbane.

Proiectul a necesitat un atent studiu topografic al sitului și o atenție deosebită în alegerea materialelor prelucrate manual, însă a fost nevoie doar de câteva minute pentru ca entitatea organică gri să ocupe în totalitate curtea interioară a fostei mănăstiri.

Cuerpo Gris a constat într-o structură gonflabilă, cu o lungime de peste 120 m și o înălțime de aproximativ 6 m, încolăcită simetric în jurul curții și urmând axele principale ale acesteia. Spațiul central marcat de un bazin cu nuferi a fost lăsat liber, iar arborii existenți pe sit au fost, de asemenea, înconjurați cu grijă de volumul pneumatic, fiind, astfel, în același timp demarcați și uniți într-o rețea.

Corpul moale, sinuos, nu numai că a perturbat limbajul ordonat al arcadelor și tectonica rigidă a structurii ci și experiența vizitatorilor, curtea interioară constituind zona de acces către sălile de expoziție. Pe rând imobilizați, conduși către spații intime, alungați sau, dimpotrivă, invitați să interacționeze tactil cu monumentalul volum-intrus, aceștia au fost provocați să negocieze un spațiu transformat radical de o prezență neașteptată – un spațiu devenit cu totul străin.

PROIECT: Cuerpo Gris; AUTORI: Martillo Neumatico; ECHIPA: Mon Cano, Iñigo Barrón, Jerome Lorente, Roman Sost; COLABORATORI: Inés Miño, Ana Moure, Cesar Fuertes, Tarino Cano, Patricia Salazar; AMPLASAMENT: Muzeul de Artă Sacră, Bilbao, Spania; EVENIMENT: Festivalul Gau Zuria (Noaptea Albă), 17-18 iunie 2022

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură temporară în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0