fbpx

O expoziţie dedicată artistului Vlad Nancă la Sofia explorează un posibil viitor matriarhal

Artistul român Vlad Nancă prezintă expoziţia individuală A Map of the World as Seen by Him, care va fi deschisă în cadrul Institutului de Artă Contemporană din Sofia în perioada 26 aprilie-31 mai. Conform artistului, expoziţia reprezintă o meditaţie despre cine va deţine viitorul şi fantezia acestuia..

Vlad Nancă a început acest experiment de gândire în 2015 după descoperirea Kepler-452b, o exoplanetă numită şi Earth 2.0, întrucât condiţiile sale de mediu o fac să fie potenţial locuibilă pentru oameni. Artistul s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar coloniza într-o zi această planetă. Ne-am continua existenţa făcând aceleaşi greşelile sau am începe o viaţă nouă? Reflectând la un nou început, artistul şi-a imaginat un viitor fantastic, de data aceasta condus de femei.

Pentru această expoziţie, Vlad Nancă s-a inspirat din arhitectura modernistă, din peisajul urban din Sofia în perioada socialistă, din astronautica sovietică şi din obsesia pentru progresul ştiinţific care şi-a lăsat amprenta, în forma unor picturi murale şi mozaicuri pe teritoriul Europei de Est. Artistul crede că femeile, fie în mod metaforic sau prin intermediul unor personalităţi istorice propriu-zise, ar putea deveni imagini al unui nou viitor posibil.

Vlad Nancă, The Future Is Female, 2022

În perioada de pregătire a expoziţiei, Vlad Nancă a redescoperit două artiste care au rămas la periferia istoriei artei şi arhitecturii în Bulgaria şi România. Una este sculptoriţa bulgară Velichka Believa, iar cealaltă este arhitecta Henrieta Delavrancea-Gibory, o forţă conducătoare în modernismul românesc şi proiectanta multor clădiri din Balcic, oraş situat la Marea Neagră.

Identitatea vizuală a expoziţiei a fost creată de Denislav Golemanov, iar Stefka Tsaneva este curatoarea lucrărilor de artă.


______________________________________________________

 

Vlad Nancă s-a născut în Bucureşti în 1979 şi a absolvit secţia de Fotografie şi Imagine a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0